pexels kindel media 7579192 scaled 1

Airbnb și Booking: care sunt noile condiții în care îți poți închiria apartamentul?

5 minute • Andra-Maria Ion • 14 martie 2022


În urmă cu câteva zile, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru, prin care s-au modificat condițiile pentru închirierea apartamentelor de către persoane fizice în scop turistic. Mai exact, Ordinul ministrului antreprenoriatului și turismului nr. 510/2022, în vigoare de la 1 martie, modifică și completează Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013 și prevede că persoanele fizice care obțin venituri din închirierea unor locuințe pe termen scurt (în regim hotelier) trebuie să facă rost de un certificat de clasificare pentru a-și putea desfășura activitatea.

Ce înseamnă asta? Ei bine, dacă ai un apartament în România și vrei să îl închiriezi turiștilor pe Airbnb, Booking sau altă platformă similară, nu o poți face la liber, ci trebuie să îndeplinești o serie de condiții. Mai jos îți prezentăm, pas cu pas, ce modificări aduce ordinul despre care vorbim.

Persoana fizică e considerată operator economic.

Art. 2 lit. a) din Normele metodologice, ulterior modificării, expune definiția operatorului economic și include persoana fizică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală sau familială, societatea sau altă persoană juridică constituită conform legii, care desfășoară activități de cazare, alimentație publică și alte servicii specifice în structuri de primire turistice ca proprietar și/sau administrator al acestora, respectiv societatea sau altă persoană juridică constituită conform legii, care desfășoară activități economice specifice agențiilor de turism”.

Până acum, persoanele fizice obișnuiau să închirieze apartamente, garsoniere sau alte spații tip locuință pentru turism fără certificat de clasificare, deși Ordonanța nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România prevede, printre altele, că „în scopul protecției turiștilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor și a pachetelor de servicii turistice, precum și crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către agenții economici din turism autorizați de Ministerul Turismului, posesori de licențe în turism sau de certificat de clasificare, după caz”.

În plus, art. 30 lit. c) din aceeași ordonanță menționează obligația agenților economici de a funcționa „doar cu structuri de primire turistică clasificate”.

Potrivit Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, măsura are rolul de a reduce concurența neloială și de a tempera fenomenul „turismului la negru”.

Pentru închirierea apartamentului în regim hotelier, ai nevoie de acordul vecinilor.

Întrebarea firească e: care vecini? Art. 4 alin. (1^1) nou introdus în Normele metodologice ne indică la lit. d) „acordul asociației de locatari/proprietari sau acordul proprietarilor cu care operatorul economic persoană fizică are pereți comuni, pe plan orizontal și vertical, din care să rezulte activitățile ce urmează a fi desfășurate în structura de primire turistică respectivă”. Adică, ori acordul asociației de la bloc, ori acordul vecinilor de lângă, de deasupra și de sub tine.

De ce se întâmplă asta? Într-un comunicat al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, ni se spune că blocurile de locuințe nu sunt hoteluri, iar viața cotidiană a celorlalți locatari poate fi afectată de activitatea turiștilor cazați la tine (ex.: zgomotul produs de ei la un party).

Poți solicita clasificarea pentru maximum 7 camere.

Alineatul următor de la art. 4 din același document precizează: „Operatorii economici persoane fizice pot solicita clasificarea doar pentru un număr maxim de 7 camere încadrate la tipul de structură de primire turistică apartamente și/sau camere de închiriat în locuințe familiale proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea.”

Deci, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate camerele ce urmează a fi date spre închiriere în regim hotelier, numărul lor maxim poate fi de 7.

Ce documente sunt necesare pentru eliberarea certificatului de clasificare?

În cazul persoanelor fizice, avem următoarele documente:

📌 cerere standardizată, pe care o găsești aici;

📌 fișă standardizată privind încadrarea nominală a spațiilor de cazare pe categorii și tipuri, pe care o găsești aici;

📌 copie după actul de identitate;

📌 acordul vecinilor, despre care vorbeam mai sus;

📌 documentul din care să rezulte dreptul de proprietate asupra structurii de primire turistice, precum și adresa unității respective.

💡 Clasificarea se obține din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în mod gratuit, în urma depunerii solicitării alături de documentația necesară.

Să recapitulăm un pic…

 • nu e interzis să îți pui apartamentul pe Airbnb sau Booking pentru închiriere;
 • ca să îl închiriezi în scop turistic, ai nevoie de certificat de clasificare;
 • îți trebuie acordul vecinilor pentru obținerea certificatului;
 • clasificarea poate fi obținută pentru maximum 7 camere;
 • ești considerat operator economic, cu toate drepturile și obligațiile care derivă din încadrare.

Fotografie creată de Kindel Media, de la Pexels

5 răspunsuri

 1. Buna ziua
  Multumesc pt articol, stiti cumva daca aceasta lege sau alta legislatie ce clarifica cum se determina numarul de persoane declarate la intretinere in cazul in care o proprietate primeste certificatul de turism explicat in acest articol?
  Unde as putea sa aflu?

 2. Buna ziua,

  Detin un apartament proprietate personala pe care vreau sa il inchiriez in regim hotelier prin Booking. In afara de Certificatul de Clasificare de ce demersuri mai am nevoie?

  Multumesc

 3. Buna ziua! Obligativitatea de a avea certificat de clasificare este si pentru proprietarii ce au proprietatea pe persoana juridica? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *