Femeile si negocierea. (II) 5 sfaturi pentru negocieri de succes.
3 minute • Redactia • 11 iunie 2017
Că tot vorbeam în articolul precedent despre faptul că cercetările arată că femeile nu sunt atât de bine pregătite pentru a-și impune punctul de vedere și a negocia cu succes, ai mai jos câteva sfaturi pe care ar trebui sa le iei în considerare pentru o negociere de succes.
Sfat 1: Înscrie-te la un curs pentru a învăța tehnici eficiente de negociere
Unul dintre motivele pentru care femeile nu văd oportunități de negociere este că ei pur și simplu nu le caută. De ce? Pentru că nu doresc cu adevărat să negocieze singure. Dar cei care predau ateliere de negociere sunt de acord că odată ce cineva începe să învețe și să practice tehnici de negociere într-un cadru relativ sigur, începe să vadă acele oportunități de negociere în viață.
Sfat 2: Încearcă să ceri un lucru despre care crezi că e imposibil să îl obții
Femeile își văd adesea propriile circumstanțe ca fiind fixe sau ne-negociabile, în timp ce bărbații sunt mai puțin susceptibili de a-și asuma o situație dată nu pot fi negociate. Un exercițiu pe care îl poți încerca pe cont propriu este să ceri ceva care pare. Atunci când rezervi o cameră de hotel, întreabă „Este cel mai bun preț pe care mi-l puteți oferi?” Într-un magazin, când vezi un defect într-un articol, întrebați dacă ți se poate face o reducere. Încearcă să ieși din zona de confort și să ceri cât mai mult, pentru a ajunge la succes. Și cu cât ceri mai mult în circumstanțe diferite, cu atât vei deveni mai confortabilă. Chiar dacă majoritatea răspunsurilor vor fi “nu”.
Sfat 3: Stabilește obiective mai înalte în negocieri
Aspirațiile mai mari generează rezultate mai bune. Și odată ce ai cerut ceva poate exagerat, există șanse mai mari ca partenerul tău de negociere să îți ofere ceva mediu, pe care dacă l-ai fi cerut din prima, nu ți l-ar fi oferit.
Sfat 4: Încadrează-ți cererea în termeni de „noi” și nu „eu” și în termeni pozitivi, mai degrabă decât negativi
O modalitate de a-ți păstra fiabilitatea în timp ce continui să soliciți mai mult în negociere este să încadrezi solicitarea ca fiind cea care reflectă angajamentul tău față de cealaltă parte sau față de întreaga întreprindere: „Aș vrea să ofer cât mai multă atenție acestei firme și, pentru a face asta, am nevoie …” , “M-am gândit la moduri în care pot oferi o valoare adăugată și …”
Sfat 5: Sprijină alte femei în negocierile lor
Antrenează-ți colegele, șefele, prietenele. Ajută-le să gândească și să-și planifice negocierile. Ajută-le să identifice și să implementeze strategii. Deși nu există nici un substitut pentru practica și experiența personală, ajutarea altora să se pregătească și să lucreze prin negocierile lor te va ajuta și pe tine să îți îmbunătățești abilitățile.
SURSA