pexels cottonbro studio 7319344 1

Pot folosi detectivi particulari ca să îmi spionez partenerii de business?

8 minute • Ana-Maria Petrescu • 22 noiembrie 2022


Un detectiv particular poate fi o primă ”barieră” în momentul formării unui plan de compliance management. Cu toții știm că la baza unui business de succes stau partenerii. Aceștia sunt la fel de importanți precum angajații, dar problema începe când încrederea este zdruncinată. Poate te descurci mai ușor cu un angajat, o anchetă disciplinară și aia e. Cu un partener cum procedezi?

Acum un an, Avocatoo a publicat un articol pe o temă asemănătoare, dar care îl are în prim-plan pe angajat. Pentru că într-un business lucrezi însă și cu mulți parteneri, azi îți povestim despre cum ai putea folosi serviciile unui detectiv particular pentru relațiile cu aceștia. Un fel de DOs and DONTs.

Ce face un detectiv particular?

Un detectiv particular este un profesionist care, la cererea unei persoane, desfășoară o activitate de investigare. Această profesie este reglementată prin Lg. nr 329/2003 și prevede modul prin care se poate obține dreptul de exercitare a profesiei, dar și limitele punerii în practică.

Activitatea acestuia nu arată ca într-un film, ci 80% din timp va sta în fața unui PC pentru a colecta informații din surse deschise (OSINT), iar în restul timpului va desfășura activități specifice de supraveghere, de investigații. Activitățile au ca scop crearea unui profil profesional care îți poate oferi o perspectivă. Vizată este doar activitatea profesională sau orice alte fapte care ar putea să o influențeze.

Toate aceste activități ar putea arata ca un “mistery shopping” sau ”client fals”. Ceea ce interesează este o observare a interacțiunii partenerului de business cu clientul final sau a unui third party care te poate afecta pe tine in mod direct.

În concret

Ca un exemplu, ai suspiciunea că un intermediar sustrage o parte din marfa pe care o trimiți clientului. Ce e de făcut? Vei putea angaja un investigator pentru supravegherea desfășurării interacțiunilor sau poate chiar pentru dovezi utile într-un viitor litigiu.

În timpul activității care are ca obiect colectarea de informații din surse externe, investigarea se va face preponderent prin intermediul internetului și se vor urmări postările făcute de către subiect, dar și orice alte informații care ar putea avea o legătură (ex: publicațiile din presă). Articolul 11 din Lg. nr. 329/2003, conferă dreptul de a obține informații de la persoane fizice sau de la autoritățile publice, atâta vreme cât nu se aduce atingere vieții private sau libertăților fundamentale.

Internetul este cel mai bun mod prin care poți afla ceva despre o persoană.

Un detectiv particular își va desfășura investigația respectând legea.

Cine este mai exact un partener de business?

Un partener de business ar putea să aibă un înțeles oarecum vag. Ar putea fi oricine de la un asociat până la un client. Îi luăm pe rând.

A. Asociați

= o persoană fizică sau juridică care va participa la câștigurile sau la pierderile firmei

Acesta poate influența afacerile prin hotărârile pe care le poate lua asupra strategiei, funcționării și rezultatelor financiare ale societății. Are dreptul la o cotă-parte din profitul obținut de societate, iar acesta este proporțional cu părțile sociale deținute.

Dacă dorești să afli mai multe despre această calitate, avem un articol care aprofundează subiectul.

B. Furnizori

= o persoană fizică sau juridică care furnizează un anumit bun sau serviciu în schimbul unei contraprestații

Orice problemă pe care un furnizor o va întâmpina se va revărsa direct asupra business-ului. De exemplu, dacă un furnizor care oferă servicii pentru stocarea datelor clienților are o scurgere de informații, îi va afecta pe clienții acestor companii. Aceștia nu doar că vor avea de gestionat o problemă legală, ci și o problemă de imagine.

C. Intermediari

= o persoană fizică sau juridică care asigură activitate atât de vânzare, cât și de livrare a produselor și serviciilor de la producător la client

Ca să simplificăm totul, ar trebui reținut că un intermediar poate fi un distribuitor, un retailer sau o agenție de marketing. Acesta joacă rolul unui ”canal” dintre producător și consumator. În 2020, retailerul Emag a fost amendat de Consiliul Concurenței pentru că își promova produsele în mod preferențial în detrimentul celorlalți vânzători. Aceste practici nu sunt rar întâlnite și pot afecta un business din toate punctele de vedere.

D. Clienți

Prin client, nu ne referim la persoana fizică (aceasta ar fi un consumator), ci ne referim la o persoană juridică. Orice companie ar trebui să fie atentă la modul în care un client folosește produsul. Dacă acesta ar fi folosit într-un mod ilicit ar putea afecta compania atât din punct de vedere legal, cât și din punctul de vedere al imaginii.

Te-am băgat în ceață? Ok. Cum ar fi dacă tu vinzi imprimante 3D industriale și apoi vezi că un client, persoană juridică, folosește imprimanta aceea pentru a crea arme pe care apoi le vinde ilegal? Sau le face homemade și chiar le poate folosi, ceea ce reprezintă un pericol?

Pentru ce poate fi investigat un partener?

Ceea ce trebuie reținut este că foarte important e modul în care se desfășoară investigația. Pentru a se desfășura activități specifice de supraveghere și de investigații va fi necesar un acord al persoanei vizate.

Cea mai importantă este faza precontractuală în care stabilim ce au voie părțile. La ce ne referim mai exact? Va fi necesară o clauză contractuală care prevede posibilitatea de a se desfășura activități de supraveghere. În urma acordului bilateral sunt prevăzute exact modalitățile în care se va putea desfășura activitatea. Pentru a da un exemplu, vom începe cu stabilirea tipurilor de investigații care se pot desfășura, asupra metodei de lucru și întinderea acestora.

Pentru o investigație care va avea ca obiect colectarea de informații din surse deschise nu va fi nevoie de existența unui acord deoarece acestea fac parte din categoria informațiilor publice.

Care sunt limitele?

Dacă un partener nu acceptă clauzele referitoare la desfășurarea investigațiilor nu se vor putea desfășura activități de supraveghere așa că va fi necesară o renegociere contractuală sau adăugarea unei anexe care prevede acordul expres al partenerului. Desfășurarea unor asemenea activități fără un acord ar putea duce la răspunderea delictuală sau chiar la cea penală.

Dar cum arată mai exact acea clauză?

❌ ”A își rezervă dreptul de a angaja un detectiv particular pentru a investiga desfășurarea activității lui B” → NICIODATĂ nu va arăta așa o clauză

✔️ ” A își rezervă dreptul de a conduce investigații prin entități acreditate în orice moment al fazelor contractuale pentru a se asigura de buna-desfășurare a prezentului contract” → cel mai probabil așa ar arăta o clauză

Niciodată nu se vor putea desfășura investigații asupra unor chestiuni care nu fac parte din raportul contractual. Dacă m-am angajat prin contract față de o persoană că îi voi furniza un serviciu, nu va putea fi supravegheată activitatea care vizează un contract cu alți clienți.

Cum ar arăta pus în practică?

Pentru că cel mai bine se învață din exemple vom crea niște scenarii pentru a se putea vedea cum ar putea fi pusă teoria în practică.

Pentru background check

În cazul unei fuziuni mereu va fi nevoie de un background check. Mereu se vor avea în vedere circumstanțele financiare, valorile promovate și etica.

Verificări preliminare pentru crearea sau modificarea unui act constitutiv

În momentul în care concepem un act constitutiv sau, mai degrabă, un shareholders agreement, avem nevoie să știm cât mai multe despre partenerul nostru. Mai ales că așa stabilim KPI-uri, puncte de interes, praguri de îndeplinit, clauze pe care să le introducem șamd.

O investigație ”ca la carte”, mai ales de natură comercială, poate să ne ajute să luăm cele mai bune decizii în acest sens.

Verificarea activității

I spy with my little eye. Doar că aici ne uităm ce fac partenerii noștri, ca să fim siguri că sunt on track.

Ce este de reținut

Este evident că lucrurile nu sunt așa ușoare și clar nu au nicio treabă cu ceea ce vedem noi în filme.

Poți folosi însă un ”detectiv particular” ca să faci o cercetare temeinică privind background-ul unei persoane, precum și să-i monitorizezi activitățile. În limite legale, desigur.

Dacă la final se vor constata niște nereguli care reies din investigația condusă să știi că nu este mereu necesară rezolvarea lor în instanță – cea mai elegantă rezolvare ar fi printr-un settlement.


Poză de cottonbro pe Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *