pexels mikechie esparagoza 1742370

7 lucruri pe care să ți le spui după prima sesiune (la Drept)

11 minute • Elena Dumitru • 26 decembrie 2021


A trecut. Așa cum a venit, așa a și plecat. Dar ți-a lăsat gol borcanul cu cafea, ți-a adâncit cearcănele, iar trebuie să îți refaci stocul de markere și, dacă te uiți mai atent în calendar, vei constatata că iarna aproape s-a dus și vine primăvara.

Ce ar trebui să faci acum, când te afli între capitole și iureșul de evenimente e încă proaspăt? Mai întâi – să te odihnești! Iar apoi, să privești retrospectiv, cu nostalgie și curaj, și să îți spui câteva lucruri.

1. Nota este evaluarea prestației la un moment dat

Probabil că ai mai auzit asta, dar e bine să ți-o repeți până când vei ajunge să o și crezi și să ți-o însușești în profunzime.

O notă mică nu înseamnă obligatoriu că nu ai învățat destul sau că examenul a fost prea dificil, așa cum o notă mare nu înseamnă că stăpânești perfect materia. Important e să fii onest cu tine însuți – să nu te iluzionezi că ești maestru jiu jitsu dacă știi că, în realitate, doar ai picat pe subiect, dar nici să te descurajezi pentru că ai luat o notă mică, deși te-ai pregătit temeinic.

Examenul e și el, ca orice alt eveniment din această viață, poziționat în timp – însă are o particularitate: nu poți alege momentul respectiv. Ceea ce înseamnă că se poate întâmpla să te găsească bolnav, încă suferind după ultima despărțire, proaspăt îndrăgostit, sau pur și simplu extenuat și într-o incapacitate temporară de concentrare. Acela e momentul în care trebuie să tragi aer în piept, să îți recapeți curajul și să te străduiești să faci atât cât poți (fără să îți reproșezi diverse, fără să intri în depresie, fără să te surmenezi). Acum uită-te la experiența proprie și vezi cum ai reacționat.

Și nu, nu înseamnă că notele nu sunt relevante sau că nu contează, ci doar că nu ele te definesc și nici nu îți pecetluiesc soarta.

2. Ceilalți NU sunt un etalon

Indiferent cât de mare ar fi tentația să te compari cu ceilalți, încearcă să nu o faci; chiar nu îți va aduce nimic bun.

Nu contează că Rodica, cea care pare că a mai făcut o dată facultatea de drept (că prea le știe pe toate) a luat o notă mică; asta nu înseamnă că examenul a fost dificil și nota ta mică e, de fapt, o performanță.

Nu contează nici că Gigel, pe care l-ai văzut doar la deschiderea anului universitar și la testul semestrial obligatoriu, a luat notă mare.

Nu contează nici măcar faptul că au promovat doar 20% dintre studenți.

Oricui i se poate întâmpla să pice pe subiect, să aibă o zi bună, sau dimpotrivă – să îi pice la examenul oral chiar subiectul peste care a sărit pentru că era prea târziu și se terminase cafeaua. Există atât de mulți factori care circumstanțiază experiența fiecărui examen, încât ar fi un efort mult prea mare să îi analizezi pe toți, comparativ cu ce vei obține.

Compară-te cu tine însuți, cel de dinainte de sesiune, dacă tot vrei să compari ceva. Ai învățat ceva nou? Ai reacționat bine la stres? Cum te-a influențat experiența în ansamblu?

3. Dacă funcționează la unii, nu înseamnă că e bun pentru toți

De-asta o schimbare de abordare poate fi mai mult decât binevenită.

În primul rând, nu descoperim apa caldă dacă spunem că într-un fel învățăm pentru grile, într-un fel pentru oral și în altul pentru aplicații, sinteză etc. În plus, unii învață mai bine la sala de lectură, alții acasă. Unii asimilează mai bine dimineața, alții la prânz.

Mai mult decât atât: există diferite tipuri de memorie! Poate ai o memorie vizuală excelentă, dar nu ai deloc auditivă; poate ai doar memorie kinestezi­că sau poate ai memorie mixtă. Dacă nu știi care e tipul tău, acum e momentul să afli: investește puțin timp în asta acum, pentru că te va ajuta foarte mult în viitor.

Generalizarea e o boală a secolului în care trăim. Străduiește-te să depășești șabloanele și să vezi ceea ce ți se potrivește ție, ceea ce te ajută pe tine să înțelegi – ceea e bun pentru tine. Nu suntem la fel și e bine că așa stau lucrurile.

4. Evaluarea este doar o parte din procesul de învățare

Procesul de învățare are 3 etape: predare, învățare și evaluare. Evaluarea nu e sentința definitivă și asta desăvârșește ideile de la primul punct.

Dintre acestea 3, învățarea este componenta esențială și nu înseamnă doar memorare; înseamnă și cercetare, aplicare, experimentare. Dacă ar fi ceva care să te definească, atunci asta ar fi. Deci: dacă ai învățat ceva pe parcursul sesiunii, ai atins mare parte din obiectiv!

Ferește-te de legendele din facultate și nu (mai) aborda niciun examen cu idei preconcepute. Adesea, ceea ce auzi nu e adevărat. Dacă vei apleca urechea la toate zvonurile, vei ajunge să treci prin toate ghidat de experiența celor de dinaintea ta și da, de multe ori, sunt exagerări. E bine să ții cont de sfaturi, dar filtrează bine informația și amintește-ți ce am spus la punctul de mai sus.

5. E momentul să îmi reevaluez stilul de viață

Acum, că s-a terminat sesiunea și ai mai mult timp liber, revizuiește-ți puțin obiceiurile. Poate găsești loc și pentru noi practici sănătoase:

  • Oare câtă cafea am băut sesiunea asta? Da, cafeaua are beneficii, dar consumată cu măsură. Mai contează și când o bei: ar fi recomandat să o consumi când nivelul de cortizol scade, adică la vreo 3 ore după ce te trezești. De asemenea, nu e recomandat să o consumi după ora 15, pentru că îți va afecta somnul. Încearcă alternative, precum ceaiul negru sau verde (variezi & experimentezi 😉); și ele conțin cafeină, dar în cantități mai reduse.
  • De ce nu fac mai mult sport? Dacă nu îți place sau nu vrei să mergi la sală, joggingul nu e pentru tine și nici bicicletă nu ai, obișnuiește-te să faci măcar o plimbare de câteva minute – seara sau dimineața, oricând ai timp, chiar dacă nu simți nevoia. Sunt convinsă că ai auzit despre cei 10.000 de pași; chestiunea e încă cercetată – potrivit ultimelor studii, și dacă faci 7.000, tot e bine. Ideea este să te miști: nu doar pentru că sedentarismul conduce la multe probleme de sănătate, ci pentru că sportul reduce stresul, e o sursă de energie și îmbunătățește funcțiile cognitive. Există o tehnică japoneză menită să te ajute să implementezi noi obiceiuri în viața ta (se numește Kaizen și înseamnă „a schimba în bine”): începe cu 1 minut/ zi, dar să fie la aceeași oră, și vezi ce se întâmplă.
  • Oare eu știu când să iau pauze? Da, uneori e prea mult: materia nu se mai termină, oboseala se acumulează, timpul e insuficient. Așa cum în restul anului găsești timp și pentru relaxare și hobbyuri, așa trebuie să ai și în sesiune momente în care te oprești din învățat (echilibrul e cheia). Dar să fie pauze în care faci altceva decât să navighezi în neștire pe rețelele de socializare: ascultă muzică, sună un prieten, uită-te pe fereastră. Debarasează-te de ideea că e timp pierdut: poți să înveți 4 ore în loc de 6 și să fii mult mai eficient, să reții mai mult și mai bine. Găsești aici câteva recomandări cinematografice de profil; dacă preferi să citești, avem sugestii și pentru asta.
  • Ești ceea ce mănânci, nu? Cercetătorii recomandă consumul de alimente bogate în antioxidanți pentru că au rol esențial în sănătatea creierului și funcția de memorie. În această categorie intră afinele, merele, bananele, legumele frunzoase, usturoiul și morcovii. Și ciocolata are antioxidanți, dar trebuie mâncată cu măsură (da, e vorba de cele două pătrățele per porție). Pe lângă antioxidanți, creierul beneficiază și de aportul de grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași Omega-3, care se găsesc în pește și nuci.
  • Iar mi-am neglijat somnul? Și dacă multele îndemnuri și argumente pe acest subiect (pe care sunt convinsă că le-ai primit până în acest moment al vieții) nu te-au convins, aruncă și aici o privire, poate te va ajuta să îți întărești convingerea că așa este. Avem nevoie de 7-8h de somn pentru a funcționa corespunzător și nu putem schimba asta.

Nu aștepta următoarea sesiune pentru a implementa practici sănătoase. Mai bine să te găsească pregătit.

6. Și din sesiune avem ceva de învățat

Știu că în sesiune se învață, dar și din sesiune poți culege câte ceva, pentru că ce este o sesiune dacă nu o experiență în sine, de care poți profita pentru a te dezvolta și pe plan personal?

Ce te poate învăța sesiunea? Să fii eficient și disciplinat, să îți organizezi mai bine timpul, să te descurci mai bine în condiții de stres. Să te autodepășești și să nu te mai subestimezi.

Ia-o ca pe o provocare, testează-ți limitele și descoperă-te. Sesiunea e despre a învăța: ar fi păcat să te limitezi la paginile din cursuri.

Da, s-ar putea spune că sesiunea e un program de dezvoltare personală gratuit & all inclusive.

7. A trecut una, au mai rămas … multe

Se spune că prima sesiune e ca prima dragoste: nu se uită niciodată.

Mie mi s-a părut că fiecare sesiune a fost unică. Poate și pentru că am trecut de la fizic la online și înapoi la fizic (cu perspective tulburi asupra viitorului), dar tind să cred că asta s-a datorat mai mult abordării diferite și experienței acumulate.

Ideea este că vei avea și alte ocazii să îți demonstrezi cât de mult poți și te vei surprinde pe tine însuți de multe ori în această frumoasă călătorie. Vei da peste noi provocări, iar uneori ți se va părea prea dificil, prea mult, în prea puțin timp. Vei descoperi noi ramuri de drept – pe unele le vei înțelege mai ușor, la altele vei învăța mai mult; unele îți vor plăcea, altele … mai puțin. Important e să îți păstrezi mereu mintea deschisă pentru noi strategii și abordări, să menții un echilibru în tot ceea ce faci și să nu uiți că studenția înseamnă mai mult decât sesiuni.

Un fel de încheiere

Dacă ai avut o sesiune excelentă, felicitări! Să îți fie toate cel puțin la fel de bune!

Dacă ai avut o sesiune mai puțin bună, nu te descuraja! Culege cât de mult poți și mergi mai departe.

În final, viața e mai mult un cumul de șanse, iar ceea ce contează cu adevărat e să profiți din plin de fiecare în parte.

Dacă ai întrebări sau gânduri despre facultate, răsfoiește articolele de pe avocatoo.ro – mai ales pe cele din categoria Diverse sau Dezvoltare personală. S-ar putea să găsești printre ele un real ajutor: strategii de învățare, idei, sfaturi – sau măcar un gând bun și puțină încurajare.

PS: Dacă ai avut o sesiune stresantă, poate te putem ajuta ca următoarea să fie mai suportabilă. Găsești aici 10 ponturi. Iar dacă te confrunți cu anxietate exacerbată în zilele cu examene, aruncă și aici o privire, poate găsești ceva util.

Mult succes! Abia acum începe.

Photo by Mikechie Esparagoza from Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *