mos craciun aviz consultativ

Moș Crăciun, aștept un aviz consultativ

6 minute • Maria-Cerasela Matei • 03 decembrie 2019


Campania ”Dragă Moș Crăciun” este acțiunea noastră prin care vă invităm să scrieți Moșului cele mai aprigi dorințe care au legătură cu domeniul juridic. Că vrei un aviz consultativ, cărți mai ieftine, dosare electronice, un recurs compensatoriu, liniște în Parlament sau căldură pe holurile judecătoriei, scrie-ne pe contact@avocatoo.ro și publicăm (și anonim).


Pentru un student la Drept, decembrie nu vine niciodată doar cu spiritul Crăciunului. Acesta este însoțit mai mult ca sigur de spiritele testelor, proiectelor și evaluărilor, care nu vor să-l lase singur la greu. Deși este una dintre cele mai aglomerate și importante luni din viața mea de tânără neliniștită, îmi găsesc mereu timp, printre deadline-uri și ieșeli cu amicii, să mă gândesc la decorațiuni, la colinde, la mâncare, la ce cadouri aș putea să le iau prietenilor cu Secret Santa, rudelor și animalelor de companie (da, mi-a șoptit un ren că se practică și asta mai nou).

Anul acesta este puțin deosebit deoarece este anul în care rup tăcerea lăsată un timp îndelungat și aleg să-i scriu o scrisoare vechiului meu prieten, Moș Crăciun. Chiar dacă puterile lui magice au mai slăbit între timp, sunt sigură că nu m-a uitat și că-i va face plăcere să-mi citească „pledoaria”.

Dragă Moșule,

Știu că a trecut ceva timp de când n-ai mai auzit vești de la mine, facultatea îmi ocupă destul de mult timp, încât am fost nevoită să tai din corespondențe. Ar fi mult mai ușor să ținem legătura dacă ți-ai lua un abonament de net, acolo în Laponia, să te pui în rând cu lumea bună.

Cu toate acestea, să știi că ai fost mereu în gândul meu la fiecare Crăciun. Mai mult decât atât, am preluat și eu câteva din atribuțiile elfilor tăi și am împărțit cadouri în stânga și-n dreapta, copiilor cuminți și adulților cu suflet de copii și mai cuminți.

Îți scriu pentru că anul acesta am cam rămas în pană de idei și am dorit să-ți cer un aviz consultativ asupra listei mele de cadouri. Ce crezi că aș mai putea să strecor pe lista de cumpărături printre globulețe multicolore, lumânări parfumate, dulciuri ispititoare, pulovere crăciunistice, cărți de beletristică, instalații strălucitoare, reni de pluș și ciorapi călduroși? Poate ar merge un gram de voie bună și o linguriță din dragostea de a dărui?

Așteptând răspunsul tău, îți scriu și pentru a consemna în mod solemn și expres ceea ce îmi doresc să primesc anul acesta de Crăciun. Pe lângă acel manual de Drept Penal pe care am tot amânat să-l cumpăr, am pus ochii pe un set nou de markere (trebuie să-mi fac plinul înainte de „marea provocare” a semestrului), pe un sacou care strigă „domnișoara jurist”, pe o carte polițistă și niște bilete de premieră la Operă. Dacă tot suntem la capitolul acesta, nu mă supăr dacă voi găsi sub brad un abonament reînnoit la Netflix (poate și la sală, dacă voi putea să respect rezoluțiile planificate pentru anul 2020).

Pentru a vedea că nu sunt o studentă materialistă, ci doar lacomă, îți cer și o mărire a setei de cunoaștere, a puterii de concentrare, a capacității de înțelegere, a motivației, a răbdării și o diminuare a timpului pierdut pe procrastinare.

PS: Știai că există o carte despre cum să nu mai procrastinezi? O vreau și pe asta.

Cum această iluzie a timpului care țese în jurul meu un tricotaj gros din secunde și minute mă copleșește și în aceste momente, făcându-mă să mă simt vinovată de faptul că nu învăț pentru testul la Civil de săptămâna asta, mă tem că va trebui să scurtez scrisoarea și să închei printr-o clauză de „rămas-bun”, condimentată bine cu urări de „Crăciun fericit!” și „Toate cele bune!” și cu promisiunea ca anul acesta să ne revedem la un dineu oficial sau mai puțin oficial, lângă bradul împodobit, cu pântecele pline de sarmale, cu colinde în surdină și cu mirosul ambiental al cozonacilor făcuți de mama, înconjurați de oameni luminați, cu pace în suflet.

Al tău copil cu visuri mari, Cerasela


Momentul nostru publicitar merge la D.O.R. (restaurantul Delicios Organic Românesc din Bran) pentru acești cozonaci de Crăciun cu multă ciocolată, incredibil de sănătoși și gustoși.

View this post on Instagram

Deliciul cozonacilor cu #multacioloata îl poți savura și tu, comandând, ca să îl ai acasă și să spui un sincer “Crăciun Fericit!”; sau poți veni personal să îl ridici ori să te bucuri de el la noi în restaurant, în timp ce povestim nostalgici ce momente deosebite am trăit în copilărie! Preț – 50 de lei Gramaj – 650 gr Livrarea se face doar pe 24 decembrie în București, Brașov și Bran, iar pe 25 decembrie îl poți lua din Bran doar dimineața! REZERVĂRILE se pot face la adresa de e-mail – rezervari@retraiestecudor.ro sau la numărul de telefon – (0767) 668 777! @bogdancoz.ma * * * #retraiestecuDOR #DORdecozonac #retraiestecudor #restaurant #delicios #organic #romanesc #dor #bran #gatimcudor #muncimcudor #dordebran #dracula #cuisine #finedining #recipe #eatclean #tastingtable #forksoverkinves #desayuno #brasov #brasovbeauty #brasovulmagic #brasovromania #brasovcity #bestchef #branromania #dordecraciun

A post shared by D.O.R. (@retraiestecudor) on

Aceste rânduri fiind așternute pe hârtie, iau un plic roșu, lipesc timbrul cu a 160-a aniversare a Facultății de Drept din București și îl strecor cu grijă în cutia poștală, cu sentimentul că se va teleporta în siguranță până la Atelierul unde Moșul și spiridușii săi încă muncesc cu mare spor pentru a face din Crăciunul de anul aceasta unul de neuitat.


Tu ce îți dorești de la Moș Crăciun anul ăsta? Scrie-ne mai jos și trimite-ne scrisoarea ta pe contact@avocatoo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *