don t panic text on toilet paper 3991795 scaled 1

Amendă covid-19: cum atacăm procesele-verbale de sancționare?

6 minute • Diana Maria Nădejde • 30 aprilie 2020


În contextul OUG nr. 34/2020 privind combaterea coronavirusului, au fost mărite amenzile pentru încălcarea măsurilor impuse de autorități. Cu alte cuvinte, dacă vrei să-ți iei ciocolată (merge cu serialu’ de pe Netflix), și te duci la magazin fără declarație poți primi o amendă cuprinsă între 2.000 şi maxim 20.000 lei, sume nu chiar mici, zicem noi. Pentru persoanele juridice sunt chiar mai mari ( minimum de 10.000 lei şi maximum de 70.000 lei).

Și dacă ne uităm zilnic pe comunicările de la MAI, vedem că numărul amenzilor este într-o continuă creștere.

Pănâ în prezent, au fost înregistrate nu mai puțin de, 200.000 amenzi, echivalentul a aproximativ 78 milioane Euro, evident ridicându-se problema unor eventuale abuzuri. De altfel, situația a fost analizată și de Avocatul Poporului.

Se ajunge astfel la întrebarea “Ce trebuie să fac dacă totuși am fost amendat?

În principiu, ai 2 mari posibilități:

Varianta 1. Plătești amenda

De bună voie și nesilit de nimeni, poți plăti jumătate din cuantumul amenzii aplicate, DACĂ vei face acest lucru în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării (de regulă când o primești prin poștă) procesului-verbal de contravenţie.

Citește și: pot lua amendă când stau pe scara blocului?

Important, când procesul-verbal de contravenție este înmânat pe loc persoanei amendate, termenul de 15 zile curge chiar din acea zi, însă dacă este comunicat la domiciliu prin poştă (spre exemplu, dacă nu ai semnat), termenul de 15 zile începe să curgă din ziua primirii procesului-verbal (când l-ai găsit în cutia de scrisori).

Dacă ai noroc, și în termen de cel mult 2 luni nu ai primit procesul-verbal de constatare a contravenției, ai scăpat de probleme, deoarece executarea sancțiunii (amenzii) a fost prescrisă. Astfel, perioada de timp în care poți primi procesul-verbal și în care el te poate “obliga” să plătești amenda este de maxim 2 luni. După acest interval, este irelevant dacă îți este comunicat sau nu procesul-verbal, pentru că nu mai produce efecte din punct de vedere legal.

Citește și: pot să mă duc până la Tecuci să îmi iau muștar pentru mici?

Atenție! Să zicem că, din diverse motive (ai fost prea prins cu yoga on-line) nu ai avut timp să plătești amenda în cele 15 zile, mai beneficiezi de încă 15 zile în care poți achita amenda primită, dar în cuantumul aplicat, adică fără jumătăți de măsură. Deci, termenul maxim ce trebuie respectat pentru a evita executarea-silită (presupune recuperarea datoriilor de către executori judecătorești) este de 30 de zile.

Varianta 2. Faci plângere (și speri că nu vei plăti amenda)

Plângerea se depune la judecătoria unde a fost săvârșită contravenția, iar termenul este de de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

Odată cu depunerea acesteia, se suspendă de drept executarea tuturor sancțiunilor ce sunt prevăzute în cuprinsul procesului respectiv. Prin urmare, după ce ai făcut plângere, nu poți fi “forțat” să-ți plătești amenda.

Suspendarea executării amenzii NU trebuie confundată cu inexistența procesului verbal, adică poți juca “X și 0” pe el, că nu mai are nicio valoare; ea se referă doar la faptul că, până la soluționarea plângerii tale, procesul-verbal “ia o pauză”.

De reținut, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției suspendă doar executarea plății amenzii, dar nu și executarea sancțiunilor contravenționale complementare ce pot fi aplicate (spre exemplu: confiscarea bunurilor ce au legatură cu contravenția, interzicerea accesului în anumite locuri, suspendarea temporară a activității în cazul persoanelor juridice, refacerea unor amenajări etc.)

Alături de plângere este necesar să depui și dovada achitării taxei judiciare de timbru, ce este în cuantum de 20 de lei, dar și copie a procesului-verbal și a actului de identitate.

Și poți plăti taxa online, de acasă, de oriunde vrei tu pe digitaljust.ro

Partea mai puțin bună, în instanță e ca la ruletă, iar dacă nu ai noroc și ți-a fost respinsă plângerea, va trebui să achiți amenda (toată suma) în termen de 30 de zile, care curge din ziua în care a rămas definitivă hotărârea judecătorească (dacă nu o atacă vreo unu’ cu apel sau orice altceva).

Totuși, dacă ai “mână bună”, și instanța dispune anularea sau constatarea nulității procesului-verbal, în situația în care ți-au fost confiscate bunuri, vei primi o despăgubire (bani) care se stabilește în raport cu valoarea de circulație a bunurilor la momentul confiscării și care se asigură din bugetul autorităților și instituțiilor publice ce au beneficiat de pe urma amenzii tale.

De exemplu, dacă bunurile ce ți-au fost confiscate, costau 100 lei, vei primi drept despăgubire 100 lei, și tot așa.

Tot Avocatul Poporului, atrage atenția asupra invocării unei excepții de neconstituționalitate. Pe românește, dacă ți se pare că ordonanțele astea nu respectă Constituția României, trebuie să aduci în discuție acest lucru în fața instanței (în cadrul procesului ce privește contestarea procesului-verbal de contravenție).

Citește și: dacă ești în șomaj, nu mai mergi cu adeverința de la angajator pe stradă.

Recapitulare

Ai 2 variante:

Varianta 1: plătești amenda. Ai 30 de zile de când ți-a fost înmânat sau comunicat procesul-verbal. Dacă achiți în 15 zile, plătești jumătate. În următoarele 15 zile plătești integral. După, te execută.

Varianta 2: nu plătești amenda și contești.

Termen: 15 zile de când ți-a fost înmânat sau comunicat procesul-verbal.

Instanța: judecătoria unde s-a săvârșit contravenția.

Taxă de timbru: 20 lei

Dacă pierzi, plătești tot cuantumul.

Varianta 3 (de compromis): plătești amenda în 15 zile ca să fie la ½ și contești.

Aceeași procedură ca cea de mai sus. Dacă vei câștiga, primești banii înapoi. Dacă pierzi, ei bine, ai achitat ½.

Atenție! Plata amenzii nu înseamnă că nu mai ai voie să contești.


Lucrurile nu sunt chiar atât de complicate, iar dacă primești o amendă nu e tocmai sfârșitul lumii, existând diverse moduri de abordare a problemei. Dacă consideri că nu te descurci, te ajutăm noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *