Fotografiile de nunta si drepturi de autor – care e pozitia ta?
5 minute • Ana-Maria Udriste • 17 iunie 2019
Sezonul nunților a început puternic și este esențial ca fotografilor de nunta să li se reamintească cum și în ce condiți îi protejează legea drepturilor de autor si ce drepturi au clienții lor. Un fotograf de nunți cu experiență poate câștiga sume importante de bani, dar crearea unor poze de nunta extraordinare înseamnă un risc mai mare ca un terț să vrea să vă fure munca.
Dreptul de autor este o problemă fundamentală pentru aproape toate afacerile. Legea privind drepturile de autor vine și ne ajută în sensul că oferiră în mod automat anumite drepturi legale proprietarului acestor drepturi în legătură cu utilizarea și publicarea imaginilor lor și oferă remedii atunci când o terță parte le încalcă drepturile.
Pentru un fotograf de nunți, fotografiile si imaginile digitale se numără printre cele mai importante lucruri pentru portofoliul si au nevoie de protectie.
Așadar, cum puteți să vă protejați drepturile de autor asupra fotografiilor și imaginilor și cum controlați respectarea acestora?
Care este regula generală?
Dacă nu ați reglementat în niciun fel problema drepturilor de autor și nu este prinsă în vreun contract, ca regulă, tu deții drepturile de autor asupra imaginilor din momentul în care faci pozele. Acest lucru se aplică indiferent dacă pozele sunt făcute cu o cameră digitală, pe film fotografic sau orice alte imagini digitale create de pe filmul fotografic. Potrivit art. 28 alin. (2) din Legea nr. 8/1996, drepturile de autor sunt valabile pentru o perioadă de 70 ani.
Dacă în schimb ești angajat al unei firme sau contractat de o firmă să faci poze la nuntă este important să înțelegi că angajatorul/contractorul este proprietarul drepturilor de autor cu excepția cazului în care ai un contract scris unde prevezi în mod expres că dreptul de proprietate rămâne la tine. Articolul de față pornește de la premisa că lucrezi ca freelancer sau ai firma ta.
În calitate de creator de conținut fotografic, în mod curent fotografii de nunți își păstrează drepturile de autor, dar vor oferi totodată permisiunea cuplului pentru a folosi pozele ca să le transmită celor apropiați sau să le publice pe rețelele de socializare etc. Acest lucru înseamnă că ești într-o poziție mai puternică de a reglementa folosirea și utilizarea distribuirii pozelor.
Cum pot reglementa dreptul de utilizare al clientului asupra pozelor?
Le poți spune clienților în mod clar de la bun început care sunt limitele în care ei pot folosi pozele pe care le faci. În mod normal, acest lucru se face prin includerea unor termeni de licențiere în orice contract. Acești termeni vor stipula cum și unde clienții vor putea folosi imaginile, precum și orice restricție pe care vrei să o pui.
În zilele noastre, fotografii de nunți acordă de obicei o licență de a printa pozele, permițându-le clienților să printeze și să transmită imaginile în mod personal și pe rețelele de socializare. Cu toate acesta, o licență nu va permită ca imaginile să fie folosite în scop comercial (adică să obțină bani de pe urma lor sau să intre în vreo competiție, expoziție sau alte asemenea).
După ziua nunții, va fi la latitudinea ta cum vrei furniza imaginilor clienților, deși în mod curent acest lucru se face printr-un acces restricționat prin intermediul unei galerii online (cum ar fi de exemplu aplicația Lifebox, gândită special pentru fotografi). Din momentul în care le-ai transmis clienților imaginile dorite, aceștia trebuie să aibă grijă să nu îți încalce drepturile de autor sau orice altă licență le-ai acordat.
Ar trebui să te gândești cu atenție dacă un client îți cere să le ”vinzi” drepturile de autor sau vor să le acorzi drepturi exclusive, pentru că în momentul ăla nu vei mai putea să folosești vreo imagine din acea ședință foto pentru a-ți arăta și promova afacerea. Iar dacă vei vrea să folosești acele imagini pentru a-ți promova propria afacere, deși legal vorbind ar fi dreptul tău, ar trebui să contactezi întotdeauna clienții pentru a verifica dacă sunt de acord cu asta.
Ce poți face dacă există o încălcare?
Afacerea ta din domeniul fotografiei depinde de protejarea imaginilor pe care le faci. Asta înseamnă că dacă dreptul tău de autor este încălcat – fie de clientul tău, fie de o terță persoană care-ți folosește pozele pe care le-a găsit online – ar trebuie să iei imediat acțiune pentru a opri această încălcare. Primul pas este să contactezi persoana care-ți încalcă drepturile și să îi spui să dea jos pozele.
Dacă acest lucru eșuează, ar trebui să cauți un sfat juridic cât mai repede pentru a vedea care sunt pașii următori pentru a-ți proteja drepturile de autor. E posibil să poți obține despăgubiri și, dacă este cazul, o hotărâre pentru interzicerea acelei persoane să mai folosească pozele tale în vreun fel.
Ce pot face in situația in care o cunoștință a făcut fotografii cu aparatul personal la botezul copilului meu, fându-mi mie un serviciu benevol , angajându-se verbal că ține loc de fotograf, ca să mai salvez eu niște bănuți dar nu vrea să-mi dea toate pozele sub pretextul că le-a făcut cu aparatul ei personal și are dreptul să aleagă ce ii place să îmi trimită și ce nu ii place să șteargă , fără ca eu să am posibilitate să îmi dau vreo părere in acest sens ? Practic acea cunoștință decide in locul meu ce îmi place și ce nu îmi place din fotografiile de la evenimetul meu . Ce este de făcut în această situație deloc neplăcută pentru mine ?