restrictii circulatie scaled 1

Covid-19: unde ieșim și cum ieșim din casă potrivit noilor ordonanțe militare

13 minute • Ioana Miclea • 25 martie 2020


Update 29 martie 2020: avem și Ordonanța Militară nr. 4, care vine cu prevederi și mai noi, și cel mai probabil ne pregătește pentru scenariul 4 în această situație de urgență, când se vor rigidiza regulile.

Ordonanța Militară nr. 3/2020 vine cu noi prevederi privind circulația persoanelor, împărțind oamenii în două categorii:

  1. Până în 65 de ani
  2. Peste 65 de ani

Unde ieșim dacă avem până în 65 de ani?

Conform prevederilor articolului 1, se interzice circulația tuturor persoanelor, până în 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

Nu se prevede nimic dacă trebuie să urmăm o rută stabilită sau să fie cea mai scurtă distanță. Prin loc de desfășurare a activității profesionale nu înțeleg doar sediul social, ci și orice loc unde-ți desfășori activitatea (birou, depozit, punct de lucru sau alte locuri dacă ești, de exemplu, avocat etc.)

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

Necesitățile de bază diferă de la persoană la persoană. Prin urmare, ne punem întrebarea dacă te poți deplasa de la Brașov la Tulcea ca să îți iei pește proaspăt sau să străbați 2 orașe pentru a-i lua motanului hrană pentru steril dintr-un anumit sortiment sau să iei la pas toate magazinele Lidl până găsești pui crescut cu porumb.

c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

Telemedicina nu este reglementată în prezent, așadar suntem curioși ce se înțelege prin ”la distanță”.

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
e)deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

Nu știm ce înseamnă deplasări scurte, adică dacă vorbim de 1 km sau de 10 km, în funcție de situație sau chiar de un maraton de 42 km. Iar echipă înseamnă 2 persoane sau ne raportăm la o echipă de fotbal. Includem și rezervele?

f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

Și dacă nu știm la care centru de transfuzie mergem? La spitale, care nu sunt neapărat centre de transfuzie, se poate?

g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

Care să aibă legătură cu COVID-19 sau orice activitate în scop umanitar sau de voluntariat? Pot să merg într-un parc pentru că acolo scriu mai bine articole pentru avocatoo.ro? Nu știm. 

h) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Având în vedere că punctele h), i) nu mai avem mențiunea ”deplasări scurte”, putem ajunge la concluzia ca cineva din Vâlcea poate veni la București pentru a vinde produsele din solare. 

Unde ieșim dacă avem peste 65 de ani?

Persoanele peste 65 de ani pot circula numai în intervalul 11.00 – 13.00 și doar pentru anumite motive.

Pentru populația cu vârsta începând de la 65 de ani, articolul 2 aduce noi restricții speciale pentru aceștia.

Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 -13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Există două excepții, circulația persoanelor de peste 65 de ani fiind permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00:

  • dacă aceasta se face în interes profesional sau pentru realizarea de activități agricole sau
  • dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

În acest din urmă caz se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura

O altă excepție este aceea că persoanele de peste 65 de ani se pot deplasa și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă această deplasare se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei, fără a fi necesară o declarație în acest sens.

Practic, dacă am peste 65 ani, trebuie să stau în casă tot timpul, mai puțin între 11.00 – 13.00, dar dacă muncesc pot să mă deplasez oricând. Și pot să îmi plimb animalul de companie sau domestic între orele 20.00 – 21.00. Maimuțele intră aici?

Cum suntem verificați?

Începând de astăzi, 25 martie 2020, autoritățile au început să facă controale, oprind toate mașinile care circulă pe stradă.

Astfel, dacă ești angajat ar trebui să ai asupra ta:

  1. legitimaţia de serviciu sau
  2. adeverinţa eliberată de angajator; 

Adeverința de la angajator trebuie să cuprindă numele și prenumele persoanei care se deplasează, data nașterii, adresa locuinței, domeniul activității profesionale, locul de desfășurare al activității profesionale, traseul deplasării, mijlocul de deplasare, data completării și semnătura, acest lucru fiind specificat anterior în Ordonanța Militară nr. 2/2020.

Să sperăm că ordonanța asta nouă nu anulează toate articolele celei vechi.

Dacă ești liber profesionist sau comerciant (persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole), ar trebui să ai asupra ta o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil, care conține:

numele, prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. 

Dar dacă nu intru în niciunul din cazurile de mai sus?

Pentru verificarea motivului deplasării în alte situaţii decât cele prevăzute, se prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Această declarație trebuie să conțină:

numele, prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. 

Descarcă gratis modelul de cerere si declaratie

Vreau cererea

Nu spamam. Te poti dezabona oricand.

Prin descarcarea materialului, esti de acord cu activitatile noaste de marketing si trimitere de newsletter.

Powered By ConvertKit

Și dacă nu am imprimantă, ce fac?

Atât adeverința eliberată de angajator, cât și declaraţia pe propria răspundere pot fi arătate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau folosind un dispozitiv electronic similar, iar conform dispozițiilor Ordonanței Militare nr. 2/2020, declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *