pedeapsa cu suspendare

Ce este asa-numita “pedeapsa cu suspendare”?

5 minute • Raluca Dumitrascu • 17 septembrie 2017


Ce reprezinta suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere?

Asa cum am spus anterior, pedeapsa cu suspendare este o masura de individualizare judiciara a executarii pedepsei (un mod de executare a pedepsei) pe care instanta o aplica, dupa analizarea unor criterii bine stabilite, atunci cand considera ca nu este necesara executarea pedepsei. Prin urmare, executarea este suspendata pe durata unui termen de supraveghere.

Conditiile in care se poate aplica pedeapsa cu suspendare

Trebuie indeplinite cumulativ cateva conditii referitoare la persoana infractorului si conduita acestuia, eforturile depuse pentru inlaturarea/diminuarea consecintelor infractiunii, precum si posibilitatile de indreptare.
Aceste conditii sunt prevazute de art. 91 din Codul penal:

(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Alineatul 3 al aceluiasi articol prevede ca NU se poate dispune suspendarea executarii pedepsei atunci cand:
  • pedeapsa aplicata este numai amenda;
  • aplicarea pedepsei a fost initial amanata, dar ulterior amanarea a fost revocata;
  • infractorul s-a sustras de la urmarirea penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

Termenul de supraveghere

Termenul de supraveghere reprezinta durata suspendarii executarii pedepsei si poate fi cuprins intre 2 si 4 ani, fara a putea fi mai mic decat durata pedepsei aplicate, dupa cum prevede art. 92 din Codul penal.
Acest termen se calculeaza de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere a ramas definitiva.
Pe toata durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie sa respecte masurile de supraveghere impuse de instanta si sa execute obligatiile ce ii revin. 

Masurile de supraveghere

Potrivit art. 93 din Codul penal:

(1) Pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

(2) Instanţa impune condamnatului să execute una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:

a) să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională;
b) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate;
c) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală;
d) să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei.

Pe durata termenului de supraveghere, condamnatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii  (intre 60 si 120 de zile), in afara cazului in care, din cauza starii de sanatate, nu poate presta aceasta munca.
! ! Condamnatul trebuie sa indeplineasca integral obligatiile civile stabilite de instanta prin hotararea de condamnare cel mai tarziu cu 3 luni inainte de expirarea termenului de supraveghere.
Art. 95 din Codul penal prevede ca “Dacă pe parcursul termenului de supraveghere au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligaţii, fie sporirea sau diminuarea condiţiilor de executare a celor existente, instanţa dispune modificarea obligaţiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului şanse mai mari de îndreptare.”

Efecte

In cazul in care condamnatul nu a savarsit o noua infractiune descoperita pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere si nu s-a descoperit o cauza de anulare, pedeapsa se considera executata.
Aceasta masura NU produce efecta insa asupra masurilor de siguranta si nici asupra obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare.

Revocarea suspendarii executarii pedepsei

  1. Revocarea intervine in cazul in care, pe parcursul termenului de supraveghere, persoana supravegheata nu a respectat masurile de supraveghere sau nu a executat obligatiile impuse cu rea-credinta. In aceasta situatie instanta dispune executarea pedepsei.
  2. Un alt caz de revocare este reprezentat de neindeplinirea integrala a obligatiilor civile stabilite, in afara cazului in care persoana condamnata dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca.
  3. Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere este revocata si atunci cand pedeapsa amenzii care a insotit pedeapsa amenzii nu a fost executata si a fost inlocuita cu pedeapsa inchisorii. Instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei, la care se adauga pedeapsa inchisorii care a inlocuit amenda.
  4. Daca pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a savarsit o noua infractiune, descoperita pana la implinirea termenului si pentru care s-a pronuntat o condamnare la pedeapsa inchisorii, chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei. Atunci cand infractiunea a fost savarsita din culpa, instanta poate mentine executarea pedepsei sub supraveghere.

Anularea suspendarii pedepsei

Aceasta masura se dispune atunci cand, pe parcursul termenului de supraveghere se descopera ca persoana condamnata mai savarsise o infractiune pana la ramanerea definitiva a hotararii prin care s-a dispus suspendarea, pentru care i s-a aplicat pedeapsa inchisorii sau chiar dupa expirarea acestui termen.

2 răspunsuri

  1. ce se poate întâmpla in cazul meu ?
    am făcut împrumut de 200 de euro de la persoana fizica de pe internet , completând cu datele mele de buletin , si nu i-am returnat la timp , pana când am ajuns sa fiu pus in judecată in lipsa , si acum mi sa redeschis dosarul .
    deși e prima abatere a mea . !

  2. Buna ziua
    Am o întrebare dacă se poate , colegul meu a avut o problema o bătut un băiat și de-abia acuma a primit 3 ani cu suspendare și vrea sa știu la cât timp ar trebuie sa fie el acasă sa semnase sau ce se întâmpla pentru ca el are un loc de munca in Germania din 2017 -2018 și șefa noastră vrea sa știe cum trebuie sa facă in acest caz . Îmi puteți Răspunde va rog !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *