ertgyuhiji

Cum căutăm o decizie a Curții Constituționale?

3 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 17 noiembrie 2020


Când am intrat în primul an la Facultatea de Drept (în 2016, nu chiar de mult, adică în secolul actual) și am început studiul Dreptului constituțional, o primă activitate practică a fost să conspectez o decizie a Curții Constituționale, anume Decizia 799/2011 asupra proiectului de lege privind revizuirea Constituției României.

Povești, povestiri, amintiri

După ce aflasem în linii generale ce reprezintă aceasta, ni s-au dat indicații unde reușim să găsim aceste decizii și ce anume trebuie să analizăm.

Îmi amintesc serile din primul semestru petrecute în fața laptopului, citind și recitind deciziile, unele poate mai lungi decât celelalte, încercând să înțeleg foarte bine despre ce este vorba ca să pot face o sinteză cât mai bună a acestora. Mă sfatuiam cu unii colegii de grupă, discutăm între noi dacă “frază asta are sens” sau, într-o notă umoristică, “frază asta face sens?”

Când ajungeam, a doua zi, la seminar, purtam discuții pe baza deciziilor, iar profesorul ne provoca la dezbateri interesante.

Ceea ce va sfătuiesc și pe voi să faceți este să citiți, recitiți și paracitiți până când sunteți siguri că ați înțeles voi, v-ați prins despre ce a vrut să zică autorul, noțiunile la care se face referire & co.

La ce mă ajută?

Ați zice că da, la ce mă ajută pe mine acest exercițiu?

Păi te ajută, în primul rând, să știi unde să cauți o decizie a Curții atunci când ai nevoie, mai ales că ele pot să apară în orice arie de drept (cum probabil ați regăsit deja la civil, penal) și te poți lovi de ele oricând și oriunde.

În al doilea rând, să înțelegi mai bine articolul respectiv dintr-o anumită lege care a fost declarat neconstituțional, să vezi cum ar trebui acum să îl interpretezi sau să faci abstracție de el. Și, de ce nu, chiar tu poți fi cel care ridică o obiecție/excepție de neconstituționalitate la un moment dat, iar ceea ce ai învățat în anul I s-ar putea dovedi extrem de util.

Ok, primul pas – www.ccr.ro

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să intri pe site-ul oficial al Curții Constituționale a României – www.ccr.ro. Îți va apărea fix așa, ca în imaginea alăturată.

Al doilea pas – căutăm deciziile

La secțiunea Jurisprudența vei regăsi atât deciziile de admitere, cât si cele de respingere (relevante) în funcție de anul în care au fost adoptate.

Al treilea pas – căutăm o decizie anume

După cum poți observa, poți căuta în funcție de an decizia care te interesează printre cele de admitere, selectezi anul și apoi scrii numărul deciziei în dreptul secțiunii Caută. Ai grijă să scrii doar numărul deciziei, nu și slash (‘/’) pentru că nu îți va identifica corect.

Dacă aș fi scris 799/2011, nu mi-ar fi găsit rezultatul dorit.

Procedura este asemănătoare și în cazul în care ai nevoie de o decizie de respingere a unei excepții/obiecții de neconstituționalitate.

Și iată că ai ajuns și la decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *