pexels photo 3791159

Cum cauți un dosar de judecată?

5 minute • Bianca-Lucia Cojocaru • 22 noiembrie 2020


Indiferent că ești practician al dreptului, student sau că ești un om normal care trăiește într-un stat de drept și intră în diverse raporturi juridice (cu alte cuvinte ești un om care merge la magazin să cumpere o pâine) ai auzit (sau te-ai temut) de noțiunea de “dosar” aflat pe rolul unei instanțe de judecată. Oricum ar fi, trebuie să știi cum să cauți un dosar de judecată.

De ce îți este utilă această informație?

Pentru a răspunde la această întrebare vom pleca de la datele pe care le conține un dosar.

Basically, un dosar cuprinde: părțile și calitatea acestora în cadrul dosarului, obiectul dosarului, instanța și completul de judecată, căile de atac (recurs, apel, contestație în anulare etc.), data și ora ședinței, soluția pronunțată, tipul soluției ș.a. Așadar, dacă ai asistat la un accident rutier, iar, deși nu ai găsit citația la domiciliu, “ai auzit” că vei fi chemat în instanță pentru a-ți onora obligațiile pe care ți le incumbă calitatea de martor, ei bine, dacă știi cum să cauți dosarul vei desluși această confuzie și vei evita un mandat de aducere. Pe de altă parte, dacă ești  student la Facultatea de Drept și ești în perioada stagiului de practică sau dacă profesezi în acest domeniu punctul de plecare al oricărei activități din sfera juridicului va fi: consultarea dosarului. Iar ca să consulți dosarul trebuie să știi unde îl cauți, nu?

În cele ce urmează vom analiza care sunt elementele de identificare ale unui dosar, unde le găsești în concret și de ce modalități de căutare dispui.

Cum găsești un dosar de judecată?

Avem două modalități de căutare a unui dosar de judecată. 

Prima constă în găsirea acestuia folosind căutarea după nume sau după denumire, iar cea de-a doua presupune căutarea după numărul dosarului.

Oricărui dosar îi este atribuit de instanța de judecată ca element de identificare un NUMĂR unic. Numărul dosarului este format din 3 elemente: numărul unic, id-ul instanței și anul înregistrării dosarului (rezultând nr./nr./an, ca de exemplu: 5466/220/2019).

Unde se află numărul unic al dosarului de judecată?

Numărul unic dosarului poate fi găsit pe documentele emise de către instanța pe rolul căreia se află dosarul.

Spoiler alert!! NU găsești dosarele aflate pe rolul judecătoriilor/tribunalelor și dosarele aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție pe același site, așa că vom clarifica separat procedura pentru fiecare.

Unde cauți un dosar de judecată aflat pe rolul unei judecătorii sau al unui tribunal? 

Pentru a căuta un dosar aflat pe rolul unei judecătorii sau al unui tribunal vei intra pe site-ul Ministerului Justiției, respectiv http://portal.just.ro.

Deci, ca un sumar al informațiilor de mai sus am creat tutorialul “cum cauți un dosar de judecată în 3 pași simpli”.

Pasul 1: 

Accesezi portal.just.ro;

Pasul 2: 

Dacă știi numărul dosarului îl tastezi în secțiunea “căutare” și tutorialul se încheie aici;

Dacă însă nu îți amintești numărul dosarului, selectezi de pe harta României (intitulată “LISTĂ INSTANȚE”), care îți apare pe prima pagină, regiunea în care se află instanța de judecată pe al cărei rol se află dosarul pe care îl cauți;

Pasul 3 (în cazul în care te încadrezi la a doua ipoteză de la pasul 2, atunci asta este pentru tine):

După ce ai identificat instanța pe rolul căreia este dosarul pe care îl cauți (ca de exemplu: Tribunalul Gorj)

ai două variante:

-fie dai click pe secțiunea “DOSARE” (în partea din stânga a paginii) și cauți dosarul în funcție de ce îți amintești din el (obiect, parte etc.);

-fie îl identifici în lista cu toate dosarele.

ATENȚIE! 

Subliniem că procedura din tutorialul de mai sus este valabilă doar dacă dosarul căutat se află pe rolul unei judecătorii sau al unui tribunal!

Unde cauți un dosar de judecată aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție?

Dacă dosarul pe care îl cauți se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, vei proceda astfel:

Pasul 1:

Accesezi https://www.scj.ro/;

Pasul 2:

Selectezi din partea din stânga intitulată ‘‘biblioteca digitală’’ secția competentă și accesezi secțiunea ‘‘căutare dosare și părți’’;

SAU mergi pe varianta simplă și selectezi din stânga sus ‘‘caută’’ -> ‘‘dosare și părți’’;

Pasul 3:

Pe același principiu al individualizării ca în ipoteza dosarului aflat pe rolul unei judecătorii sau al unui tribunal, adaugi elementele de identificare ale dosarului pe care îl cauți în căsuțele corespunzătoare;

Pont!! Căutarea conform secției corespunzătoare îți oferă avantajul unor liste cu dosarele de pe rolul instanței supreme (just in case că te interesează situația altor litigii).

Trebuie să mai știi că nu toate dosarele se publică pe portal, întrucât unele sunt confidențiale sau protejează interesele minorilor, familiei etc. Iar dacă ai doar un dosar la parchet sau la poliție, acesta nu apare înregistrat în sistem până când nu se ajunge efectiv la starea de judecată.

Voila! Acum știi și cum să cauți un dosar de judecată 🙂

3 răspunsuri

  1. Am nevoie de o copie autentificată pt.ramanere definitivă , a Sentinței Civile nr.76/10ian1997, emisă de Judec.Deva in dosarul civil nr.1/54/1995 , in urma dezbaterii succesiunii după tatăl meu Trif Florea, proces deschis de soția sa Trif Eugenia pt.impartirea bunurilor cu mine, fiica defuntului Barbacariu Lucia Elena (născută Trif la 25iulie1951) .
    Dosarul nu apare la “căutări dosare”.
    Va mulțumesc.

  2. Buna seara ! Din păcate am pierdut hotărârea judecătorească în urma unui divorț.Nu știu Nr dosarului și nu pot scoate duplicat.Cum pot afla Nr de dosar? Nu știu decât anul.Va rog ajutati-ma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *