Interviu cu Mihnea Stoica. (IV) Avocatura este o profesie antreprenorială.
8 minute • Redactia • 21 septembrie 2017
Mihaela Ruxandra Sava: Are și Ana-Maria Udriște câteva întrebări pentru tine. Cu cât ți-au crescut onorariile de când ești prodecan?
Mihnea Stoica: Si tu, Brutus? Puțin. Cam cu diferenta de indemnizatie la care am renuntat. Au crescut, dar puțin. De fapt, ceea de luam înainte ca medie a devenit minim acum. Adică 5000 euro + TVA e minim. Bineînțeles, există in continuare excepțiile, hatârurile, obligațiile, prieteniile.
Mihaela Ruxandra Sava: Dai acum unui stagiar mai mult de 2000 lei? (întrebare de la Ana Maria Udriște)
Mihnea Stoica: Iar? Vrei să mă uit în telefon să îți spun cât a luat un stagiar la mine la birou luna asta? Pe dinafara nu știu, aș zice vreo 3700. Dar onorariul fix la mine e de 2000 lei. Dublul venitului minim garantat in profesie, Pe lângă asta, mai incaseaza procentul din dosare, stagiarii au OFICII. Ca să capete experiență. La noi la birou onorariul se imparte în felul acesta: 25% cine aportează clientul, 25% biroul (si dacă ai găsit banii în lift, ai 25% la birou) și 50% se împarte între cei care muncesc in cauza. Înainte aveam și un sistem în care stagiarul sau colaboratorul lua mai puțin și asociatul mai mult, dar s-a trecut peste asta de mult. Și de exemplu, în luna iulie, uite, un stagiar a primit stimulente de 1600 lei. Basca ce o fi incasat din oficii. 3600 plus oficii, sa zicem inca 1000, e rezonabil. Vara, in vacanta. Nimeni nu intră în profesia de avocat pentru leafă. Este o profesie antreprenorială. Nu o faci pentru un salariu, pentru leafă. Ce? Am ajuns sa ne luam banii intre noi? Nu ca exploatarea la sange a stagiarului ar fi cu mult mai breaza, Doamne fereste! Eu întotdeauna am premiat performanța. Așa că fiecare a luat după merit și după baftă. Că poți să ai performanță într-un dosar dificil cu onorariu mic. Oricât de spectaculoasă ar fi performanța, onorariul nu o sa fie spectaculos. Dar macar cresti in ochii mei si atunci nu se ieftineste painea dar ai sanse la cooptare intr-un dosar mai serios. La fel de bine poți să nu faci nimic și să câștigi bani mulți într-un dosar mare. Si atunci asa ma bucur ca impart niste bani cu tine… Imi vine sa adun si data la costuri. Dar, cum să spun eu, niciodată nu o stimulez și nu o să caut oameni care să vină pentru o leafă. Să vină să câștige, să fie pitbuli, să simtă sângele! Daca voiau sa fie salariati, trebuia sa se faca bugetari! Unul dintre sistemele consacrate in avocatura se intituleaza “eat what you kill”. Avocatul e un vanator, nu un contopist care astepta mila stapanului in ziua de leafa. Avocatura e o aventura, nu un job. Vedeti bine ca sunt promovati cei care aduc clienti si onorarii. Celorlalti, ba, cum te cheama, le creste ocazional leafa.
Mihaela Ruxandra Sava: Cum e cu trezitul de dimineața? (tot de la Ana-Maria Udriste)
Mihnea Stoica: Groaaaznic. Urăsc treaba asta. Urăsc trezitul de dimineață, asta e horror. Ar trebui ca procesele să fie în trei schimburi. Eram cel mai tare pe schimbul 2 și schimbul 3. In perioada antebelica, procesele tari se programau in pauza de pranz a functionarimii, sa asigure entertainment. Fix pe bioritmul meu.
Andrada Ochiulet: Am si eu o întrebare. Dacă apare un om care are nevoie de un avocat și vedeți că nu are nicio șansă, îl mai reprezentați?
Mihnea Stoica: Nu reprezint pedofili și nu iau viața sexuală. În rest, absolut orice, dar cu o informare corespunzătoare. „Bai baiatule, te duci la pușcărie grav!”. Vrea bine, nu, sa-si ia tamaduitori, mame omizi, ce vrea. Nu sunt genul “minte-ma frumos!”. Chiar ma gandeam stil Macron sa-mi iau pe langa mine un psiholog ca prea multi pleaca deprimati de la mine din birou. Ar fi ca la vulcanizatorii care arunca in drum cuie.
Mihaela Ruxandra Sava: Și criminali?
Mihnea Stoica: Da. Oricum sunt mai buni aștia decât ăia care fură din semnatura. Asta este, s-a enervat! Asa mi-a spus un copil la școala special de reeducare a minorilor. Un băiat foarte civilizat, vorbea cu dumneavoastră, manierat, „vă rog”, „poftim”, foarte bine crescut și mi-a spus de ce si-a omorât pe vecinul! “M-a cam enervat.”Stai, frate, nu te enerva, m-am gândit. Aici am o vorba: cel mai corupt militian nu lasa o femeie sa fie violata, in vreme ce cel mai integru inspector fiscal a participat la siluirea concurentei. Pai cum sa muti concurenta in evaziune? Adica sa ma scoti din piata fiindca tu umbli la taxe, nu fiindca ai tehnologie mai buna. Daca ma intrebi care sunt criminalii mei preferati, iti raspund ca escrocii, autorii de inselaciuni. Ei nu fac altceva decat sa exploateze lacomia victimei. Dar categorisirile sunt o tampenie. Veti intalni corupti simpatici sau demni, evazionisti rapace sau fly, traficanti treji sau nu, smecheri si mai tonti, si, daca sunteti cuminti sau aveti bafta, veti intalni o specie aparte: nevinovatul. Nu cei care merg la celula de nevinovati, ci cei cu adevarat nevinovati. Cei cu 16 a) sau c), eventual condamnati in apel, sa nu ni se suie democratia la cap. Bai, leguma, nu te revolta!
Mihaela Ruxandra Sava: Un mesaj pentru cei ce dau anul acesta admiterea la Barou?
Mihnea Stoica: Nu veniți pentru lefuri în avocatură! Să nu vină după lefuri, că vin degeaba! Vreau să vină fiindcă depun un jurământ. Să se poarte conform jurământului! Să întleagă că nu sunt funcționari de lux, ci sunt parteneri indispensabili ai justiției. Așa spune legea. Sa vina pentru ca avocatii, nu politicienii, au facut Europa asa cum este ea azi. Și atunci nu vreau sa vină în profesie nici olimpicii in drept care recita opiniile altora, nici Zorro calare pe calul alb. Cu atat mai putin, nu vreau copy/paste. Vreau să vină oameni cu har, cu chemare, care să vrea sa fie avocați, adică confrati care să ofere cea mai bună recomandare în orice context. Este indispensabilă inteligența și imaginația. Memoria nu intră în aceeași categorie. Totuși, venisem setat pentru un interviu de vacanță. A, da, sa nu uitam: interviul de la intrarea in paine merge in doua sensuri. Alegeti-va in mod matur maestrul! Sa nu va para rau mai tarziu
Mihaela Ruxandra Sava: Câte vacanțe ar trebui să aibă un avocat pe an?
Mihnea Stoica: Cât mai multe. Ai terminat un dosar greu, zbang, îți iei vacanță. Avocatul surmenat nu mai este ce era. Atunci te pierzi, îți dai cu firma în cap. Recomand vacanțe exotice! Mexic, Coasta Atlanticului. Pe locul doi: Delta! Noi mergem cel puțin de trei ori pe an în Deltă. Si nu vineri – duminica ci cel putin de joia pana lunea, sa te intorci fara trafic.
Mihaela Ruxandra Sava: Da` cu sanatoriul ăla de la Techirghiol care-i treaba?
Mihnea Stoica: E sanatoriu, nu e de vacanta si de distracție (râde). E o investiție foarte bună. Avem oferte să o cumpere alții cu bani mulți și care ar asigura un profit zdravăn. Pe piața asta cică ar fi de prestigiu. Pe piața asta de sanatorii… Dar eu aș muri acolo.
Mihaela Ruxandra Sava: Ai fost vreodată acolo?
Mihnea Stoica: N-am fost, nici pe la balamuc, nici pe la sanatoriu. Poate trebuia să mă duc, dar n-am fost.
Mihaela Ruxandra Sava: Se vehiculează foarte mult în presă că roboții vor înlocui avocații. Ce părere ai?
Mihnea Stoica: Aici o să spuneți că mă opun progresului. Avocatura este o profesie exercitata de oameni pentru oameni. Am citit si eu despre computerul din Anglia care are cea mai mare eficiență la a contesta procese-verbale. Niciodată nu o să poata substitui un robot un om. Cum ar putea o mașină audia o persoană? Cum va ține cont de firea lui? Nu cedezi decizia la mașină! N-ați văzut Terminator? Skynet mai sumbru vreti acum? Pai d-aia iei onorariu, ca ai cel mai bun bot? Cu ultimul soft? Asta-i pentru negustori. Avocatul va sta cu clientul pe-ndelete pana va deslusi situatia si va recomanda solutia pe care o considera optima tinand cont de mult mai multe variabile decat o masina. Pentru ca o masina va functiona in limitele programarii, fara sa poata specula o sansa absurda, ivita din senin, cum ar fi un judecator amendat in drum spre termen.
Nu va mai urma.