Mai există carte de muncă?
8 minute • Baciu Diana • 03 ianuarie 2022
Unii ar putea spune că sunt trei aspecte care definesc un om: familia, prietenii și locul de muncă. Dacă primele două sunt subiecte sensibile, al treilea mai că ne-ar putea interesa.
Pe lângă faptul că majoritatea oamenilor trebuie să poarte o luptă acerbă pentru obținerea unui loc de muncă, mai e și partea cu menținerea locului de muncă. Dacă nu ai reușit să o bifezi și pe a doua, probabil te-ai angajat în altă parte, doar ești o persoană strașnică.
Totuşi, dacă ai găsit un alt loc de muncă, angajarea nu s-a realizat până nu ai oferit niște documente care să arate că ești pe gustul angajatorului. Printre aceste documente se numără și cel care atestă vechimea în muncă, relevantă în majoritatea situațiilor.
La ce se referă, mai exact, vechimea în muncă?
Vechimea în muncă este reglementată în art. 29-37, Capitolul 5, Hotărârea nr. 252/1967 pentru aplicarea Legii nr. 27/1966 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi pensia suplimentară, unde sunt prevăzute cazurile în care se oferă vechime în muncă, precum și ce perioade nu sunt considerate vechime în muncă.
Pe lângă acestea, art. 16 alin. 5) din Codul Muncii spune că munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă reprezintă vechime în muncă.
Așadar, ai:
- muncă prestată
- contract individual de muncă (CIM)
Ce înseamnă asta? Vechimea în muncă este cumulul anilor tăi de trudă, orice tip de muncă ar fi (atât timp cât este încheiat un CIM).
Prin urmare, nu trebuie să fie muncă specifică profesiei tale sau muncă de specialitate.
De reținut! Munca specifică profesiei și cea de specialitate sunt diferite față de cea care reprezintă vechime în muncă.
Munca specifică profesiei este activitatea desfășurată conform studiilor superioare încheiate (ai prestat activitate în profesia reglementată prin lege, nu în temeiul unui contract individual de muncă).
În unele situații, aceasta poate fi asimilată cu vechimea în muncă. De exemplu, perioada de școlarizare de două luni pentru grefieri.
Munca de specialitate este activitatea desfășurată pentru acumularea experienței ( de exemplu, ai prestat activitate în temeiul unui contract de colaborare sau ca PFA, nu în temeiul unui contract individual de muncă).
Cum te ajută vechimea în muncă?
Deși când spui „vechime” gândul te duce, vrând-nevrând, la bătrânețe, în cazul acesta nu face decât să aducă avantaje. Avantajele privesc atât momentul angajării și ce aduce aceasta, cât și perioada de tihnă, când te uiți în urmă și realizezi cât ai muncit în viața asta.
Un exemplu din momentul angajării ar fi cel în care doamna Icsulescu are 5 ani experiență într-ale secretariatului. Dacă e așa, ea are mai multe șanse să fie angajată, față de o proaspătă absolventă a facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Ce să vezi, poate primește și un salariu frumușel.
Ce e sigur e că vechimea în muncă va conta pentru:
- stabilirea sporului la salariu
- stabilirea zilelor de concediu
- stabilirea valorii pensiei
- chiar și stabilirea indemnizației de șomaj, calculul implicând și coeficientul de vechime
Ca să poți obține indemnizație de șomaj, trebuie să ai un stagiu minim de cotizare, respectiv cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii; deci, dacă nu e vechime în muncă, nu ai când să pui bănuț cu bănuț pentru vremurile grele de șomaj
Formula de calcul a indemnizației de șomaj este:
Șomaj = ISR (unitatea exprimată în lei) x 75% + SalariuBrut (suma de bani trecută în contractul de muncă) x CoeficientVechime%
Bonus! Poți cumpăra vechime în muncă pentru pensie în cazul în care stagiul de cotizare (minim 15 ani, maxim 35 ani) nu a fost îndeplinit.
Cum dovedești vechimea în muncă?
Scurtă istorisire
Bun, ești conștient că ai vechime în muncă, dar cum îi faci pe noii angajatori să îți recunoască meritele? E adevărat, încrederea este neprețuită, dar birocrația încă este puternică.
Mai ieri te ajuta carnetul de muncă,
dar oricât de mult te-a înduioșat denumirea, lucrurile s-au schimbat. Dacă vechimea ta în muncă este realizată în ultimii 10 ani, aceasta NU se mai dovedește cu carnetul de muncă.
Mai mult, uneori era o problemă ”cu ce literă ți-a încheiat fostul angajator” contractul de muncă, ca să nu ai probleme la noul loc de muncă.
Iată ce s-a întâmplat…
O zi de 16 aprilie 1976 (tânără vreme)….Monitorul Oficial anunță că s-a publicat Decretul nr. 92 din 16 aprilie 1976 privind carnetul de muncă. Fericire, pentru că truda este recunoscută!
Timpul trece, societatea românească evoluează (oarecum), iar carnetul de muncă își pierde ușor din strălucire. Astfel, pe data de 3 ianuarie 2011 se anunță, printr-un comunicat de presă, că dispozițiile Decretului nr. 92 din 16 aprilie 1976 sunt abrogate. Două paragrafe aduc lămuriri salariaților:
„Conform prevederilor art. 298, alin. (3) din Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, la 1 ianuarie 2011 se abrogă dispoziţiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.
Prin urmare, de la 1 ianuarie 2011 încetează existenţa carnetului de muncă. După această dată, evidenţa muncii se realizează electronic, prin intermediul registrului general de evidenţă a salariaţilor, reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 161/2006 cu modificările şi completările ulterioare.”
Cum dovedești astăzi vechimea în muncă?
Evidența vechimii în muncă este ținută prin sistemul electronic REVISAL (Registrul general de evidență a salariaților). Când și dacă este nevoie, poți dovedi cât ai lucrat cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă.
De reținut! Aceasta este eliberată de angajator sau de Inspectoratul Teritorial de Muncă.
În cazul adeverințelor eliberate de angajator, există două situații:
- eliberare automată de către angajator – acest lucru este obligatoriu în momentul încetării contractului individual de muncă; tu, în calitate de salariat, trebuie să primești o adeverință prin care se atestă activitatea desfășurată, durata acesteia, salariul, specialitatea și vechimea în muncă, la care se adaugă un extras din Revisal privind încetarea CIM
- eliberarea la cerere de către angajator – orice salariat poate cere de la angajator o adeverință care să ateste vechimea sa în muncă; documentul trebuie emis în cel mult 15 zile de la data solicitării
Cum de există aceste două posibilități? Angajatorul are obligația de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariați, de a-l păstra în bune condiții la sediu, precum și de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.
Dosarul personal al salariatului cuprinde cel puțin următoarele documente:
- actele necesare angajării
- contractul individual de muncă
- actele adiționale și celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea și încetarea contractelor individuale de muncă
- acte de studii/certificate de calificare, precum și orice alte documente care certifică legalitatea și corectitudinea completării în registru
Angajatorul răspunde pentru asigurarea acestor condiții, precum și pentru orice prejudiciu produs în dauna ta sau în a oricărei alte persoane fizice/juridice prin încălcarea acestor obligații. Deci, dacă angajatorul nu și-a respectat obligațiile, poți introduce o cerere de chemare în judecată la Tribunal, secția litigii de muncă și poate pe viitor va fi mai grijuliu.
În măsura în care, din motive obiective, angajatorul se află în imposibilitate de a elibera documentele prevăzute mai sus, angajatul/fostul angajat poate solicita Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din raza căruia angajatorul își desfășoară activitatea, eliberarea unei adeverințe din care să rezulte elementele conținute în registru, astfel cum a fost întocmit și transmis de către angajator. Inspectoratul Teritorial de Muncă în cauză eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
În schimb, dacă angajatorul nu ți-a trecut deloc contractul de muncă în REVISAL, fie că a uitat, fie pentru că a vrut să se sustragă de la plata anumitor contribuții, este pasibil în primul rând de o amendă de 20.000 de lei. Tot ce trebuie să faci e să depui o plângere către ITM.
Ulterior acestei plângeri, trebuie să faci o cerere de chemare în judecată (acțiunea ta este scutită de taxă de timbru) și să ceri instanței să recunoască faptul că a fost încheiat un contract de muncă. Astfel, angajatorul va fi obligat retroactiv la plata contribuțiilor tale, prin urmare, inclusiv vechimea în muncă îți va fi recunoscută.
Concluzie
Locul de muncă este o chestiune spinoasă; dacă tot faci atâtea sacrificii, meriți să fii răsplătit. Odinioară, aveai un carnet de muncă, acum ai o adeverință. Ele, însă, sunt la fel de valoroase. Important e să ceri cu încredere recunoașterea vechimii în muncă, este parcursul tău profesional și știi foarte bine cât ți-a luat să ajungi aici.
Poze: Andrea Piacquadio, Pexels
Buna seara
Am pierdut cartea de munca
Am lucrat pana in anul 2005 in Romania, dupa care am plecat din tara.Trebuie sa scot din nou cartea de munca cu vechimea pe care o am?
Multumesc
Bună doresc sa aflu vechimea în campul muncii motivul am divorțat și cartea de munca a rămas la fosta si nuvrea sa inapoieze
Am carte de muncă pe care angajatorul nu mi-a încheiat în anul 1975.Am plecat la Armată iar după Liberare nu am mai am revenit. Angajatorul nu a vrut să mă lase să plec.Am găsit cartea de muncă dar nu este încheiată. Ce trebuie să fac.
Buna ziua , cum se porcedeaza in cazul in care primul loc de munca firma s a desfintat , cum pot dovedi ca am lucrat 16 ani la ei ?
Bună dimineața soțul meu a pierdut cartea de munca in Brașov a lucrat la uzina 2 cum putem recuperarea ani lucrați are 62 de ani mulțumesc