cafea scaled 1

Nu da send: reguli de scriere în secolul 21 ca să te înțeleagă oamenii

7 minute • Ioana Dumitrescul • 14 martie 2022


Ți s-a întâmplat să scrii un mail/eseu/cerere sau în cel mai rău caz proba la bac, iar ulterior să îți dai seama ca ai reinventat limba română? Nicio problema, de asta suntem noi aici 😊

Ce faci înainte să scrii?

Te pregătești psihic dacă e vorba de o polemică sau faci un research prestabilit dacă urmează să scrii un e-mail profesional, o cerere, un anunț, sau orice altceva implică un dialog între tine și anumite persoane determinate. De la clasicele scrisori de amor despre care ne povestesc părinții noștri până la un ‘’ snap’’ în care încercăm să cucerim o fată, oamenii au ținut cont de o structură învățată pe băncile școlii gimnaziale(început, cuprins, încheiere). Aceasta metoda de comunicare este total digitalizată astăzi, așa că un ‘’ emoji’’ pus din greșeală generează 5 print screen-uri prin care norocoasa își anunță grupul de prietene că un tip s-a băgat în seamă, fapt ce nu este tocmai legal vezi aici de ce.

Reguli de care trebuie să ții cont:

  • Ora la care scrii!! Lăsăm la o parte Codul bunelor maniere și căutăm un raționament logic prin care ne gândim de ce nu e tocmai ok să sunăm la bancă supărați că nu merge ATM-ul. Dah știu, e nașpa să ai nevoie urgent de bani cash si să-i ai doar pe card, dar oricum după ora 17:00 nu-ți mai răspunde nimeni la bancă. De ce? Pentru că și oamenii ăia au o familie, o casă, probleme și nevoie de odihnă. Tocmai de aceea majoritatea setărilor asupra unui card le poți face tu din aplicația băncii a cărui client ești. Totuși daca e ora 23 și nu poți dormi gândindu-te cum poți obține un card de credit dă un ochi aici 😊 ☕Avocatoo hint: în cazul în care totuși te lovește inspirația la 2 noaptea, poți să programezi acel e-mail pentru a doua zi.
  • Concluzia pertinentă, răspunde-ți ție în primul rând la întrebarea: ”ce vrea ăsta?” 😃
  • Cui te adresezi – dacă mamei îi scrii rapid un mesaj prin care o anunți că nu mai este pâine în casă si uiți să-i mulțumești sau sa o saluți pentru început, cu recrutorii pentru societatea la care vrei sa te angajezi nu poți comunica în același fel 😇
  • Ce subiect abordezi: scrii o scrisoare de dragoste? Sau mai actual secolului 21 un mesaj pe Instagram? Aici ține de capacitățile tale să-i demonstrezi că o iubești cu adevărat 😚 În schimb dacă scrii un mesaj de condoleanțe, nu-i spune omului îndurerat ce om bun a fost răposatul și cum te-a ajutat mereu, s-ar putea să faci mai mult rău decât bine 😟

E o scuză bună faptul ca m-am grăbit?

Un caz practic prin care vei înțelege cum te afectează o exprimare contrară voinței tale reale îl putem întâlni într-un contract de vânzare.

Tu, proprietarul apartamentului din Sectorul 1, dar si al garsonierei din sectorul 2, închei un contract de vânzare cu X prin care te obligi sa îi vinzi apartamentul tău din Sectorul 1 pentru 100.000 de euro. În timpul discuției cu acesta ești asaltat de telefoane, trebuie sa iei copilul de la școala, ai 4 deadline-uri si multe alte treburi urgente, iar cumpărătorul înțelege că tu îi vinzi și garsoniera+apartamentul pentru aceeasi suma-un fel de 2 în 1 😉.

Semnezi contractul și treci peste cele trei rânduri în care ți-ai dat consimțământul sa vinzi cele două proprietăți pentru o sumă modică 😎 Și în acest caz, Legiuitorul oferă celui aflat în eroare o cale de scăpare, în cazul in care actul juridic a fost încheiat și înțeles greșit chiar si de o singură persoana. În schimb, dacă îi scrii soțului să ia mere de la magazin în loc de pere nu se va întâmpla nimic (poate doar o mică ceartă), dar dacă îi scrii șefului un email prin care îi ceri mai mulți fani decât bani e grav. Respectă următoarele ,,10 porunci” ale gramaticii limbii române si totul va fi ok:

  • [ ] Acordă subiectul cu predicatul! Poate peste o virgulă mai treci, dar peste clasa întâi.. 🙂
  • [ ] Nu da tot din prima! Daca scrii un anunț de angajare nu pune în titlu suma cu care va fi remunerat viitorul angajat.
  • [ ] Nu umple textul de formalități, dar nici nu uita de respect!
  • [ ] Structurează-ți ideile 😃
  • [ ] Verifică sensul cuvintelor ,,complicate”, e posibil să le folosești într-un context greșit.
  • [ ] Alege conjuncția potrivită: ,,și” ori ,,sau” sugerează sensuri total diferite.
  • [ ] Folosește aplicații pentru a corecta greșelile gramaticale (nu e nicio rușine, toți o facem)- îți las un pont aici 😊
  • [ ] Oferă detalii dacă contextul o cere – De exemplu: vând casă în orașul X, în apropiere de școala Y, având o suprafață de Z mp, construită în anul Q.
  • [ ] Indiferent că e vorba de un e-mail, de o cerere, de un mesaj urgent sau orice altceva implică corespondența virtuală ai grijă la ora! Orele cuprinse într-un program normal de muncă sunt potrivite în acest caz.
  • [ ] La final citește de 5 ori dacă e nevoie si pune-te în locul persoanei care va primi informațiile pe care i le prezinți.

Revenind la legaleza noastră – de ce te interesează sa cunoști cele mai importante aspecte atunci când scrii un text juridic?

Răspunsul e simplu-există probleme juridice pe care le poți rezolva singur într-o oarecare măsură. Un search în lege(actuală neapărat) te-ar ajuta în anumite situații despre care nu știai că te poți ocupa fără un jurist lângă tine, acesta fiind scopul avocatoo. (ai o echipă de juriști, dar e mai ușor să accesezi un blog care se ocupă de așa ceva). 🤓

Pot întocmi singur o cerere de chemare în judecată?

Ai dreptate, asta e treaba avocatului, nu a ta. Dar X, reclamant într-un litigiu contra pârâtului Y, poate introduce orice cerere de chemare in judecată personal sau prin reprezentant. Conform Codului de Procedura Civila cererea pe care pârâtul vrea să o supună judecații de către o instanță trebuie sa cuprindă:

  • numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa părţilor in cazul persoanelor fizice, concret, in cazul lui X si Y.
  • Obiectul cererii si valoarea lui aproximată de reclamant-Y a intrat cu mașina în gardul lui X provocându-i o pagubă în valoare de 10.000 de lei. X trebuie sa menționeze in cerere acest aspect pentru a putea primi despăgubirile pe care instanța va aprecia dacă reclamantul le va primi.
  • Motivul in fapt: imprudența care a condus la prejudiciul cauzat lui X
  • Motivul in drept: motivele care oferă forma juridică a motivelor în fapt potrivite in relația cauză-efect dintre faptă si prejudiciu. În cazul X si Y de mai sus este vorba de răspunderea civilă delictuală prezentată pe larg aici.
  • Iar la final data si semnătura, ușor, nu? 😊

În final aș spune că indiferent dacă vorbim de un mesaj formal, informal, cu destinatarul mama sau chiar o instanță e absolut necesar să fim atenți la gramatică, scop și chiar oră 😃

Fotografie creata de lilartsy de la pexels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *