6 semne subtile care-ți arată că X-ulescu e psihopat
6 minute • Luana Musi • 15 mai 2020
În primul rând: ce este un psihopat? La o căutare rapidă, dacă accesezi un dicționar medical online, vei afla că:
Psihopatia este o tulburare comportamentală caracterizată de falsitate, manipulare, sentimente de superioritate, lipsă de empatie sau de vină, asociată de multe ori cu un comportament agresiv sau tulburător. De multe ori se consideră a fi o ramură a tulburării de personalitate antisocială” sau pur și simplu e caracterizată ca fiind o „tulburare mentală” sau chiar o „boală psihică”.
Mulți psihologi consideră că psihopatia este formată din două ingrediente: lipsa fricii și impulsivitatea. De altfel, există și studii privind acest lucru.
Totuși, nu este necesar să citești toate studiile posibile pentru a-ți da seama dacă X-ulescu este cu adevărat psihopat sau dacă doar ți se pare. Dar ia totul cu un dram de sare, că nu-s chiar psihiatru.
1. Spune-mi cu ce te ocupi, ca să-ți spun cât de psihopat ești
Fiecare își alege drumul în viață după cum îi este caracterul. Se știe că pentru a putea fi medic sau avocat, trebuie să ai nițel sânge rece. Și chiar aici se află și detaliul salvator. „Internetul” spune că tocmai avocații, CEO’s și cei care lucrează în domeniul media sunt și cei mai mari psihopați. Desigur, nu e musai ca fiecare om care are vreo profesie în domeniul ăla să fie și psihopat, dar desigur, există o șansă mică să fie așa. Ideea de bază este că atât psihopații, cât și cei care activează în acele domenii au câteva trăsături comune care se îmbină plăcut și dau rezultate bune sau… nebune.
2. Fă diferența dintre psihopații buni și cei răi
Dacă ai citit „ABC-ul psihopatului de succes” de Kevin Dutton, probabil știi că în fiecare dintre noi se poate ascunde un „mic psihopat”. Asta pentru că atât psihopații, cât și oamenii foarte competitivi, independenți și cei considerați ca fiind „de succes” au câteva trăsături comune. Tocmai, asta înseamnă că există psihopați „buni”, dar și „răi”.
Cică ar fi două tipuri de psihopați: cei primari și cei secundari (cam ca verii primari și cei de mâna a doua).
Cei din prima categorie sunt prietenoși, săritori și de încredere… practic, oamenii perfecți! Iar cei din a doua categorie sunt duri, deloc săritori, inutili de multe ori, distructivi și chiar necooperanți… adică un fel de colegi de muncă cu care nu ai vrea să ai de-a face.
Partea bună la primii este că rezistă la stres foarte bine și știu să se impună acolo unde trebuie, însă cei din a doua categorie nu prea stau bine la capitolul balansării emoțiilor și mai mereu acționează din impuls și iau decizii pripite.
Practic, dacă știi să-ți alegi psihopații, s-ar putea să te alegi chiar cu niște prieteni pe cinste!
3. Psihopații sunt „păsări de noapte”
Nu știu cum să mă simt, având în vedere că scriu asta la 12 noaptea. Să mă simt bine, să mă simt rău? Nu prea știu în ce categorie de psihopat m-aș încadra…
N-am spus-o eu, ci și aici au fost alții mai deștepți care au vorbit despre această trăsătură de caracter. Cică are legătură cu faptul că sunt narcisiști, anti-sociali și chiar cinici, dar productivi. În fine, acele trăsături vin mână-n mână cu culcatul târziu și creează combinația fatală, dar bună!
Aparent, aceleași trăsături se găsesc și la alte categorii de ființe, precum leii sau scorpionii, considerate creaturi ale nopții.
Aceste „creaturi ale nopții” dau randament mai bun atunci când se simt confortabil știind că toată lumea doarme și că se pot desfășura în tihnă, nefiind deranjați de niciun factor care să-i deranjeze.
Not bad, aproape că nu-mi pare rău că scriu asta târziu în noapte.
Citește și: somnul și munca: cum dai cel mai bun randament
4. Mai puțină empatie, mai multă psihopatie
Subtitlul spune tot. Cu cât o persoană e mai puțin empatică, cu atât există mai multe șanse ca ea să fie psihopată în secret.
De exemplu, dacă în metrou caști și persoana din fața ta face același lucru din reflex, înseamnă că sunt șanse destul de mici ca ea să fie psihopată. Însă, dacă persoana de lângă tine nu schițează niciun gest și se controlează temeinic, s-ar putea să ai de-a face cu un nou Ted Bundy. Exemplul de mai sus se referă la ideea cum că oamenii, în mod normal, reacționează inconștient la astfel de stimuli și ai nevoie de un control de sine foarte mare.
Psihopații sunt egoiști, manipulativi, curajoși, dominanți și nu au empatie deloc.
5. Care-i treaba cu psihopații criminali?
Contrar legendei, nu toți psihopații sunt și criminali. Desigur, mulți criminali au trăsături de psihopați, cum ar fi faptul că nu sunt empatici, sunt impulsivi și chiar sunt definiți de un comportament antisocial.
Iar faptul că ai stat 2 luni în izolare nu ar trebui să însemne că ai un comportament antisocial. Sau …
Însă, este o diferență între psihopații funcționali, chiar de succes și cei criminali. Psihopații criminali nu au stăpânire de sine și nici nu reușesc să lucreze pentru un scop final, pentru un „premiu”.
Citește și: cu ce se mănâncă izolarea și ce efecte va avea.
6. Dacă ești amator de mâncare amară, am o veste proastă pentru tine…
Aparent, dacă îți plac aromele amărui, chiar gusturile puternice, s-ar putea să te încadrezi în categoria asta despre care tot vorbesc de la începutul articolului. Gustul amărui ar fi legat de anumite sentimente precum: sadismul, narcisismul și psihopatia.
salut. de ceva vreme din cauza sanatati mananc ciocolata amara dar in rest nimic amar care sa imi placa.