Deschidere punct de lucru

Deschidere punct de lucru. Acte necesare, proceduri, informații.

5 minute • Ana-Maria Udriste • 09 martie 2019


Când înregistrăm un punct de lucru?

Un punct de lucru, în cazul unei SRL, se înființează în momentul în care dorim să ne desfășurăm activitatea fizică a societății într-un alt loc decât în sediul social/la terți.
De exemplu: atunci când vrem să avem un punct de desfacere, un birou unde să primim clienții, un atelier de producție etc., dar nu avem și sediul social acolo.
Atenție!
(1) O greșeală frecventă este aceea de a face în același loc (aceeași adresă) atât sediul social, cât și punctul de lucru. Dacă vrei să desfășori activitate la sediul social (altul decât la cabinet de avocat), autorizezi activitățile dorite la sediul social – NU mai este necesară înființarea unui punct de lucru în aceeași locație.
(2) Punctul de lucru NU se trece în actul constitutiv (decât eventual dacă se face simultan cu înființarea societății). Te va scuti de multe taxe și drumuri în viitor (în special la deșființarea punctului de lucru sau adăugarea de puncte noi de lucru).

Documente necesare

  1. Actul constitutiv al societății
  2. Certificatul constatator al societății
  3. Declarația model 3
  4. Decizie a Asociatului Unic/Hotărârea AGA, după caz
  5. Anexă contor cuvinte la Decizie/Hotărâre AGA
  6. Dovada folosinței/deținerii spațiului ce urmează a fi folosit drept punct de lucru (contract de comodat, închiriere, certificat de moștenitor, titlu de proprietate, contract de vânzare etc.)
  7. Acordul vecinilor (dacă este cazul)

Când înregistrăm un punct de lucru la ANAF?

Potrivit art. 32 alin. (7) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, ”Orice persoană subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, instituția publică și instituția publică locală, care are organizată o entitate, cu sau fără personalitate juridică, la altă adresă decât sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizează venituri din salarii, are obligația să solicite înregistrarea fiscală a entității respective, ca plătitoare de salarii și de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui rază teritorială se află adresa unde se desfășoară efectiv activitatea acelei entități. Solicitarea se face în termen de 30 de zile de la data înființării, pentru entitățile nou-înființate. Organul fiscal are obligația ca, în termen de 5 zile de la înregistrarea fiscală, să transmită o copie de pe certificatul de înregistrare fiscală primarului unității administrativ-teritoriale/sectorului municipiului București în a cărei/cărui rază teritorială își desfășoară efectiv activitatea entitatea respectivă. Plătitorii de salarii și de venituri asimilate salariilor au obligația să organizeze și să conducă contabilitatea astfel încât aceasta să reflecte impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat, reținut și virat, pe fiecare entitate care intră sub incidența prezentului alineat.”
Prin urmare, dacă la punctul de lucru ai minim 5 angajați, trebuie să urmezi procedura de înregistrare la ANAF.
Trebuie să completezi formularul 060 în termen de 30 zile de la data înființării punctului de lucru (de când îți ies documentele de la Registrul Comerțului) și să îl depui la ANAF, împreună cu documentele menționate acolo (se pot trimite și prin poștă cu confirmare de primire).

Ca documente, vei avea nevoie de:

  • formularul 060 – in doua exemplare orginale, unul ramane la tine si unul se duce la ANAF
  • rezoluția de la Registrul Comerțului (adică documentele în baza cărora s-a înființat punctul de lucru), în copie
  • dovada deținerii spațiului ca punct de lucru (practic documentele pe care le-ai depus la Registrul Comerțului atunci când ai înființat punctul de lucru), în copie
  • buletinul administratorului, în copie
  • dacă este cazul, împuternicirea persoanei care depune documentele la ANAF

Documentele de mai sus se depun în raza ANAF-ului unde se înființează punctul de lucru.

Spre exemplu, (a) dacă firma ta are sediul social în sectorul 2 și deschizi un punct de lucru în sectorul 3, vei depune documentele la ANAF sector 3. (b) dacă firma ta are sediul social în Brașov și deschizi un punct de lucru în Galați, vei depune documentele la ANAF Galați.

Atenție! Trebuie să faci procedura de înființare la ANAF în termen de 30 zile de la momentul înființării punctului de lucru, altfel iei amendă.

Documentele se pot depune personal sau prin poștă cu confirmare de primire. Însă dacă ai depășit termenul legal, trebuie să te duci personal să plătești amenda, pentru că altfel nu îți vor înregistra cererea.

Înființează un punct de lucru oriunde în țară, online, fără deplasări inutile.


Oferim servicii de înființări, modificări, închideri de firme și PFA-uri oriunde în țară, online, fără deplasări inutile.
Scrie-ne pe contact@avocatoo.ro și află mai multe aici.

3 răspunsuri

  1. Se poate încheia un contract care are la adresa trecut : Punct de lucru in localitatea X, Extravilan, nr. F.N, judetul Y.

  2. Buna ziua,

    Am nevoie sa ma ajutati cu deschiderea unui punct de lucru.
    Acesta se poate deschide la o firma partenera care are hala de productie inchiriata?
    Am nevoie de anumite aprobari pentru codul caen 2562?

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *