rsz copy of prezentare start up your life 2 2

Cu un Bitcoin cucereşti lumea

9 minute • Mihai Alexandru-Laurentiu • 27 aprilie 2018


Utilizarea din ce în ce mai vizibilă a criptomonedei Bitcoin în schimburi comerciale a determinat reacţii din partea autorităţilor federale din SUA care au început să impună anumite reguli în desfăşurarea tranzacţiilor.
În prezent sunt peste 16 milioane de Bitcoin în circulaţie, numărul tranzacţiilor zilnice fiind estimat la 200.000-300.000. Deşi Bitcoin nu este acceptat de marile companii, din ce în ce mai multe magazine şi afaceri mici, incluzând comercianţii on-line, decid să accepte plata cu Bitcoin.
Totuşi, ce este mai exact Bitcoin şi de ce ar trebui (dacă ar trebui) comercianţii să accepte plata în Bitcoin?

Cum funcţionează Bitcoin?

“Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală (criptomonedă) opensource creată în 2009 de Satoshi Nakamoto.
Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Bitcoin folosește o bază de date distribuită peste noduri ale unei rețele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzacțiile și se folosește de criptografie pentru a furniza funcții de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiți decât de cel care îi deține și doar o singură dată.” (Sursă)

Cadru legal şi reglementări

Bitcoin rămâne doar o criptomonedă acceptată convenţional de către comunitate fără a fi un mijloc legal, emis de către o bancă centrală sau să aibă o rată de schimb fixată. Valoarea bitcoinului fluctuează constant, fiind extrem de dinamică şi instabilă. În esenţă, bitcoinul nu are o valoare reală, ci depinde în totalitate de încrederea pe care oamenii i-o acordă.
Reglementări bine consolidate şi eficace în materia monedelor virtuale nu există la nivelul Uniunii Europene şi cu atât mai puţin la nivel naţional. Totuşi, Comisia Europeană a propus amendamente Directivei a IV-a privind combaterea spălării banilor pentru a include schimburile şi comerţul cu Bitcoin însă acestea nu s-au materializat până în prezent.
În general, atenţia autorităţilor s-a concentrat asupra utilizării monedelor virtuale ca plasamente, respectiv asupra furnizorilor de servicii de criptomonede decât în privinţa reţelei Bitcoin sau a tranzacţiilor uzuale, cotidiene. Majoritatea statelor au preferat să adopte o atitudine liberală, lăsând piaţa Bitcoin să se dezvolte, să atingă un stadiu de maturitate înainte de a frâna acest progres şi să îl reglementeze.
Dintr-o altă perspectivă, chiar dacă este important ca monedele virtuale să nu prejudicieze intregritatea şi securitatea pieţelor financiare, interesul utilizatorilor rămânând protejat, se consideră că dezvoltarea unor noi tehnologii nu ar trebui să sufere impedimente, avându-se în vedere posibilele efecte pozitive pe termen lung. Astfel, în prezent, consumatorii şi comercianţii care recurg la Bitcoin o fac pe propriul lor risc.

Aspecte practice

Utilizatorii pot achiziţiona criptomonede de la un exchange de Bitcoin şi pot să le păstreze într-un “portofel virtual”, existând numeroase aplicaţii care oferă astfel de servicii. În cazul efectuarii unei plaţi către un comerciant care acceptă Bitcoin se vor utiliza tot aplicaţii terţe. Comparativ cu plata printr-un card debit, consumatorului îi va fi percepută o sumă mică pentru respectiva tranzacţie însă comerciantul nu va suporta niciun tarif. Totuşi, aceştia sunt nevoiţi să platească un abonament către o aplicaţie bitcoin terţă. La rândul lor, comercianţii vor schimba Bitcoinul în monede normale, fie imediat, fie, de obicei, la sfârşitul zilei pentru a preveni efectele adverse generate de fluctuaţiile puternice.

Avantajele Bitcoinului
 • Tarif redus pentru tranzacţii – de obicei, băncile prevăd un tarif cuprins între 2-4% din valoarea tranzacţiei în timp ce furnizorii de aplicaţii bitcoin au un tarif sub 1%.
 • Tranzacţii internaţionale – Bitcoin poate fi tranzacţionat cu rapiditate oriunde, oricând, fără necesitatea unui intermediar pentru transferuri internaţionale. Bitcoin poate fi atractiv pentru un business care caută să se extindă pe pieţe unde cardurile nu sunt disponibile sau riscul de fraudă este ridicat.
 • Viteză – plăţile efectuate cu bitcoin sunt procesate şi confirmate în sub 10 minute. Fondurile vor ajunge în contul bancar al destinatarului în aproximativ o zi, atunci când Bitcoinul primit este schimbat în moneda locală.
 • Comoditate – nu există necesitatea conformării cu termenele şi condiţiile bancare sau a standardelor acestora, precum verificările de securitate.
 • Siguranţă – fiecare tranzacţie de Bitcoin este publică şi verificabilă, cu toate informaţiile pregătite şi disponibile pe blockchain, nefiind alterabile întrucât sunt protejate de algoritmi criptografici.
 • Anonimat – plăţile în Bitcoin sunt efectuate fără a avea informaţii persoanale corelate tranzacţiei.
 • Flexibilitate – în timp ce valoarea Bitcoinului creşte, această monedă virtuală poate fi divizată în unităţi mai mici, precum bits (1 milion dintr-un bitcoin) sau satoshis (100 milioane dintr-un bitcoin).
 • Fără returnări (pentru comerciant) – plăţile efectuate cu Bitcoin sunt ireversibile spre deosebire de plăţile făcute prin carduri care pot fi supuse returnării sumelor transferate în cazul unei dispute între comerciant şi consumator sau în cazul unui furt de identitate.
Dezavantajele Bitcoin
 • Instabilitate – Bitcoinul este o criptomonedă efervescentă, dinamică, instabilă întrucât se bazează în totalitate pe speculă şi pe încrederea utilizatorilor ei. Astfel, valoarea ei poate fluctua chiar cu cateva mii de dolari diferenţă pe parcursul unei perioade mici de timp, fiind influenţată până şi de evenimente minore.
 • Imaturitate – în timp ce caracteristicile fundamentale ale Bitcoinului sunt consolidate şi este puţin probabil să se schimbe (deoarece o schimbare va avea nevoie de acordul întregii comunităţi Bitcoin), unele instrumente şi aspecte sunt în curs de dezvoltare. Prin consecinţă, Bitcoin nu este acceptat încă la un nivel
  internaţional; nu poate fi utilizat pentru plăţi către mari companii (e.g. Amazon); este interzis în anumite state precum China şi Bangladesh.
 • Riscul de furt – Bitcoinurile sunt ele însele securizate întrucât un Bitcoin nu poate fi utilizat fără codul aferent iar tranzacţiile făcute prin Bitcoin sunt securizate prin Blockchain. Furnizorii terţi de aplicaţii Bitcoin totuşi sunt destinatarii unor atacuri cibernetice iar anonimatul specific Bitcoinului presupune ca odată furate, nu mai pot fi depistate.
 • Criminalitate – Bitcoin este asociat cu activitatea criminala şi spălarea de bani întrucât anonimatul îi protejează pe aceia care folosesc criptomonede pentru cumpărarea şi vânzarea de droguri, arme, finanţarea unor grupuri teroriste etc.
 • Colectarea de date (pentru comercianţi) – faptul că Bitcoin presupune anonimat îngreunează posibilitatea comercianţilor de a colecta şi monetiza datele consumatorilor.
 • Lipsa unui cadru legal – deoarece Bitcoinul nu este emis de o bancă centrală, nu beneficiază de o garanţie legală şi statală (e.g. în cazul în care Bitcoin ar înceta să existe, utilizatorii ar fi expuşi riscului).
 • Riscul de pierdere – aşa cum am menţionat anterior, Bitcoinul este păstrat într-un “portofel virtual” care conţine codul de acces aferent fiecărei monede. Întrucât “portofelul virtual” oferit de aplicaţii terţe poate fi pierdut accidental, devine imposibilă utilizarea criptomonedelor şi recuperarea lor. În prezent, nu există nicio lege care să protejeze utilizatorii unor “portofele virtuale”.
 • Ireversibilitate – dacă o plată se efectuează din greşeală sau în mod fraudulos, nu există niciun mod de a solicita operatorului anularea tranzacţiei.
 • Tranzacţii mari – în privinţa acestora, Bitcoin este o monedă mult prea instabilă, prezentând un risc ridicat, nefiind recomandată pentru a tranzacţiona sume mari.
Opinia personală

Având in vedere toate aceste aspecte, este indubitabilă poziţia neclintită a criptomonedelor pe piaţa financiară pe termen scurt, acestea popularizându-se cu rapiditate şi câştigând teren faţă de valuta tradiţională, emisă de o bancă centrală. Se pune totuşi problema viabilităţii Bitcoinului pe termen lung.
Evident, cel mai mare merit al Bitcoinului îl constituie întocmai dezvoltarea unor noi tehnologii, apariţia conceptului de criptomonedă si regândirea, reconfigurarea modului în care ne raportam la piaţa valutară şi la conceptul de valută. Daca înainte vreme nu putea exista valută în afara cadrului etatic, Bitcoinul împinge aceste limite şi iese din sfera, influenţa si controlul băncilor centrale, oferind un imbold pentru liberalizarea pieţelor.
Oricât de atractivă pare ideea de a avea o libertate absolută, fară intervenţia statului în comerţ sau a unor banci (care, evident, taxează, impozitează, impun reguli şi un cadru legal), se dovedeşte a fi profund greşită această abordare. Statul este o necesitate. Legile sunt o necesitate. Oricare ar fi poziţia noastră faţă de un control mai diminuat sau mai semnificativ al statului, un oricare control etatic este mai mult decât necesar.
Bitcoinul este un paradis pentru anumiţi actori ai pieţei financiare însă bitcoinul este şi un paradis pentru grupuri de criminalitate organizată şi alte elemente infracţionale, facilitând procesul spălării banilor şi mascând reţelele de finanţare. Într-un astfel de context, necesitatea implementării unui cadru legal pentru a permite transparenzitarea şi supravegherea tranzacţiilor cu Bitcoin devine de la sine înţeleasă.
Nu în ultimul rând, dintr-o perspectivă realistă, Bitcoinul nu are o veritabila valoare. Este doar speculă şi numai speculă. Activităţile ale căror scop este investirea în Bitcoin şi valorificarea fluctuaţiilor acestei criptomonede nu produc, efectiv, nimic. Este numai o modalitate prin care capitalul circulă de la un speculant la altul. Macroeconomic, Bitcoinul nu dezvoltă piaţa, industria, societatea şi nici statul (neexistând taxe); nu contribuie la progresul economic general ci poate fi o sursă de îmbogăţire doar pentru anumiţi actori privaţi.

Concluzie 

Având toate acestea în vedere, probabil Bitcoin reprezintă cea mai bună alternativă pentru tranzacţii numeroase, dar de mică valoare, fiind avantajos în special comercianţilor cărora nu li se percepe o taxă pentru primirea sumei de bani. În timp ce viteza şi costurile reduse corespunzătoare tranzacţionării sunt atractive, instabilitatea şi gradul de risc ridicat contrabalansează aceste aspecte pozitive.
Totuşi, Bitcoin rămâne în continuare o monedă care beneficiază de încredere din partea pieţei, continuând să crească în valoare şi să se dezvolte.
Inspirat de pe ⤵
Lexology.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *