1 1

Poți lua amenda pe scara blocului?

3 minute • Andrei-Mihai Dogaru • 14 aprilie 2020


În contextul pandemiei COVID-19, care a dus la instalarea stării de urgență pe teritoriul României de aproape o lună de zile, au apărut multe întrebări privind restricțiile de circulație impuse prin Ordonanțele Militare, una fiind legată de locul unde ne petrecem serile când e cald afară: scara blocului.

Dacă te afli pe scara blocului tău în care deții un apartament (pe numele tău) ar trebui să fii sancționat din punct de vedere contravențional pentru încălcarea prevederilor din Ordonanța Militară nr. 3/2020? Noi credem că nu!

Ce înseamnă locuința?

Potrivit Legii locuinței nr. 114/1996, locuința este ”construcția alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii

Așsadar o interpretare corectă este, din punctul nostru de vedere, că aceasta presupune întregul imobil în care locuiești, inclusiv spațiile comune, cum este scara blocului.

Spațiile comune dintr-un bloc se află, așa cum ne spune Codul Civil, într-o coproprietate forțată, acestea fiind bunuri accesorii în raport cu spațiul locativ care este bun principal.

Ce înseamnă coproprietate forțată?

Coproprietatea forțată este o forma de proprietate exercitată în comun de doi sau mai mulți coproprietari și la care nu se poate renunța prin partaj judiciar.

În fapt, coproprietatea forțată reprezintă acele bunuri pe care le folosesc mai multe imobile sau fonduri la comun, cum ar fi centrala termică, terenul de sub clădire, scara blocului.

Practic, ești proprietar asupra unei cote-părți din scara blocului și poți să o folosești cu condiția sa nu le afectezi celorlalți coproprietari exercitarea dreptului.

Poți lua amendă dacă stai acolo fără treabă?

Teoretic nu, practic încă nu știm. Nu ar trebui să existe această posibilitate pentru că îți exerciți dreptul tău asupra cotei-părți din coproprietate. Locuiești în imobil în ansamblul său, chiar dacă dormi în apartament. Nu ai putea să folosești bunul principal fără bunul accesoriu, în acest caz, scara blocului.

Mai mult, dacă faci un act de dispoziție (să zicem că îl vinzi) asupra bunului proprietate privată, adică apartamentul tău, faci implicit același lucru și cu cota-parte ce îți aparține din bunul comun (asta în cazul în care nu erai convins că deții o parte din bloc), deci inclusiv din scara blocului.

Se aplică acest lucru și în cazul prevederilor din Ordonanța Militară?

În lipsa unei prevederi exprese, trebuie să se aplice. Codul Civil face distincția dintre domiciliu și reședință, dar nu definește expres noțiunea de locuința propriu-zisă prin raportare la bunurile accesorii. Așadar, dacă nu avem ceva concret, nu putem spune că legiuitorul s-a gândit doar la apartamentul tău.

#staysafe

Chiar dacă în interpretarea noastră ai voie să stai pe scara blocului și să nu îți facă nimeni nimic, îți recomandăm să stai cât mai mult la tine în apartament și să asculți sfaturile autorităților pentru a trece toți peste această criză cât mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *