jess bailey kfDHPpCQEBQ unsplash scaled 1

7 clauze contractuale peste care n-ar trebui să treci așa ușor până să semnezi

7 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 25 august 2020


În zona de business, clauzele contractuale existente într-un contract nu doar că afectează la nivel legal relația dintre cele două părți comerciale, ci au un rol esențial și în operațiunile de afaceri la scară largă. Tocmai din acest motiv ar trebui să fii ochi și urechi (sau, mai bine zis, ochi) atunci când semnezi un contract. Nu de altă, dar s-ar putea să te trezești că acele clauze pe care majoritatea le considerăm standard pot să conțină mici modificări mai dificil de sesizat la prima vedere, dar care au un impact semnificativ.

O să discutăm despre…


Care este legea care guvernează contractul și instanța competentă

Ai fi surprins să vezi cât de des persoanele trec cu vederea această clauză contractuală standard. Pesemne că te-ai gândit că dacă o companie din România încheie un contract cu o altă compania românească, legea care guvernează contractul este legislația din România. Iar instanța competentă este cea de drept comun, nu? Dar ce te faci dacă scrie acolo că litigiile și disputele se vor soluționa de Curtea de Arbitraj din Londra, iar legea aplicabilă este cea din Marea Britanie. Ei bine, mai ușor cu datul în judecată.

Citește și 10 DOs and DONTs până la semnarea contractelor.

Cine este autorizat să semneze

În anumite contracte, prin intermediul unei clauze contractuale se specifică cine este autorizat să semneze la final, în timp ce în altele este precizat numele persoanei respective sub linia destinată semnăturii. Cel mai bine este să verifici cine este această persoană, iar în contractele destul de importante, cu miză mare, este indicat să faci și un due dilligence ca să te asiguri că semnatarul chiar este autorizat să reprezinte compania respectivă.

Destul de des contractele sunt semnate de persoane așa zise împuternicite, dar, în fapt, nu sunt. Iar asta poate conduce la un contract ultra vireș, “în afara puterilor”, adică ilegal.

Altfel spus, verifică întotdeauna dacă persoana care semnează contractul are voie să facă acest lucru.

Cum faci asta?

  • Dacă persoana respectivă este administrator, atunci va trebuie să se regăsească în documentele oficiale de la Registrul Comerțului. Poți scoate un certificat constatator de la ONRC (la secțiunea Infocert), online sau poți să îți faci abonament la o platformă precum termene.ro, unde găsești toate informațiile utile, inclusiv cine are voie să reprezinte legal compania.
  • Dacă este împuternicit sau reprezentat convențional, înseamnă că a primit o împuternicire din partea Adunării Generale sau din partea administratorului. Atunci trebuie să precizezi în dreptul semnăturii izvorul acestei împuterniciri, inclusiv cu număr si dată de autentificare dacă vorbim de împuterniciri notariale.

Dacă se ivește un litigiu, cum îl soluționăm

Ce se întâmplă dacă partenerul contractual nu respectă clauzele agreate? Desigur, nu toate conflictele apărute trebuie să fie rezolvate în față instanței de judecată. Sunt și alte metode precum medierea sau arbitrajul, ele având un regim diferit față de clasicul litigiu dintr-o instanță. Fii sigur că, înainte de a semna, metodă pe care ai convenit-o în ipoteza unor neexecutări este în regulă pentru ține. Modul în care ele vor fi rezolvate în viitor (dacă vor există) depind de ea.

Clauzele contractuale privind disputele și modalitatea de soluționarea sunt foarte eficiente și pot economisi mult timp și bani dacă le gândești cum trebuie de la început. Spre exemplu, să apelezi la un avocat care să acționeze ca un mediator te poate scuti de câteva mii de euro și niște ani pierduți în instanța de judecată.

Cine plătește despăgubirile

În esență, contractele sunt o metodă prin care încerci să atenuezi niște riscuri, dar și să le împărți, în sensul de a ști cine va fi responsabil de a plăti despăgubirile dacă se vor produce.

Aceste clauze contractuale permit părților să stabilească cine preia anumite riscuri. De pildă, dacă discutăm despre, să-i spunem, A, ce încalcă acordul încheiat cu B și, astfel, acesta este vătămat, poate să apară un C care se va angaja să plătească despăgubirile către B. Este important să înțelegi mecanismul clauzelor de despăgubire ca să știi cum poți fi răspunzător în cazul în care apare o neexecutare din partea ta sau vice-versa.

Aici vorbim inclusiv despre situațiile în care îți protejezi afacerea prin încheierea unei asigurări pentru activitatea ta constantă, exact ca la mașini cu RCA-uri.

Cum rămâne cu clauzele de confidențialitate

Când închei un contract, te gândești că rămâne totul între tine și partea cu care ai semnat acel contract, nu? Ei bine, nu chiar. În virtutea executării contractului, poți divulga anumite informații confidențiale sau vei dori ca doar anumite persoane din cadrul companiei cu care lucrezi să aibă acces la acele date (persoanele autorizate).

Aici intervin clauzele contractuale de confidențialitate pe care le poți personaliza după interesul tău astfel încât să-ți servească interesele.

Citește și Acordurile de confidențialitate – ce trebuie să știi despre ele?

Dacă ești subcontractat pentru un proiect, vei dori ca informații sensibile, cum ar fi prețul, know-how sau metodele de lucru să nu fie transmise către clientul final, că poate ”strică piața” pe viitor. Neapărat să te uiți pe clauzele contractuale de confidențialitate și să le gândești de asemenea manieră încât să protejezi informațiile comerciale.

Subcontractăm?

Trebuie să ai grijă dacă în contract se specifică sau nu prin clauze contractuale posibilitatea de a subcontracta, mai ales că pot există consecințe grave dacă încalci aceste clauze contractuale, de la despăgubiri pecuniare (când dai o sumă de bani) până la încetarea contractului.

Dacă firma ta încheie în mod constant contracte cu persoane din exterior (outsourced sau project-based), , vezi dacă și contractele pe care le închei permit asta și în ce condiții (eventual vei fi putea fi pus să dai o listă ca anexă în care specifici care sunt persoanele către care subcontractezi sau aceștia vor trebui aprobați de cealaltă parte).

Stabilește ordinea de preferință

Puțin abstract, nu? Vrem să spunem că dacă ai încheiat cu o persoană mai multe contracte (de exemplu, un contract pentru prestări servicii, unul pentru a achiziționa bunuri și o modificare a unuia), ar trebui să existe o clauză care stabilește care dintre ele va guverna în cazul în care există un conflict între ele.

Nu te gândi doar la contracte separate, ci chiar la contracte și anexele lor (partea generală și partea specială), trebuie să prevezi clar în caz de conflict între clauze care din ele are prioritate. Stabilește asta de la început că să nu mai fi nevoit să pierzi ore și bani pentru că nu ai făcut-o când a trebuit.

După cum vezi, trebuie să fii atent la multe clauze contractuale până să semnezi un contract, mai ales că pot avea impact pe termen lung. Nu trece repede prin ele și alocă timpul necesar să le înțelegi până să bați palma.


Indiferent că ești start-up sau o companie cu rădăcini în piață, contractele tale trebuie atent întocmite pentru a te proteja pe termen lung. Scrie-ne și hai să discutăm cum te putem ajuta.

Un răspuns

  1. Am semnat un contract în olanda cu o companie ,dar la scurt timp am primit o alta oferta mai buna și i-am dat curs tot cu o companie din olanda care împreună aveau același punct de lucru .ce pot face ? Pentru ca un din companii nu dorește sa transmită acordul celeilalte respectiv cea de la care am primit oferta mai buna în acest caz consider ca mi se interzice dreptul la munca ,nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *