van tay media TFFn3BYLc5s unsplash

Trei clauze pe care mereu le scapi din vedere până să semnezi contractul

5 minute • Oana Trifan • 27 februarie 2023


Înainte să ne aruncăm cu capul înainte și să enumerăm trei clauze pe care de obicei le uităm la momentul negocierii și redactării contractului, dar pe care ni le amintim pe parcursul executării acestuia, ar fi bine să stabilim despre ce contract discutăm.

Fiecare contract are propriile clauze, deci în cazul fiecăruia se pot imagina clauze și situații pe care părțile nu le prevăd sau le uită la încheierea acestuia.

Poate fi vorba despre un contract de închiriere la care uităm să precizăm în ce condiții se restituie garanția, sau chiar uităm că putem prevedea clauze cu privire la garanții.

Poate fi vorba despre contracte de vânzare-cumpărare în care nu prevedem când se va preda cu exactitate bunul.

Poate fi vorba despre contracte de antrepriză în care nu specificăm cine va suporta cheltuielile cu utilitățile.

Cum am putea sintetiza atunci, astfel încât să identificăm trei clauze esențiale în orice contract, pe care de obicei părțile le trec cu vederea?

1. Clauze privind predarea bunului

Standard, în contracte se prevede faptul că bunul se predă în starea corespunzătoare utilizării.

Ambele părți ale contractului se declară mulțumite, pentru că o parte va preda ce consideră ea că e potrivit pentru a fi utilizat, iar cealaltă parte consideră că va primi un bun corespunzător utilizării, așa cum percepe ea starea corespunzătoare de utilizare.

Deci fiecare se va raporta la propria percepție, așa că, deși clauza suna bine pentru ambele părți, la momentul executării contractului se va dovedi că nu este oportună pentru niciuna.

Tocmai din acest motiv ar trebui să se stabilească în mod clar și precis ce înseamnă starea corespunzătoare de utilizare. Corespunzător pentru cine, corespunzător pentru ce, corespunzător în raport cu ce?!

În același sens ar trebui să se prevadă în mod clar și termenul de predare.

Când se predă bunul? La momentul semnării contractului, la un moment ulterior?

Când se va aprecia starea corespunzătoare a bunului? La momentul semnării contractului? La momentul predării bunului?

Stabiliți punctual fiecare aspect al predării bunului/lucrării și evitați situațiile în care contractul ar putea fi interpretat în defavoarea voastră!

PS: De asemenea, mai ales dacă vorbim de un bun care se predă de la o persoană la alta, recomandarea noastră ar fi să întocmești și un proces-verbal de predare-primire, pe care chiar să-l citești. Imediat după ce ai semnat nu prea mai ai ce să faci.

2. Clauze privind cheltuielile adiționale

Ce înseamnă cheltuieli adiționale? Cheltuielile privind utilitățile, cheltuielile de transport ale bunului, cheltuielile cu reparațiile, cheltuielile cu bunul (taxe, impozite).

Toate contractele enumerate mai sus implică cheltuieli adiționale, dar de multe ori părțile se concentrează doar asupra chiriei, prețului serviciilor prestate, prețului bunului și omit să stabilească în concret cine și în ce măsura suportă alte cheltuieli care apar pe durata execuției contractului.

În momentul în care închei un contract cu privire la un bun, o lucrare sau un serviciu, încearcă să vizualizezi operațiunea pe termen lung. Ce cheltuieli va mai implica bunul, lucrarea sau serviciul? Toate vor fi în sarcina ta?

PS: Nu te gândi aici doar la bunuri – putem vorbi inclusiv de licențe software, cheltuieli de deplasare etc.

3. Clauze privind autorizațiile, acordurile de funcționare

În momentul în care încheiem un contract ne gândim că în momentul imediat următor încheierii acestuia, după ce am luat spațiul în chirie, după ce am cumpărat bunul, le putem utiliza fără nicio problemă așa cum ne dorim.

Dar putem avea surprize.

Poate că vecinii nu sunt de acord ca tu să îți deschizi un salon de coafură în apartamentul închiriat. Ai stabilit cu proprietarul cine se ocupă de obținerea acordurilor, autorizațiilor necesare?

Ce se întâmplă cu chiria până în momentul în care obții toate autorizațiile?

Ia-ți toate măsurile de precauție atunci când închei un contract. Asigură-te că istoricul bunului este unul curat, iar tu poți să-l preiei și să-l utilizezi fără nicio problemă!

P.S. E ca atunci când te căsătorești, nu poți să îți schimbi statutul până când ambii parteneri vă faceți analizele :)!

Atenție! Clauzele sunt exemplificative! Negocierea contractului și discuțiile dintre părți au tocmai rolul de a sublinia care sunt situațiile ce se pot ivi pe parcursul executării contractului și cum ar putea fi ele cuprinse în clauzele contractuale.

Astfel că, pentru a nu rata nicio clauză care ar putea fi esențială în contract, cereți mereu ajutorul unui specialist. Contractele copiate sau descărcate de pe internet nu vă vor asigura protecție juridică de care aveți nevoie!

Aruncă un ochi și la următoarele articole: 🧐

  1. Pe ce perioadă încheiem de fapt un contract? Scurt ghid despre clauzele de încetare contractuală.
  2. 5 clauze care atenuează riscurile afacerii tale în relația cu partenerul comercial
  3. 7 clauze contractuale peste care n-ar trebui să treci așa ușor până să semnezi

Fotografie de Van Tay Media pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *