The National Day of Prayer

Legea testamentului – 1837

4 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 24 septembrie 2017


Legea testamentului din anul 1837 din Marea Britanie este probabil unul dintre cele mai vechi acte pe care avem îl întâlni și în ziua de astãzi. Este încã aplicabilã deoarece este clarã și simplã.
Secțiunea a IX-a din Legea testamentului prevede cã formalitãțile standard pe care o persoanã trebuie sã le îndeplineascã în calitate de testatorul pentru ca testamentul sã fie valid sunt:

  • Dorința trebuie sã fie fãcutã în scris, iar testatorul trebuie sã o semneze (sau o altã persoanã poate semna NUMAI dacã testatorul este prezent);
  • Trebuie sã releve faptul cã prin semnãtura lui testatorul înțelege ca testamentul sã producã efecte juridice;
  • Semnãtura trebuie fie fãcutã sau recunoscutã în prezența a cel puțin doi martori în același timp;
  • Fiecare martor trebuie sã semneze testamentul sau sã recunoascã semnãtura în prezența testatorului (dar nu și necesar în prezența altui martor).

Aceste formalitãți permit instanței sã prezume cã testamentul a fost valid executat și exprimã intențiile testatorului.
Consultarea Comisiei juridice
Comisia juridicã a emis de curând o deliberare publicã referitoare la legea testamentului. Aceasta este destul de întinsã, iar unul dintre scopuri este de a crea “o lege a testamentului modernã și imbunãtãțitã.”
Testamentele sunt documente importante. Ele nu pot fi întregistrate cu ușurințã, din greșealã, sau fãrã diligențã și științã. Este cunoscut cã formalitãțile existente servesc numeroaselor scopuri:

  • dovedesc cã testamentul a fost întocmit de cãtre testator;
  • alerteazã testatorul despre importanța unui testament;
  • furnizeazã importante mijloace de trecerea proprietãții în patrimoniul unei alte persoane;
  • pot feri testatorul de o potențialã fraudã și o influențã negativã în momentul întocmirii testamentului;
  • deliberarea ridicã potențiale opțiuni de a simplifica formalitãțile cu scopul de a face dorința sã fie mai rapidã și ușor de întocmit.

Este prezentat în deliberare faptul cã 40% dintre populația adultã nu are un testament. Acest procent este ridicat deoarece oamenii efectiv nu își focuseazã atenția asupra succesiunii lor, asupra moștenirii (și morții) pânã când ei trebuie neaparat sã o facã. O simplificare a formalitãților necesare pentru a întocmi un testament nu poate schimba asta.
Testamentul electronic
Un alt mod de a încuraja populația sã-și întocmeascã un testament este cel electronic. Deși inevitabil vor apãrea dificultãți  în jurul semnãturii electronice, deliberarea sugereazã cã aceste probleme de securitate pot fi rezolvate prin folosirea unei parole/PINuri, sisteme de identificare, semnãturi biometrice, semnãturi digitale. Alternativ, dorințele înregistrate pot fi folosite tocmai pentru a trece peste dificultãțile întâmpinate cu semnãturile electronice.
Accesul rapid la smartphone-uri și tablete poate încuraja oamenii sã creeze dorințe electronice sau înregistrate sub forma videoclipurilor care sunt, de exemplu, realizate “pe patul de moarte”. Oricum, este un mare potential aici pentru ca oamenii sã fie abuzați.
În plus, poate încuraja testatorii la dorințe spontane pregãtite fãrã o consultație juridicã în prealabil. Dacã da, cine va fi prezent la fața locului dacã testatorul nu are capacitate sau dacã un membru al familiei încearcã în mod clar sã influențeze testatorul? Cine va nota intențiile testatorului de care ar avea nevoie peste mai mulți ani?
Pe scurt..
..o potențialã fraudã și o influențare excesivã – mai ales în relațiile cu bãtrânii – este mare.
În acord cu Biroul național de statistici, demența și Alzheimer au reprezentat o cauzã majorã pentru moarte în Anglia și Țara Galilor în anul 2015, din totalul de  decese, un procent de 11,6% fiind cauzate de aceste boli. Acesta este reflectat în numãrul cât mai mare de întrebâri având ca obiect capacitatea mentalã întocmite de cãtre specialiști zilnic. Cu o creștere a numãrului de persoane care trãiesc suficient de mult încât sã își piardã memoria și cu abuzul financiar al bãtrânilor în creștere, o propunere pentru a elimina garanțiile legale ar pãrea greșitã?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *