pexels ketut subiyanto 4473893

Părinții cu copii mai mici de 11 ani pot lucra de acasă patru zile pe lună – legea a fost promulgată

8 minute • Ana-Maria Petrescu • 16 august 2023


Pe 24 iulie 2023 a fost promulgată o nouă lege care i-ar putea face mai fericiți pe unii dintre părinți. Aceasta vine ca o completare a Codului Muncii, astfel devine noul articolul 118^1 și prevede ca părinții care au un copil mai mic de 11 ani în grijă pot lucra patru zile pe lună în regim de telemuncă.  Anterior a mai existat o astfel de prevedere, dar care se aplică exclusiv funcționarului public, care în aceleași condiții are posibilitatea să lucreze cinci zile pe lună în regim de telemuncă [art. 374 alin. (8) din OUG nr. 57 din 3 iulie 2019].

Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă promulgarea unei legi si tot parcursul legislativ al acesteia citește asta.

Care sunt condițiile pentru a lucra de acasă patru zile pe lună?

  1. Ai în întreținere un copil

Pare destul de simplu, dar nu e. Ce faci dacă ești divorțat/ă și aveți custodie comună? Aici legea tace, dar cel mai probabil angajatorul îți va cere să îi faci dovada că vei avea grijă de copil în intervalul în care ai solicitat să lucrezi în regim de telemuncă.

2. Copilul trebuie să aibă până în 11 ani

Adică poți beneficia de acest drept până are copilul 10 ani și 11 luni.

3. Trebuie să ai în contract prevăzută posibilitatea de a lucra în regim de telemuncă sau să închei un act adiționat în acest scop

Mare atenție pentru că toate acestea trebuie să fie notate în REVISAL.

4. Natura sau felul muncii să permită această modalitate de prestare a muncii.

Dacă ești agent de pază nu vei putea să supraveghezi obiectivul din sufrageria ta (asta dacă nu stai vis-a-vis😉)

5. Să nu beneficieze de acest drept celălalt părinte pentru aceeași perioadă

Deci puteți beneficia amândoi, dar patru zile unul, alte patru zile altul.

6. Tu trebuie să dispui de aparatura necesară

Aceasta este o derogare de la Legea nr. 81/2018 unde angajatorul e obligat să îți asigure toate mijloacele necesare desfășurării activității, dar acum tu trebuie să te asiguri că ai toate mijloacele necesare. De exemplu dacă ți se defectează laptopul personal în acea perioadă, angajatorul nu e obligat să ți-l pună la dispoziție pe cel de la birou.

Există o procedură?

Prima dată va trebui să faci o cerere, dar cum legea nu spune exact ce fel de cerere aceasta va putea fi scrisă sau verbală (o recomandăm pe ce scrisă, ceea ce e scris rămâne). Aceasta va trebui să fie adresată angajatorului sau celui desemnat cu supravegherea muncii tale. Unde o depui? Nici aici legea nu spune nimic, deci va trebui să consulți regulamentul angajatorului.

🚨Angajatorul nu este obligat să îți aprobe cererea, având în vedere că el este liber să își organizeze munca așa cum dorește. De exemplu, daca tu vrei să lucrezi de acasă între 01.07 și 04.07, dar tot în aceeași perioadă trebuie să pleci și într-o delegație angajatorul nu îți va aproba cererea.

În cazul în care ambii părinți sunt salariați va trebui să dai o declarație pe propria răspundere din care să rezulte faptul că, pentru aceeași perioadă nu a solicitat și celălalt părinte desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. De ce? Acum salariatul nu mai este obligat să declare locul unde își desfășoară activitatea în cazul telemuncii, deci se evită posibilitatea ca cei doi să plece într-o vacanță în loc să muncească. Ce se întâmplă dacă nu respecți această cerință? Va fi considerată abatere disciplinară, iar în funcție de regulamentul angajatorului se vor putea aplica sancțiuni.

Cine nu dă declarația pe proprie răspundere?

Declarația pe proprie răspundere nu va fi necesară pentru următoarele categorii de persoane (art. 3 din Legea nr. 277/2010):

  1. este necăsătorită;
  2. este văduvă;
  3. este divorțată;
  4. are soțul/soția declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
  5. are soțul/soția arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
  6. nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)-e);
  7. a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)-c).

Dar poți fi obligat să dai alt tip de declarație pe proprie răspundere? Răspunsul este da, angajatorul va putea să îți ceară să îți asumi răspunderea că tu vei fi acela care va îngriji copilul, iar nu un bunic sau o altă rudă.

Dar dacă unul dintre părinți se află în concediu de creștere al copilului celălalt va putea beneficia de cele 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă? Da, concediu de creștere al copilului este o cauză de suspendare a contractului individual de muncă, iar legea prevede expres că cei doi părinți nu trebuie să beneficieze de acest drept în același timp.

Dar ce se întâmplă cu beneficiile?

În vechea reglementare din Legea nr. 165/2018 nu era posibil ca angajații care lucrează în regim de telemuncă să primească tichete de masă, dar acum este posibil. Dar ce faci dacă angajatorul are o politică care impune prezența salariatului în unitate pentru a le primi? Angajatorul nu va fi obligat să îți ofere acest beneficiu, dar greu de crezut că așa ceva se va întâmpla.

Dar firma mea are deja o astfel de politică, voi primi zile în plus? Da, dacă ai un număr limitat de zile în care poți lucra în regim de telemuncă vei putea beneficia de 4 zile în plus pe lună.

Dar ce se întâmplă în cazul în care munca ta nu poate fi prestată în regim de telemuncă sau de muncă de acasă? Din păcate, nu vei putea beneficia de acest drept deoarece natura muncii nu permite acestă facilitate. Nu poți da vina pe faptul că persoane diferite muncesc în condiții diferite. De exemplu o persoană care lucrează în domeniul construcțiilor va avea niște beneficii pe care o persoană care lucrează din fața calculatorului nu le va avea, cum ar fi un spor în plus la salariu.

Ce înseamnă telemunca ?

Telemunca înseamnă prestarea unei munci de la domiciliul salariatului prin intermediul mijloacelor tehnologice. Aceasta este reglementată prin Legea nr. 81/2018 și este o formă de organizare a muncii care nu necesită prezența salariatului la sediul angajatorului.

Trecerea de la o formă de organizare a muncii se face voluntar, iar felul muncii să permită acest lucru. Ar fi imposibil ca un zidar să lucreze de acasă.

De principiu, orice modificare care se face asupra unui contract individual de muncă aceasta trebuie să îmbrace o forma ad probationem, deci fie va fi prevazută expres posibilitatea de a lucra remote în momentul încheierii contractului, fie se va face o anexă la un contract deja existent.

Dar ce faci cu programul de muncă? Ar trebui să poți începe oricând fiind la tine acasă, important e să îți termini treaba, nu? Ei bine, nu este chiar așa. Telemunca presupune mai mult sau mai puțin același program de muncă pe care l-ai avea și la birou. Toată diferența constă în faptul că în loc să pierzi o oră pe drum ca să îți începi jobul la 9 îți deschizi laptopul la 9 și cel mai probabil tot la ora 18 îl vei și închide. Ceea ce este de reținut este că tot timpul te vei afla sub supravegherea angajatorului, deci implicit trebui să respecți regulile sale, inclusiv SSM-ul.

🚨Telemuncă ≠ munca la domiciliu

Munca la domiciliu este reglementată de Capitolul 9 din Codul Muncii. Aceasta nu mai presupune o organizare strictă a programului prin acord între angajator și salariat, ci doar ca la finalul zilei să fie îndeplinite toate taskurile. Ceea ce este diferit la această organizare a muncii față de altele este aceea că trebui să fie obligatoriu prevăzută în contractul individual de muncă, altfel nu ai contract (e o cerință ad validitatem). Chiar dacă ești relativ independent față de angajator în ceea ce privește organizarea muncii, acesta are dreptul să-ți verifice activitatea,

Dacă vrei să afli mai multe despre telemuncă poți arunca un ochi aici.

Ce este de reținut

  1. Acesta este un beneficiu care se acordă exclusiv părinților;
  2. Natura și felul muncii trebuie să facă posibile desfășurarea muncii în remote;
  3. Trebuie să faci o cerere;
  4. Nu pot beneficia de acest drept ambii părinți concomitent.

Fotografie de Ketut Subiyanto, pe Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *