pexels andrea piacquadio 716658

De ce nu a primit Mariah Carey trademark de regina Crăciunului?

4 minute • Loredana Bertișan-Pop • 13 decembrie 2022


Cu siguranță ai văzut la final de octombrie zeci de meme-uri cu Mariah Carey și „vremea Crăciunului” care vine imediat după Halloween. Piesa „All I want for Christmas is you” pare a fi, de asemenea, emblematică pentru startul sărbătorilor de iarnă. Ce să mai, din 1994 când a ieșit piesa nu-i Crăciun fără ea. La asta s-a gândit și Mariah Carey care a cerut să-și ia pe persoană fizică titulatura de Regina Crăciunului și s-o folosească pentru elemente de merch, de la îmbrăcăminte la decorațiuni. Dar se poate așa ceva?

🎄 Mulți vor aceeași titulatură: regi și regine ale Crăciunului

Dorința lui Carey a fost red flag pentru alte figuri emblematice în muzica cu specificul sărbătorilor de iarnă. The Hustle a scris despre asta și i-a nominalizat pe:

  • Darlene Love, în vârstă de 81 de ani, a fost numită de David Letterman Queen of Christmas după ce a consacrat melodia Christmas (Baby please come home)
  • Elizabeth Chan, care scoate pe piață doar muzică de Crăciun. Are inclusiv un album din 2021 numit „Queen of Christmas”.
  • Michael Bublé este numit la rândul lui King of Christmas. Oamenii chiar au dilemel cu privire la asta. În topul căutărilor pe Google despre acest subiect găsim întrebări ca Is Michael Bublé The King of Christmas? sau Why is Michael Bublé The King of Christmas?

⚖️ Ce au decis autoritățile din SUA?

Oficiul Statelor Unite pentru Brevete și Mărci a respins cererea înaintată de Mariah Carey. Dar nu te grăbi să presupui că motivele au ținut de chestiuni etice legate de sărbătoarea asta sau că s-a analizat problema în detaliu.

BBC notează că Chan – supranumită „Regina Crăciunului” de The New Yorker în 2018, a criticat-o pe Carey pentru că a încercat să monetizeze Crăciunul. Ei bine, Elizabeth Chan a depus o întâmpinare (o moțiune referitoare la cererea lui Carey), care însă a rămas fără răspuns de la echipa juridică a vedetei. Astfel, pentru că procedural era nevoie de un răspuns și către Chan iar el a lipsit, cererea a fost respinsă de Oficiu.

Dacă avea succes, atunci doar ea ar fi putut să folosească titulatura de Queen of Christmas atât pe produsele muzicale, cât și pe orice alt element comercial.

📝Ce voia să facă Mariah Carey cu marca?

Din cererea depusă rezultă că titulatura de Queen of Christmas, dar și cele de Princess Christmas și abrevierea QOC ar fi urmat să fie folosite doar de către Mariah Carey (sigur, prin firmele ei) pe o gamă foarte largă de produse: parfumuri, machiaje, haine, bijuterii și chiar accesorii pentru animale.

Adică, dacă cererea era aprobată nimeni altcineva n-ar fi putut folosi aceste elemente pe diverse produse. Nici măcar tu, dacă-ți tricotai un pulover pe care voiai să-ți scrii Queen of Christmas.

💡Vrei să-ți înregistrezi și tu o marcă?

Am scris despre asta pe blog-ul Avocatoo, iar articolele de mai jos îți vor fi sigur de mare ajutor.

De asemenea, în Comunitate (locul unde creștem împreună) vor urma și evenimente care țintesc direct partea asta de înregistrare mărci, proprietate intelectuală etc. Nu știi ce este Comunitatea? Hai AICI să vezi.

Ce poți citi:

Vreau să înregistrez o marcă. Unde încep?

Ce este o marcă și ce poate fi înregistrat ca marcă?

Ce fel de mărci sunt refuzate la înregistrare?

P.S: te ajutăm cu înregistrarea mărcii la nivel european, național și internațional cât ai zice ”pelegale”. Nu trebuie să miști un deget și ne ocupăm de tot. Scrie-ne azi.

Până una alta

Să nu rămâi cu ideea că nu putem înregistra mărci legate de Crăciun. La o simplă căutare cu un singur cuvânt-cheie, „Christmas” pe Oficiul din Statele Unite am găsit aproape 3.000 de mărci diferite legate de asta. Se poate, depinde pe ce vrei să pui titulatura de marcă și cum urmezi procedura.


Fotografie de la Andrea Piacquadio pe Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *