07

#7

Fără categorie

12 minute • Ana-Maria Udriște • 19 noiembrie 2020


#social media

Ce faci cu hărțuirea pe net?

Râdem, glumim, dar multe chestii care încep ca o glumă ajung să capete o întorsătură complet nefericită. Un mesaj azi, altul mâine, altul poimâine, până ce ajungi să nu mai poți să pui o poză, să dai check-in sau ceva că te trezești cu nebunul / a la ușă.

Ce faci în cazul ăsta? Mergând pe ideea că nu vrei să îți închizi contul, ia-o ușor cu următoarele:

  • dă report, serios, până vomiți
  • pune și prietenii tăi să dea report
  • scrie la Instagram și la Facebook, au rubrică specială. Mai mult, Facebook are și un Bullying Hub din care poți scoate informații bune
  • block (serios, BLOCK). De peste tot, oriunde, oricum.
  • știu că îți place popularitatea, dar fă-ți profilul privat (și de Instagram și de Facebook)
  • o perioadă abține-te de la a mai da check-in pe oriunde te duci sau să pui poze cu fundal care poate fi recunoscut
  • dacă știi cine e, plângere la poliție
  • și nu uita să: documentezi tot acest procedeu, ca să ai mereu dovezi (print screen)

Am scris niște articole mega exhaustive aici și aici.


Ca întotdeauna, vrem să-ți mulțumim că ești parte din comunitate și că ne suporți. Ne-ar ajuta foarte mult un share către prietenii tăi, să primească și ei un newsletter luni și joi.

Share

Te machiezi virtual pă Zoom cu L’Oreal

L’Oreal Paris a lansat prima gamă de ”filtre virtuale” pentru atunci când ai conferințe pe online.

Vorba aia, să nu te mai chinui să pui machiaj pe fața ta atunci când trebuie să pornești camera aia pe Zoom / Meet / Teams uatevăr. Asta după ce oricum, din cauza pandemiei, vânzările de cosmetice au scăzut considerabil.

Poți să folosești ”studioul de machiaj virtual” pe Instagram, Zoom, Snapchat etc. Mai multe detalii despre asta aici.

Facebook lansează în România programul pentru depistarea fake news

Parteneriatul este făcut cu Agenția Franceză de Presă și practic editorii vor marca anumite știri ca fake news și le vei vedea la coadă atunci când dai scroll.

Acum, rămâne de văzut totuși ce înțelegem prin fake news și cine definește ce știre e valabilă și ce știre nu este. Doar mai ținem minte când în stare de alertă anumite site-uri au fost suspendate prin decizie ANCOM, ca apoi să se revină la decizie când a intervenit Avocatul Poporului.

Instagram lansează funcția de căutare după cuvinte-cheie

Ca acum poți căuta doar după #, locuri, conturi etc. Acum vei putea căută și după cuvinte, exact ca la search.

Facilitatea este disponibilă doar în limba engleză în Canada, U.S., U.K., Australia, Noua Zeelandă și Irlanda.

Pune creatorii să facă conținut pentru tine

#paid este mai mult decât o platformă care pune în legătură brandurile cu creatorii de conținut. Poți vorbi cu ei în timp real și ”comanda” conținut care să fie bun pentru brandul tău.

Ulterior, poți face și campanii plătite, tot din platformă. Pretty nice.


Dacă ești nou aici, nu uita să te abonezi. Trimitem un newsletter luni și joi. 🙂

Trump va pierde „privilegiile” pe Twitter

Trump pare că a făcut mai multe ca președinte pe Twitter decât la Casa Albă. Dar se pare că „idila” lor se apropie de sfârșit. Încă din mai, Twitter a luat decizia fără precedent de a marca tweeturile lui Trump ca posibilă dezinformare. Iar fenomenul a atins noi culmi după alegerile din SUA din 3 noiembrie. 

Cu toate acestea, Twitter nu a bannat contul președintelui pentru un conținut care în orice alt context ar fi atras suspendarea. Și nici nu o va face. Pentru că aceștia consideră că este de interes public, având în vedere funcția lui, ca orice comunicare publică a lui Trump să rămână accesibilă tuturor cetățenilor 

Dar, recent, CEO-ul Twitter a afirmat că în momentul în care Trump nu va mai fi președinte, politicile normale vor fi aplicabile. Va fi interesant să vedem dacă decizia nucleară va fi luată de compania de social media și contul lui Trump suspendat începând din ianuarie. 

În orice caz, situația ridică niște probleme interesante în ceea ce privește fenomenul de fake news și dezinformarea. Practic, întrebarea care se pune e cât de drastic trebuie să reacționeze platformele când demnitari par să răspândească știri false? 

Având în vedere amploare fenomenului și avansul tehnologiilor de deep fake, răspunsul este crucial pentru viitorul democrațiilor. But hey! No pressure!

#e-commerce

Instant gratification

Potrivit raportului IAB, livrările în aceeași zi de la magazine au crescut cu 350% în perioada COVID-19. Unul din motive este că oamenii au nevoie de instant gratification. Tocmai de aceea ai și Genius de la Emag care să-ți livreze într-o oră în București sau cât mai rapid pe oriunde. Glovo, Tazz, Bringo – toți se bat sub 60 de minute, ca să primești repede, cât e cald.

Amazon lansează farmacie online

Pentru că este anul 2020 și oamenii nu vor să mai iasă din casă din cauza pandemiei de COVID-19, dar au totuși nevoie de medicamente, Amazon a lansat Amazon Pharmacy.

Mă rog, ăsta nu e primul pas făcut de Amazon. În 2019 a băgat pe site produse ”over the counter” (adicătelea alea pentru care nu ai nevoie de rețetă de la doctor și le iei de pe raft). În 2020, lansează în platformă și produsele pe bază de rețetă, iar oamenii pot beneficia de discounturi de până la 80% (cum sunt la noi rețelele de medicamente compensate).

Trebuie doar să-ți faci un cont, să completezi profilul cu datele medicului și ale rețetei și pam! poți să ai insulină livrată a doua zi la tine acasă.

Dacă s-ar putea face și la noi asta, am scăpa de cozile la Farmacia Tei.

Un magazin pe Instagram e tot o afacere

Probabil că ai văzut ultimul redesign (mă rog, unul din ele, că are 5 update-uri pe zi), când butonul de shops e acolo jos unde erau înainte chestiile de notificări. Asta ca să dai acolo click click click și să te împingă să ”hai cumpără cevaaaaaaaa!”.

În fine, dacă vrei să te apuci să vinzi chestii pe Instagram, Facebook Marketplace sau internet în general, îți trebuie o firmă sau un PFA. Am scris despre asta aici, pe larg.

Și nu uita că suntem la un click distanță să te ajutăm cu toate formalitățile necesare.

#business

Dacă nu ai o firmă, poți apela la un serviciu de firme virtuale

Știi cum îi, câteodată ai chef să treci prin tot procesul ăla de a înființa o firmă și toate cele, dar alteori efectiv vrei doar să emiți niște facturi, să încasezi niște bani și să nu te doară capul nici cu contabili, depuneri de declarații sau alte nebunii de genul.

Pentru asta poți apela la servicii precum Rimuut sau XOLO, care sunt în Estonia și oferă rezidență virtuală. Practic, ei se ocupă de tot, încasează pentru tine și tu poți fi oriunde.

Youtube își updatează Termenii și Condițiile

Youtube își schimbă Termenii și Condițiile și face două modificări semnificative.

În primul rând, va începe să pună reclame chiar și în video-urile care nu sunt parte din programul de parteneriat. Până acum creatorii de conținut puteau decide dacă să pună ad-uri sau nu. De acum, se pare că YT le va adăuga oricum. Dar în cazul în care creatorul nu e parte a programului de parteneriat, nu va primi niciun ban. Asta înseamnă două lucruri: 

  1. Dacă ești creator de conținut aplică pentru Youtube Partner Program- nu mai e niciun motiv să nu o faci. Oricum vei avea reclame în videouri. 
  2. Noi, publicul, well… să spunem că o sa vedem mai des reclama cu tradingul online și butoiul. 

În al doilea rând, și mai interesant juridic, YT nu va permite colectarea de date pentru antrenarea de rețele de recunoaștere facială. Decizia e de actualitate, mai ales în contextul în care tehnologia de recunoaștere facială devine din ce în ce mai controversată. Interzisă de curând într-un mare oraș din SUA, recunoaștere facială pune probleme.

Apropo de chestii pe Youtube & co, vezi că avem un pachet pentru creatori de conținut cu bune practici (chiar la reducere).

Unilever și produsele pe bază de plante

Unilever, gigantul din retail, își propune să vândă produse pe bază de plante până în 2027 de un miliard de euro. 

Produsele pe bază de plante ca înlocuitori ai produselor de origine animală, sunt unul dintre cele mai noi trenduri ale comunității vegane și vegetariene. Chiar și fast-fooduri ca Burger King încep să ofere alternative vegane bazate pe astfel de produse.

De ce ne interesează? Păi pentru că în curând lumea va fi mult mai vegan friendly. So, fie că de mult ai vrut să go full vegan, fie că vrei să vezi cum e să renunți câteva zile la carne, se pare că ai de unde alege cu ce să înlocuiești produsele tradiționale.

Pe de altă parte, dacă ne uităm pe lista de ingrediente de la burgeri vegani sau cârnați vegani … mai bine mai stăm un pic.

În România, avem Verdino, producător românesc de chestii din plante.

#vești bune

Pot să beau cafea aproape la kg de la 5 to go

Am fost foarte fericită să citesc că 5-to-go implementează cafeaua la filtru la 650 ml. La 10 lei, din noul pahar #RETRO, cu accent pe zodii.

Eu sunt fan cafea la filtru de la Starbucks, cea mai bună cafea de prin zona de to go, doar că se găsește foarte rar, pentru că aparent dispare repede. Îi înțeleg.

Cursuri gratuite autorizate ANC în București

Dacă vrei să urmezi un curs de inspector resurse umane, cei de la Asociația Better Youth organizează în perioada 23-27 noiembrie un curs pentru tinerii între 18-35 de ani. Mai multe detalii ai aici.

Iar cei la UNEFSB au cursuri de (a) competențe antreprenoriale și (b) expert accesare fonduri europene, la fel, tot gratuit. Mai multe detalii aici.

#hahaha

Am râs când am citit de Credite pentru Concubini. Caterincă ca denumire, bună în practică.

Și chiar dacă nu ești fan South Park, ai 1:30 minute de râs. Oarecum ironic.

#recomandare

aia cu bani

Lensa are reduceri speciale de până la 80% la ochelari și rame de ochelari, inclusiv de brand. Așadar dacă te bate gândul să faci un upgrade, acum e momentul.

Dacă îți place cămășile tradiționale și ii, trebuie să arunci un ochi pe magazintradițional.ro. Mai ales că au și reduceri de până la 60%.

aia fără bani

Pe 1 decembrie apare Knives Out pe Netflix. Un film polițist foarte foarte bun, cu Chris Evans, Daniel Craig, Jamie Lee Curtis și mulți alții. Distribuție foarte bună și sigur o să te captiveze până la capăt.

Eu (Ana) l-am văzut împreună cu mama mea acum 1 an (când încă te mai puteai duce la cinema), care este un mare fan al cărților de Agatha Christie. Și a meritat.

#random, dar relevant

Bugetul UE: mai mulți bani, mai multe condiții

La fiecare 7 ani, statele Uniunii Europene trebuie să cadă de acord asupra bugetului multianual. Ce este bugetul UE? Ei bine sursa de unde vine faimoasele „fonduri europene” pe care orice business le vânează. Tehnic vorbind, el reprezintă banii pe care statele membre îi acordă Uniunii pentru susținerea obiectivelor comune. De exemplu, programul comun de sănătate EU4Health, de care vorbeam luni, ar fi finanțat din acest buget. 

Ce este nou anul acesta? Ei bine mărimea. Bugetul 2021-2027 însumează 1.87 triliarde (da, cu tri) de euro- 1.074 triliarde, bugetul „clasic” și 750 de miliarde, fondul de recuperare postcovid. În al doilea rând, și ce e poate mai important pentru noi, impunerea unor obligații ce țin de statul de drept pentru a primi finanțare. Problema e că Ungaria și Polonia încearcă să boicoteze bugetul din cauza acestor obligații. Vă vom ține up to date, pe măsură ce situația evoluează 

Dar, anyways, ce înseamnă asta pentru România? Pai, avem mai multe fonduri pe care le putem atrage! Doar din fondul de recuperare avem alocați 80 de miliarde de euro! Doar pentru aspecte esențiale ale economiei: sectorul energiei, digitalizare, sănătate, etc. 

Și, cireașa de pe tort, nu le vom primi dacă nu respectăm statul de drept. Cu alte cuvinte, dacă avem prea multă corupție, atentăm la independența justiției și altele asemenea, UE ne va tăia robinetul cu bani. De ce e bine? Pentru că politicienii vor fi mai atenți la aspectele sensibile. Pentru că nimeni nu vrea să piardă banii de la UE.