Marea Britanie poate renunta de decizia de a parasi Uniunea Europeana antique

Marea Britanie poate renunța la Brexit, spune CJUE

5 minute • Bianca Vîlsănescu • 10 decembrie 2018


Curtea Europeană de Justiție a decis că Regatul Unit poate renunța la Brexit fără permisiunea celorlalți 27 de membri ai UE.
Judecătorii CEJ au hotărât că acest lucru ar putea fi făcut fără a afecta apartenența Marii Britanii la UE.
Un grup de politicieni anti-Brexit au susținut că Marea Britanie ar trebui să poată opri în mod unilateral Brexit, dar au fost opriți de guvern și de UE.
Decizia vine o zi înainte ca parlamentarii să voteze acordul lui Theresa May pentru ieșirea din UE.
Deputații deja se așteaptă la respingerea propunerii  în timpul votării în Camera Deputaților marți noaptea.
Corespondentul BBC de la Bruxelles, Adam Fleming, a declarat că votul în cadrul  UE este “o opțiune reală și viabilă” și care ar putea “influența câțiva parlamentari” în modul în care votează.
Dar el a spus că “multe ar trebui să se schimbe în politica britanică” pentru a vedea că Marea Britanie aparține cu adevărat UE, iar doamna May și guvernul trebuie să-și schime concepțiile  a o transforma într-o “realitate politică”.
Un înalt oficial CEJ – avocatul general – a declarat săptămâna trecută că a fost de acord că Marea Britanie ar trebui să-și poată schimba deicizia cu privire la plecare.
Opinia sa nu era obligatorie din punct de vedere juridic, dar instanța tinde să-și urmeze sfaturile în majoritatea cazurilor și a făcut-o în mare măsură în această hotărâre.
Declarația CEJ a spus că abilitatea unui stat membru de a-și schimba hotărârea după ce a anunțat în cadrul UE că dorește să se retragă  ar dura până când nu va fi încheiat un acord de retragere sau pe parcursul a  doi ani de la notificarea dorinței părăsirii UE.
Curtea a declarat că Regatul Unit ar putea să rămână membră UE  în aceleași condiții pe care le are acum – deci nu ar fi obligată să adere la euro sau la spațiul Schengen.
Dar decizia de a rămâne trebuie să “urmeze un proces democratic”, așa că, în cazul Regatului Unit, ar trebui să fie aprobată de Parlament.
 
Statul membru ar trebui apoi să scrie  UE spentru a notifica  decizia “neechivocă și necondiționată”.
CEJ a declarat că a luat hotărârea de a “clarifica opțiunile deschise deputaților” înainte de votarea acordului dnei May.
Ce se întâmplă dacă deputații resping Brexit?
În acest caz există posibilitatea orgnizării unui alt referendum.
Scottish Green MSP Ross Greer, unul dintre politicienii implicați în acest caz, a declarat: “Acesta este un moment capital la începutul unei săptămâni vitale, care indică o cale clară de renunțare la Brexit”.
Și Alyn Smith a declarat: “O lumină puternică a oferă o cale de renunțare”.
Jolyon Maugham QC, directorul Proiectului “Legea bună”, care a sesizat instanța, a declarat că hotărârea a fost “cu siguranță cel mai important caz din istoria legală internă modernă”.
“Este de datoria deputaților să-și amintească de ce se află în politică și să găsească curajul moral de a pune interesele țării în fața ambițiilor private”, a adăugat el.
 
Dar secretarul pentru mediu, Michael Gove, un proeminent Brexiteer, a declarat pentru programul BBC Radio 4 că oamenii nu-și vor schimba decizia.
“Nu vrem să rămânem în UE, am votat foarte clar, 17,4 milioane de persoane au trimis un mesaj clar că vrem să părăsim Uniunea Europeană, și asta înseamnă, de asemenea, ignorarea competenței Curții Europene de Justiție”, a adăugat el .
“Deci,această situație  nu modifică votul referendumului sau intenția clară a guvernului de a ne asigura că vom părăsi UE la 29 martie”.
Secretarul de externe, Jeremy Hunt, a declarat pentru poporul BBC că va fi “șocat și foarte supărat” dacă vreun guvern ar întârzia să părăsească UE și nu a fost cu siguranță “intenția guvernului”.
Decizia CEJ vine în ciuda faptului că UE va avertizat că  aceasta va stabili un precedent periculos, încurajând alte țări să anunțe că pleacă în încercarea de a obține condiții mai bune de membru înainte de a-și anula retragerea.
Avocații guvernului britanic au susținut, de asemenea, că cazul a fost pur ipotetic, deoarece “Marea Britanie nu intenționează să-și retragă notificarea”, iar politicienii din spatele acesteia au vrut să folosească cazul ca “muniție politică pentru a fi folosită și pentru a presa, “.
Cazul a fost inițial dus la Curtea de Sesiune din Edinburgh, care în cele din urmă a fost de acord să o transmită CEJ.
Bibliografie:
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-46481643?ns_source=facebook&ocid=socialflow_facebook&ns_campaign=bbcnews&ns_mchannel=social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *