Concediul pentru studii și formare profesională
6 minute • Denisa Manea • 13 ianuarie 2021
Probabil că nu de puține ori te-ai întrebat cum reușesc unii studenți să lucreze pe timpul facultății, având în vedere programul încărcat și rigid de la locul de muncă. Iată că a venit timpul să vorbim despre cea mai bună opțiune pentru studenții care lucrează: concediul pentru formare profesională, cunoscut și sub denumirea de concediu pentru studii.
Reglementarea legală a noțiunii de „concediu pentru studii”.
Codul Muncii nu oferă o definiție expresă a noțiunii de „concediu pentru studii”, dar se poate observa o trimitere la această noțiune în art. 54, conform căruia „Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părților, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.”
Astfel, așa cum angajații au dreptul să își ia concediu de odihnă timp de cel puțin 21 de zile pe an, aceștia își pot lua și concediu pentru studii.
Cine poate să beneficieze de concediu pentru studii?
Art. 154. (1) Salariații au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
Din cuprinsul art. 154 din Codul Muncii reiese că orice salariat poate beneficia de acest concediu.
De asemenea, conform art. 194, angajatorii sunt obligați să asigure participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații, după cum urmează:
a) cel puțin o dată la 2 ani, dacă au cel puțin 21 de salariați;
b) cel puțin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariați.
Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru acordarea concediului pentru studii?
Art. 154 din Codul Muncii prevede că salariații au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională, care se pot acorda cu sau fără plată.
Tot ce trebuie să faci este să iei legătura cu angajatorul tău și să îi înaintezi o cerere scrisă, cu minimum o lună înainte de perioada de concediu. Cererea trebuie să conțină denumirea instituției la care este susținut cursul, durata și domeniul, dar și data de începere a respectivelor cursuri.
Tipuri de concedii de studii
Concediul de studii fără plată
Art. 155.
(1) Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din inițiativa sa.
Reiese că salariatul trebuie să solicite acest tip de concediu.
O întrebare des întâlnită în practică este: Dacă acel curs de formare profesională nu îi folosește angajatorului în mod direct, angajatul are în continuare dreptul de a solicita concediul de studii?
Da, încă are acest drept. Dar există și o excepție prevăzută în alineatul al doilea al articolului, în cazul în care absența salariatului ar prejudicia grav activitatea companiei. În această situație, angajatorul poate refuza cererea salariatului de concediu pentru studii.
Concediul de studii cu plată
După cum am văzut, o obligație a angajatorului este de a asigura participarea salariaților la cursuri de formare profesională. Dacă angajatorul nu își îndeplinește această obligație, angajatul va solicita concediu de studii cu plată. Pe perioada concediului, salariatul va primi o indemnizație de concediu. Indemnizația nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sporurile sau alte indemnizații care sunt prevăzute în contractul de muncă.
Așadar, concediul este plătit atunci când angajatul urmează cursuri de formare profesională care îl vor ajuta în domeniul său de activitate, pe care angajatorul i le asigură.
Cum se calculează indemnizația de concediu? Să dăm un exemplu.
Un angajat are un salariu lunar brut de 2.200 de lei, potrivit contractului de muncă. El va beneficia de 10 zile lucrătoare de concediu de formare profesională în perioada 16.10.2020 – 27.10.2020.
Vom avea în vedere:
- luna acordării concediului
Luna / An | Salariul de bază brut (lei) | Număr de zile lucrătoare din lună |
Octombrie 2020 | 2.200 | 22 |
Indemnizație de concediu – 10 zile | (2.200/22) x 10 zile = 1.000 lei |
- media zilnică din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul
Luna / An | Salariul de bază brut (lei) | Număr de zile lucrătoare din lună |
Septembrie 2020 | 2.200 | 20 |
August 2020 | 2.200 | 20 |
Iulie 2020 | 2.200 | 20 |
Indemnizație de concediu – 10 zile | [(2.200 x 3) / ( 20+20+20)] x 10 zile = 1100 lei |
Conform exemplului de mai sus, indemnizația de care va beneficia salariatul va fi de 1100 de lei.
Care este durata concediului pentru studii?
Durata diferă în funcție de cum concediul de studii este cu plată sau fără plată.
- Concediu de studii cu plată – cel mult 10 zile lucrătoare sau până la 80 de ore
- Concediu de studii fără plată – cel mult 30 de zile lucrătoare
Daca te întrebi cum este stabilită perioada in care angajatul beneficiază de concediu de studii, răspunsul este simplu. Perioada se stabilește de comun acord cu angajatorul.
De reținut: Durata concediului nu poate să fie dedusă din durata concediului de odihnă. Ea este asimilată perioadei de muncă efectivă și reprezintă vechime în muncă.
Concediul pentru studii este un beneficiu pentru angajat. Întrebarea care se află pe buzele tuturor este:
Oare angajatorul obține vreun beneficiu în acest caz?
Răspunsul este afirmativ. Câteva dintre aceste beneficii sunt:
- Angajatul poate să dobândească noi abilități. E posibil ca aceste abilități să-l ajute chiar la locul de muncă.
- Competivitatea respectivei companii pe piață va crește. De ce? Pentru că toată lumea își dorește angajați care să realizeze produsele și serviciile de o calitate superioară.
- Concediul pentru studii poate aduce și un echilibru în viața angajatului, intre viața personală și cea profesională. Va fi ca o gură de aer proaspăt pentru angajat, care se va detașa de locul de muncă și se va concentra pentru o perioadă asupra a ceea ce va obține în urma demersului său. Productivitatea acestuia va crește în momentul în care se va întoarce la muncă.
- Te mai ține un pic în firmă. O parte din cursurile profesionale extra pe care ți le oferă angajatorul vine și cu o perioadă la fel de extra în care trebuie să stai în firmă. Tocmai pentru că el investește în tine și nu-și dorește să pleci prea curând.
Poză de Trang Doan pe Pexels
Pt studii postliceale , exista dreptul la concediu de studii ?
Multumesc !!
nu