suspendare PFA online

Cum beneficiezi ca PFA de indemnizație dacă ai fost afectat de COVID-19?

4 minute • Ana-Maria Udriste • 04 aprilie 2020


Una din măsurile oferite de Guvernul României pentru ajutorarea profesioniștilor afectați de pandemia COVID-19 în vreo formă sau alta a fost oferirea unei indemnizații inclusiv către PFA-uri, I.I., I.F. și liber profesioniști.

Cât poți primi ca PFA?

Potrivit Ordonanței nr. 30/2020, PFA-urile care întrerup total sau parțial activitatea ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19, primesc o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, respectiv 4.072 lei.

Totuși, dacă persoana fizică autorizată are și un contract de muncă activ cu normă întreagă, atunci pentru PFA nu i se va mai restitui indemnizația. Dacă persoana fizică autorizată are un contract cu timp parțial, atunci va beneficia de indemnizație de șomaj tehnic indiferent dacă contractul de muncă este activ sau inactiv.

Ce trebuie să faci ca PFA ca să primești indemnizația?

După ce completezi documentele de mai sus, trebuie să mai atașezi copie de pe buletin și un extras de cont și să le trimiți către adresele de la ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) de unde ai sediul sau domiciliu. Găsești toate adresele de e-mail actualizate în documentația de mai sus.

Așadar, ce documente avem nevoie?

  • cererea pentru decontare (o găsești în documentație)
  • declarația pe proprie răspundere că ai întrerupt activitatea ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 (o găsești în documentație)
  • copie de pe CI
  • extras de cont

Se pun toate frumos într-un document de tip PDF, se semnează (electronic sau nu, încă nu ne-am lămurit) și se trimit către adresa de e-mail indicate.

Când se depun documentele?

Documentele se depun începând cu 1 aprilie, pentru luna anterioară.

Practic, în primele 10 ale lunii, vei depune documentația pentru luna care tocmai a trecut când ai avut întreruptă activitatea.

Spre exemplu, până pe 10 aprilie vei depune documentele pentru martie, până pe 10 mai vei depune documentele pentru aprilie și asa mai departe până încetează starea de urgență sau până îți reiei activitatea.

Când se primesc banii?

Nu se știe momentan cu exactitate momentul când se vor primii banii din indemnizație după ce sunt depuse toate documentele.

Spre deosebire de șomajul tehnic, unde se precizează în mod expres că plata se va face în cel mult 15 zile lucrătoare de către stat, pentru PFA nu se prevede nimic special în acest sens.

Presupunem că vor încerca să urmeze totuși aceleași standarde și rigori, deci tot pe acolo.

Trebuie să îmi suspend PFA-ul ca să beneficiez de indemnizație?

Teoretic, nu, practic ar fi bine să o faci. Îți spunem și de ce.

Dacă ne raportăm la prevederile pentru acordarea șomajului tehnic, acolo avem obligația de a atașa o listă cu persoanele ale căror contracte de muncă au fost suspendate începând cu starea de urgență.

La PFA-uri se cere doar o declarație pe proprie răspundere în acest sens.

Inspectori ai ANPIS au cerut începând cu 1 aprilie dovada suspendării PFA-urilor la ONRC pentru a putea acorda această indemnizație.

Având în vedere că procedura este gratis, noi ți-o recomandăm să o faci.

Ce trebuie să faci ca să suspenzi un PFA?

Pasul 1. Completezi cererea de înregistrare de pe site-ul Registrului Comerțului și declarația model 3.

Pasul 2. Le semnezi cu semnătură electronică.

Pasul 3. Le trimiți prin intermediul portalului Registrului Comerțului sau pe e-mail – adresele de contact se găsesc aici.

În 3 zile e gata cu totul: depui luni documentele și miercuri primești rezoluția de la Registrul Comerțului.

Ce mai trebuie să știi?

Suspendarea unui PFA se poate face pentru maxim 3 ani de zile.

În această perioadă îți poți relua oricând activitatea, printr-o operațiune la fel de simplă ca cea de mai sus.


Suspendă-ți PFA-ul online, din fața calculatorului

Te ajutăm noi să-ți suspenzi PFA-ul 100% online, oriunde ai fi. Trebuie doar să ne scrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *