lockdown 2.0 avocatoo

Lockdown 2.0: tot ce trebuie să știi din 9 noiembrie + răspunsul la întrebările tale cele mai frecvente

30 minute • Vlad Mustaca • 09 noiembrie 2020


Situația globală

În urmă cu exact 237 de zile a fost adoptat Decretul nr. 196 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. În urmă cu exact 237 de zile, au fost adoptate măsuri diferite de orice ce știam înainte și a început oficial o luptă cu un răufăcător aparent invizibil. În fața necunoscutului, am încercat să ne adaptăm și să ne continuăm viețile, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Nu cred că există om pe planetă care să nu fi auzit de Covid-19 sau de Coronavirus. Dar dacă totuși te-ai aflat într-un somn îndelung și n-ai urmărit știrile, o să îți prezint cum a început totul.

La o simplă căutare pe Google, o să îți apară o pagină de Wikipedia, intitulată fix „Coronavirus disease 2019” și un scurt istoric despre cum a început totul, dar și o serie largă de simptome, tratament, studii, etc. Legenda spune că totul a început din Wuhan, Hubei, China. Mai exact, totul ar fi început din decembrie, dar primele 41 de cazuri au fost dezvăluite abia în ianuarie.

Desigur, virusul a continuat să fie împrăștiat peste tot, anumite surse spunând că ar fi fost transmit de animalele vândute într-un târg din Wuhan, Hubei, China spre a fi consumate de locuitorii pronvinciei, iar altele acuzând că acest virus ar fi fost scăpat dintr-un laborator.

Între timp, cazurile au crescut alarmant și s-au răspândit până în Europa. Astfel, pe 13 martie 2020, WHO (World Health Organization) a declarat că Europa ar fi un focar activ de infecție, declanșându-se o pandemie. Practic, dacă la început am crezut că avem de-a face cu o epidemie, în cele din urmă, a trebuit să acceptăm că este de fapt o pandemie și că trebuie să luăm măsuri stricte împotriva acestui virus.

Dar virusul nu s-a limitat la Europa și a ajuns în cele din urmă și în Statele Unite ale Americii, în 26 martie înregistrând cele mai multe cazuri, mai multe chiar decât Italia și China (acestea fiind în frunte încă de la începutul pandemiei). Și în prezent, SUA are un total de 10,182,977 cazuri, printre care 3,497,972 cazuri active, potrivit WorldOMeter.

Situația națională

Și totuși, cum au decurs lucrurile în România? Dacă ai uitat, sunt aici ca să îți reamintesc. Mai exact, pe 14 martie 2020, la ora 18.40, Klaus Iohannis ieșea pe post și decreta stare de urgență. Această stare de urgență fiind reglementată prin Ordonanța de Urgență nr. 1/1999. Iar pe 16 martie avea să fie publicat Decretul nr. 196 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, așa cum am menționat și la începutul articolului.

De atunci, au survenit multe modificări, au fost introduse măsuri noi, dar și eliminate cele vechi, au fost interzise și permise tot felul de activități, în speranța că totul va lua sfârșit. De exemplu, pe 24 martie a fost adoptată  Ordonanța militară nr. 3/2020, prin care au fost dispuse măsuri mai strice. Sigur îți amintești de perioada în care puteai să ieși din casă doar cu declarația pe proprie răspundere la purtător. 

Tot atunci au fost impuse restricții privind intrarea străinilor în țară, sau chiar întoarcerea cetățenilor români care veneau din zonele de risc.

Care este situația actuală?

Există noi restricții? De când intră în vigoare?

Totuși, iată-ne aici, vorbind tot despre coronavirus, fix înainte de a intra în vigoare prelungirea stării de alertă, conform Hotârării nr. 935 din 5 noiembrie 2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Aceste restricții vor fi aplicate de luni, 09 noiembrie 2020, ora 12:00, deci notează-ți în calendar, dacă nu vrei să te trezești cu vreo amendă.


Nu uita să te abonezi mai jos la newsletterul nostru și să fii la curent cu ultimele noutăți 🙂

Deplasarea fără temei este interzisă în timpul nopții

O primă astfel de restricție se referă la interzicerea circulației pe timpul nopții, mai exact între orele 23:00 și 05:00,  conform articolului 2, alin. 1,:

„în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23,00-5,00, cu următoarele excepții motivate de:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.”

Nu este de ajuns doar să declari motivul pentru care vrei să te deplasezi undeva, ci trebuie chiar să completezi o declarație pe proprie răspundere, iar în cazul în care te deplasezi în scop profesional, este necesară o adeverință de la angajator.

Am pus variantele oficiale mai sus, ca să nu ai probleme.

De asemenea, declarația poate fi generată și de tine de pe portalul STS, dar atenție că trebuie semnată acolo jos, adică să dai cu mouseul 🙂

Iar masca a devenit obligatorie peste tot, chiar și în aer liber

De asemenea, dacă până acum masca era obligatorie doar în spațiile închise, acum: „purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.

Petrecerile sunt interzise

Da, ai citit bine. Deși nici până acum nu erau recomandate, știm cu toții cam câte astfel de petreceri au avut loc pe litoral în acest an. De altfel, toate posturile de știri arătau imagini în care patronii cluburilor se plângeau cum că amenzile sunt prea mari.

Ei bine, noua hotărâre include un text redactat special pentru această problemă. Deci, dacă aveai de gând să organizezi o petrece pe stil vechi, s-ar putea să nu-ți placă ce urmează: „se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”. 

Se închid piețele

Piețele organizate în spații închise își vor înceta activitatea sau vor fi mutate în spații deschise. În categoria aceasta intră și târgurile, bâlciurile, ș.a.m.d.

După cum vom vedea, majoritatea primarilor, împreună cu prefectura și cu sprijinul DSP, au mutat imediat piețele în aer liber, le-au ridicat pereții și au făcut culoare de trecere. Un exemplu este Piața Obor și mutarea imediată a producătorilor în piețe volante în sectorul 4.

Magazinele și restaurantele vor funcționa doar între orele 05.00 – 21.00

„Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-21,00”.

Totuși, sunt exceptați de la aceasta regulă cei care realizează livrări la domiciliu, farmaciile și benzinăriile.

Devine obligatorie telemunca, munca la domiciliu sau munca prin rotație

Atât pentru angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale cât și pentru regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale, cu un număr mai mare de 50 de salariați, este instituită obligația organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.

În situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, instituțiile și operatorii economici publici și privați sunt obligați să organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

De asemenea, Inspecția Muncii a scos un ghid despre cum să operezi modificările în REVISAL când trebuie să bagi oamenii în telemuncă sau munca la domiciliu.

Resursele tale utile în perioada asta sunt:

Care sunt sancțiunile?

Acum, pentru că am aflat ce nu avem voie să facem, hai să vedem ce pățim dacă încălcăm măsurile impuse de Guvern.

Hotărârea anunțată mai acum 2 zile nu prevede nimic legat de sancțiunile ce se impun oamenilor care nu respectă legea.

Chiar așa să fie oare? Să nu existe sancțiuni?

Având în vedere că regulile sunt impuse în vedere stopării transmiterii comunitare accentuate a virusului SARS – COV2, era puțin ciudat să nu fie introduse și sancțiuni.

Așadar, cât plătești dacă nu respecți?

Păi, hai să aruncăm o privire spre legea care reglementează starea de urgență (despre care by the way am scris aici și vezi că la final ai și un tabel cu sancțiunile) și anume Legea 55/2020.

Capitolul III al acestei Legi se intitulează ”Răspunderi și sancțiuni”, care prevede cuantumul amenzilor contravenționale. Concret, având în vedere măsurile instituite:

  • Omiterea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise sau închise se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 și 2500 de lei.
  • Circulația în intervalul 23:00 – 05.00 fără a exista unul din motivele expuse de Hotărâre se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 și 2500 de lei
  • Organizarea de petreceri se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 și 2500 de lei.

Aspect important de menționat este faptul că organele legii nu pot pătrunde în incinta locuinței sau a proprietății private pentru a aplica amenzi pentru fiecare participant, în România neexistând o prevedere care să permită accesul forțat în proprietate. O singură excepție există în acest caz – dacă polițiștii vor avea informații că în incinta unde se desfășoară petrecerea se află o persoană care, potrivit unei decizii a DSP-ului, ar fi trebuit să se afle în izolare, pot pătrunde forțat în locuință.

Întrebări fără răspuns

Ne-am propus ca prin această secțiune, pe care o vom actualiza în mod constant, să răspundem la cele mai frecvente întrebări pe care le-ai putea avea cu privire la noua carantină inclusiv prin raportare la întrebările care au fost puse în timpul stării de urgență și pe care le-am adaptat la noua legislație

Am voie să ies din oraș?

Răspunsul este categoric: DA, ai voie. Cel puțin în timpul zilei, nu există deocamdată niciun fel de restricții pentru deplasările pe care trebuie să le faci între orașe. Situația se complică puțin atunci când trebuie să părăsești orașul noapte. Ei bine, ca să ieși din oraș după ora 23:00 ai nevoie de unul dintre motivele prevăzute în Hotărâre, fiind însoțit bineînțeles de declarația pe proprie răspundere.

În concluzie – ziua poți să faci și să mergi unde vrei în afara orașului, noapte ai nevoie de motiv și declarație.

Se închid orașele?

Plecând de la deja celebra sintagmă care a speriat o bună parte din oameni, vehiculată prin martie, anume ”Se închide Bucureștiul?” , toată lumea se întreabă dacă se vor închide orașele.

Nu, nu se vor închide orașele, adică nu vom intra în carantină dacă se va face 6/1000 locuitori, însă în urma unei anchete a DSP-ului, Prefectura poate decide să carantineze anumite localități, cum de altfel sau și întâmplat până în prezent

Tocmai de aceea indiferent că ne convine sau nu, sau care ne sunt convingerile personale, ar trebui să respectăm măsurile impuse de autorități și să facem un efort colectiv să depășim acest moment și să nu avem soluții mai drastice.

Toate școlile trec în online?

Da, indiferent de localitate și de coeficientul de cazuri pozitive, toate școlile trec în scenariul 3, pe online.

La 6/mia de locuitori avem carantină?

Inițial, într-o primă formă a Hotărârii CNSU nr. 52 a fost că la un coeficient de cazuri pozitive de 6/1.000 locuitori respectiva localitate trebuie să intre în carantină.

Cu toate acestea, la momentul publicării oficiale a Hotărârii nr. 52, această obligație a dispărut, astfel încât localitățile nu mai intră în mod automat în carantină zonală.

Pot să dau o petrecere la mine acasă?

Teoretic nu poți să faci o reuniune, cu prilejul unor sărbători, aniversări sau să dai o petrecere. Cu toate acestea, la modul în care este formulată hotărârea poți face un seară de board games la tine acasă fără niciun fel de problemă.

Singura chestie ar fi să nu puneți muzica foarte tare și să vă destrăbălați și bineînțeles să ajungeți fiecare la casele voastre până în ora 23:00.

Înainte pe perioada stării de Urgență se spunea că se interzic orice fel de grupuri mai mari de trei, patru sau șase persoane, indiferent că vorbeam de un spațiu public sau de un spațiu privat, adică inclusiv la tine acasă. Pe de altă parte, acum nu mai vorbim de o restrângere a numărului de persoane în spațiul privat, ci bineînțeles să nu facem petrecere și paranghelii.

Se închid magazinele?

Nu, magazinele nu se închid, dar vor trebuie să-și reducă programul până la ora 21.

Ulterior, vor lucra pe partea de livrare la domiciliu (delivery).

Rămân deschise doar benzinăriile și farmaciile.

Se închid mall-urile?

Nu, mall-urile nu se închid definitiv, dar vor trebui să-și termine programul la ora 21.

Se închid sălile de fitness?

Nu, nu se închid sălile de fitness, dar vor trebui să reducă programul de lucru până la ora 21.

Se închid terasele?

Aici este o chestie foarte interesantă. Prin actele normative anterioare nu a fost nicăieri definită noțiunea de spațiu deschis. Așadar au existat foarte multe terase care în momentul în care a început să se facă mai frig afară au închis spațiu cu sticlă, plexiglas sau orice altă construcție respectiva terasă și ulterior au pus acolo încălzitoare.

Este evident că acel tip de spațiu nu mai este un spațiu deschis. tocmai pentru că din spațiu deschis are destinația de spațiu închis prin această hotărâre se decide că și aceste terase închise vor avea același regim ca restaurantele și vor trebui să respecte capacitatea meselor sau să fie în funcție de coeficientul de cazuri care există la momentul respectiv în acea localitate.

Așadar, dacă media cazurilor în ultimele 14 zile:

– este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, maxim 50% din capacitatea maximă a spațiului

– este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, maxim 30% din capacitatea maximă a spațiului

– este peste 3/1000 locuitori: interzis

Măsurile prevăzute mai sus se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Prin urmare este exact ca la legea fumatului: poți să ai un tavan și cel mult un perete indiferent din ce material sunt acestea făcute, iar dacă terasa are încălzitoare foarte puternice atunci va funcționa la exterior.

În schimb trebuie să știi că dacă stai la o terasă afar, ai voie maxim șase persoane din familii diferite la aceeași masă, aspect care nu a fost verificat absolut niciodată pentru că nu ai cum să o faci și bineînțeles o distanță de 2 m între mese.

Pot să îmi iau mâncare de la restaurant după ora 21:00?

Da, poți să îți iei mâncare de la restaurant și după ora 21:00, cu următoarele două condiții: fie să soliciți livrare la domiciliu, fie ca restaurantul respectiv să ofere serviciul de takeaway adică doar te duci și ridici comanda și ai plecat. Restaurantele de tip drive-in nu sunt afectate de ora 21:00.

Mai există piețe măcar în aer liber?

Potrivit art. 101, se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor.

Doar că de aici avem o excepție: piețele agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise.

Prin urmare, dacă producătorii locali care își doresc să vândă își vor scoate tarabele în afară, în spațiu deschis, vor putea să vândă în continuare.

Cel mai probabil în următoarea perioadă dacă mergem pe anumite recomandări și doleanțe exprimate în mediul online, ne-am putea regăsim în situația în care să avem mult mai multe piețe volante în aer liber decât avem în prezent. Având în vedere că momentan numărul lor cel puțin în București este de sub cinci nu putem decât să ne bucurăm, într-un mod ironic, bineînțeles.

Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de negre deoarece printr-o dispoziție a celor de la MAI, avem următoarea reglementare:

  • acolo unde sunt pieţe închise si se pot rabata pereţii să se organizeze urgent pentru a le deschide
  • acolo unde nu se pot deschide să scoată mesele alocate producătorilor agricoli în spaţiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea pieţelor, dar să   restricţioneze accesul auto în spaţiile respective.
  • acolo unde nu există nici această posibilitate să organizeze Pieţe agroalimentare volante în aer liber pe alte amplasamente, anunţate în prealabil producătorilor   agricoli autohtoni şi cumpărătorilor, inclusiv prin comunicate oficiale.

Așadar, probabil o mare parte din piețe vor rămâne ca atare, cu pereții scoși sau rabatați, acolo unde se permite.

Cine intră în telemuncă și munca la domiciliu?

Exact ca pe perioada stării de urgență în cazul în care ești un angajator ce ai mai mult de 50 de salariați ești obligat să institui telemunca sau munca la domiciliu în condițiile legii.

Dacă nu poți face tele muncă sau muncă la domiciliul pentru că activitatea ta nu îți permite ești obligat să împarți salariații în grupe în asemenea manieră încât decalarea să fie de minim o oră.

În câte grupe împărțim angajații în clădire?

Din păcate, aici nu avem un răspuns concret pentru că nu există. Singura prevedere legislativă pe acest subiect este că angajatorul, dacă are mai mult de 50 de salariați este obligat să îi împartă în grupe de muncă astfel încât personalul să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Cum se poate face acest lucru? Simplu: rămâne exclusiv la alegerea angajatorului. Dacă ai 50 de salariați, poți să îi împarți în grupe egale de câte 25 fiecare, poți să împarți în grupe în care o grupă să aibă 40 de persoane, iar altă grupă 10 persoane sau în două grupe în care una să aibă 48 de persoane iar cealaltă două persoane. La fel de bine îi poți împărți și în 3, 4, 5 sau 10 grupe.

Deplasarea

Ca și pe perioadă stării de urgență, avem două motive pentru care ne putem deplasa și două intervale orare: scop personal și scop profesional, în intervalul 23.00 – 05.00.

În intervalul orar 05:00 – 23:00 nu te întreabă nimeni nimic.

În intervalul orar 23:00 – 05:00, te poți deplasa doar pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Restricția de circulație se aplică doar în localitate sau între localități?

În intervalul orar 23:00 – 05:00 nu te vei deplasa plasa nici în localitate, nici în afara localității decât pentru motivele indicate mai sus.

Pe scurt, dacă nu ai unul din motivele de mai sus stai în casă.

Dar dacă trebuie să ajung din București la Cluj?

Dacă trebuie să ajungi de la București către Cluj și trebuie neapărat să călătorești pe timp de noapte trebuie să ai asupra ta un bilet sau orice modalitate de achitare a călătoriei cum ar fi tichete de tren, bilet de avion, bilet de autobuz etc.

Dar dacă trebuie să ajung din București la Cluj cu mașina personală?

Aici devine un pic mai interesant. Dacă ai un motiv profesional pentru care te deplasezi, ar trebui să ai cumva o delegație sau o foaie de parcurs.

Pe de altă parte, dacă te duci de la București la Cluj fără să ai toate aceste formalități, e posibil să fie de ajuns să ai efectiv asupra ta un bon de benzină și eventual un mail de la hotelul unde te vei caza sau de la un prieten care te va găzdui.

Dacă am un SRL în care sunt asociat și administrator fără să fiu angajat pot să îmi eliberez adeverință de la firmă?

Răspunsul este nu. În cazul în care ai un SRL în care ești și asociat și administrator tu vei scrie pentru tine declarația pe proprie răspundere în care vei spune că te vei deplasa în scop profesional.

Pot să îmi eliberez adeverință de angajator dacă nu sunt angajat la firma mea?

Răspunsul este nu. Adeverința eliberată de angajator este acel document care se eliberează de către firma dar doar atunci când există un contract de muncă la mijloc. Aceasta a fost problema și în timpul stării de urgență când foarte multe persoane au avut adeverință de la angajator în condițiile în care nu erau angajați la firma respectivă. Organele de control au accesat baza de date, au observat că nu sunt angajați la firma respectivă și au aplicat amenzi.

Prin urmare, dacă ai o firmă dar nu ești angajat pe firma ta, nu îți vei elibera o adeverință de către angajator pentru că nu ai de unde, ci va trebui să te deplasezi în temeiul declarații pe proprie răspundere.

Poți, dacă vrei să fii 100% sigur, să îți faci o adeverință prin care să spui exact

Pot să îmi fac o legitimație de serviciu?

Depinde ce înțelegi prin legitimație de serviciu. Teoretic, ca să poți face asta ar trebui să te afli în relație angajat-angajator cu societatea respectivă.

Și suntem în situația de mai sus. în general legitimațiile de serviciu lejer găsim la companiile și instituțiile de stat, precum MAI, ANAF, SIE, Ministere, Consiliul Concurenței etc.

Tu ca societate privată nu prea ai ce legitimația de serviciu să ai și nici nu prea ai cum să îți faci una. Tocmai de aceea este bine să folosești declarația pe proprie răspundere, unde completezi în partea de interes profesional.

Cât de mult mă pot deplasa ca să îmi iau medicamente?

Te poți deplasa atât în interiorul localității că și în exteriorul acesteia pentru a stoca a medicamente fără să ai o limită de distanță.

Și nu, nu trebuie să demonstrezi că farmacia din colțul străzii nu are medicamentul respectiv și a fost nevoie să te duci 20 de km mai departe pentru că era singura farmacie deschisă non stop.

Dacă mă duc să iau medicamente trebuie neapărat să îi arăt polițistului ce medicamente am cumpărat?

Nu, nu trebuie să arăți ofițerului de poliție ce medicamente ai cumpărat pentru că e posibil să nu găsești.

Dacă trebuie să mă duc să iau medicamente sunt obligat să mă duc la cea mai apropiată farmacie?

Nu ești obligat să te duci la cea mai apropiată farmacie, mai ales dacă vorbim de farmacii non-stop care abia se găsesc, însă dacă stai, spre exemplu în Corbeanca, ar trebui să presupunem că vei găsi o farmacie care să fie deschisă mai aproape de Militari.

Ce înseamnă deplasare în interes profesional?

Dacă ne uităm pe modelul de declarație o să vezi că acolo vei avea atât sediu social, cât și eventualele puncte de lucru sau locul de desfășurare a activității. prinos mare nu ești obligat să ai un punct de lucru în mod oficial ca să te poți deplasa acolo și trebuie să fie o activitate care să aibă legătură cu activitatea ta profesională.

Spre exemplu dacă ești un om de vânzări care trebuie să te duci să livrezi bunuri la magazine, nu ai un punct de lucru fix, ci te muți pe o zonă. Trebuie doar să precizezi de ce faci acest lucru.

Dacă mă duc să îngrijesc o persoană bolnavă trebuie să am asupra mea documente privind boala persoanei respective?

Nu, nu trebuie să ai documente justificative asupra ta. Ideea declarației pe proprie răspundere este că tu poți să declari anumite fapte, suportând bineînțeles consecințele privind falsul în declarații dacă este cazul.

Așadar, dacă spui că te duci să îngrijești o persoană bolnavă și apoi se demonstrează că te-ai dus la o petrecere, care este oricum interzisă și te prinde poliția, pe lângă amenda pe care o vei lua că nu aveai voie să te duci la petrecere, vei avea probabil și un dosar penal pentru că ai declarat în fals.

Pot să completez declarația pe telefonul mobil?

Răspunsul este că da, însă declarația trebuie semnată olograf. asta înseamnă că Teoretic nu pot să o semnezi cu degetul pe ecran (dar formularul de la STS îți permite să dai cu mouseul pe ecran). Ar trebui să folosești o declarație goală pe care să o semnezi iar ulterior să o transformi într-un fișier de tip PDF pe care să îl completezi de fiecare dată.

Întrebarea aceasta a ridicat numeroase probleme și pe timpul stării de urgență pentru că au fost foarte multe persoane care au completat declarația pe telefonul mobil fără a fi semnată în prealabil sau care au semnat-o prin intermediul ecranului tactil. Pentru că nici atunci nu ne-am lămurit în mod expres dacă semnătura prin intermediul ecranului telefonului este sau nu suficientă, iar domnul Arafat nu a oferit un răspuns concret în cadrul conferinței de presă, afirmând doar că trebuie semnată olograf, recomandarea noastră este aceea de mai sus.

Pot să îmi plimb câinele după ora 11:00?

Declarația pe proprie raspundere nu mai prevede dispoziții exprese cu privire la plimbarea animalelor de companie sau a efectuării exercițiilor fizice, ceea ce înseamnă că da, în teorie îți poți plimba câinele și după ora 11:00 seara. Cu toate acestea, recomandările autoritățile au fost pe cât este cu putință să se limiteze plimbatul animalelor de companie ca să nu se suprapună cu intervalul orar 23-05.

Pot să mă duc să alerg după ora 23:00?

Nu prea vedem de ce ai vrea să alegi la ora 23:00 seara în luna noiembrie, însă teoretic nu poți face acest lucru. pe timpul stării de Urgență aveam o dispoziție expresă privind efectuarea exercițiilor fizice în apropierea locuinței pentru că nu puteam să mergem în timpul zilei la sălile de sport sau în parcuri ca să facem activitate sportivă. În cazul de față, acest lucru este în continuare permis astfel încât dacă vrei să faci sport ar trebui să îl faci până în ora 23:00 seara.

Pot să mă duc să îmi pun benzină la ora 23:30?

Da, poți să te duci să alimentezi mașina la ora 23:30 dacă poți demonstra că o faci cu un scop profesional sau personal care poate fi și faptul că ai de gând să pleci cu mașina în următoarea zi în deplasare.

Pot să mă duc să văd iubitul sau iubita după ora 23:00?

Dacă iubitul sau iubita ta avem nevoie de îngrijire personală, da, te poți duce și după ora 23:00. La fel și dacă are nevoie de medicamente pe care trebuie să i le duci. Însă dacă tot te duci la el sau la ea, încearcă să te duci înainte de 23 și poate a doua zi dacă trebuie să te duci la muncă să pleci de la el/ea de acasă. Sau poate faceți work from home amândoi.

Ce înseamnă loc de desfășurare a activității profesionale?

Locul desfășurării activității profesionale nu se referă neapărat la un punct de lucru sau un sediu social așa cum este el înscris în registrul comerțului. Ci se referă la locul în care îți desfășori efectiv activitatea.

Dacă, spre exemplu, ești o manichiuristă care oferă servicii de manichiura la domiciliu practic locul tău de desfășurare a activității va fi la domiciliul clientului.

Dacă ești un instalator, iar locul tău de muncă este practic unde se sparge o țeavă la client, atunci locul de desfășurare a activității va fi până la urmă la fiecare client în parte. Dacă lucrezi în IT sau ești consultant și munca ta presupune deplasarea la sediul clientului, atunci practic locul tău de desfășurare a activității este sediul clientului.

Cum completăm declarațiile?

Așa cum am precizat anterior avem două tipuri de documente pe care le putem completa: declarația pe proprie răspundere care poate fi atât în interes profesional, cât și în scop personal și adeverința de la angajator. În cele ce urmează vom analiza pe fiecare în parte.

Adeverința de la angajator

Adeverința de la angajator o poți descarcă de aici și este documentul oficial. Sau poți să o completezi online aici.

La câmpul privind domnul doamna se va trece numele complet al angajatului.

Se va trece data nașterii angajatului și localitatea nașterii angajatului.

Ulterior că se va trece denumirea organizației unde acesta este angajat. Nu trebuie să fie neapărat un SRL, ci poate fi și un PFA un ONG un cabinet de avocat sau orice altă entitate căreia i se permite să angajeze personal.

Se va completa apoi sediul angajatorului. Interesant este totuși faptul că adeverința de angajator nu conține niciun fel de element de identificare al angajatorului în afară de denumire și sediul. Ar fi trebuit cel puțin să fie obligatoriu să treci codul unic de identificare al organizației, însă nu există o asemenea obligație.

Adresa sau adresele unde angajatul se va deplasa nu sunt neapărat adresele privind sediul social sau punctele de lucru ale angajatorului, exact cum am menționat anterior, ci efectiv locurile în care angajatul își va desfășura activitatea. Adresa nu trebuie scrisă în mod complet și este de ajuns o formulare generică cum ai fi pe cartiere localități etc.

Spre exemplu dacă activitatea ta este de agent de vânzări în București și va trebui să faci livrări pentru a furniza către magazinele alimentare și comerciale marfă, poți pune în mod generic ca adresa ta este București.

Apoi trebuie să treci numărul de zile pentru care este valabilă adeverința, recomandarea noastră fiind 30 de zile începând cu data de 9 noiembrie, exact cât durează efectele acestei măsuri.

Ulterior trebuie să mai treci încă o dată denumirea angajatorului și data în câmpul din stânga jos.

În câmpul din dreapta jos vei completa numele, prenumele și funcția persoanei care semnează această adeverință.

Atenție că aceasta declarație trebuie completată de reprezentantul legal al societății, respectiv de administrator și nu de directorul de resurse umane sau de contabil.

Declarația pe proprie răspundere

Declarație pe proprie răspundere o poți descărca de aici și este documentul oficial. Sau poți să o completezi online aici.

Trebuie să spui care este numele și prenumele tău, unde ai domiciliul din buletin sau cartea de identitate și unde ai reședința.

Când vorbim de reședință, nu trebuie ca aceasta să fie neapărat trecută pe cartea de identitate sub forma unei vize de flotant, ci efectiv locul unde locuiești în fapt.

Spre exemplu, dacă tu ești din Brașov, dar locuiești în sectorul 2 în București în chirie, chiar dacă nu ai viză de flotant în Sectorul 2, vei trece la domiciliu adresa din Brașov, iar la reședință adresa din Sectorul 2.

Vei trece apoi data nașterii și locul nașterii, fără alte date de identificare precum serie și număr de buletin sau CNP.

Dacă te vei deplasa în scop profesional trebuie să spui instituția sau organizația pentru care te deplasezi, unde are aceasta sediul și care sunt punctele unde te vei deplasa.

Nu trebuie ca punctele de lucru să fie neapărat înscrise în registrul comerțului ci doar să fie acel locul unde te duci să faci activitate.

Dacă cumva te afli în una din celelalte patru situații le bifezi pe acelea.

Nu uita ca la final să scrii data și să te semnezi.

Poză de Miguel Montejano pe Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *