Andreea Ghencea, fondator @Belong to art: “Am urmat 3 ani de studii în jurnalism ca să-mi dau seama că nu vreau să merg pe acest drum.”
8 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 14 aprilie 2020
Pentru mine, persoana din spatele @Belong to art este un model.
Alexandria a fost numitorul nostru comun. Și ne-am cunoscut în timpul liceului, când habar nu aveam de pasiunea ei pentru artă. Andreea nu spune dacă nu o întrebi – sau dacă nu o vezi direct în acțiune. Așa cum s-a întâmplat și la mine.
Culori, multe culori…
Îmi aduc aminte cum, la recomandarea unei bune prietene, probabil să fie… șapte ani? (într-o vreme în care mă apucaseră pandaliile că nu reușeam să-mi fac o manichiură cu x culori și floricele puse ba mai sus, ba mai jos, cu o dungă într-o parte sau..fără) m-am lăsat pe mâinile Andreei, deși ea nu avea un curs în spate, nici nu își dorea să își dezvolte mai multe abilități pe partea asta, ci doar era pasionată de culori. Chiar foarte mult. Așa încât m-am bucurat de rezultat, deși nu simțeam că aveam doar un model. Ci simțeam o întreagă poveste în spatele lui.
Așa am aflat de talentul ei. Din întâmplare.
Apoi am început să discutăm mai mult și mai mult – până mi-a arătat lucrările ei. Preponderent erau tablouri, peisaje din natură, lucrări abstracte, portrete. Iar pentru mine era ceva wow, mai ales că unicul meu talent.. da, n-am niciunul 🙁
Între timp, își dusese pasiunea la un alt nivel – Make-up
M-a surprins, la un moment dat (cred că era chiar înainte să încep primul an la Drept), spunându-mi că tocmai va termina o școală de make-up, căci a dus pasiunea ei la un alt nivel. Machiază precum pictează – și știu ce vorbesc. Pentru că nu au fost puține momentele în care mă simțeam ca fiind o pânză pusă pe un stativ în fața căreia Andreea începea să contureze o nouă creație.
Mă anunță că pleacă pe cont propriu?!
Terminase facultatea și îmi spunea că vrea să demisioneze de la serviciul de atunci pentru a dedica întregul timp acestei pasiuni. Simțea că poate să o facă acum, fără să mai aștepte, fără un “poate la anul, să mai strâng niște bani“.
Și am apreciat. Am încurajat-o cât de mult am putut și am sprijinit-o în tot ceea ce își dorea să facă pentru că talentul ei nu merita irosit, ba din contra, exploatat la maximum. Îi citeam în privire fericirea luării acelei decizii, deși nu avea un plan foarte bine pus la punct.
Și a venit ziua în care s-a deschis atelierul…
Sâmbătă, 7 martie 2020. Am fost acolo. Nu cred ca aș putea să vă descriu întreaga atmosferă din atelier. Nici măcar imaginile nu o pot face. Intri în povestea @Belong to art odată ce pășești în micul loc de pe Academiei, nr.17.
Dar acum am să vă las cu ea, căci poate am vorbit deja prea mult..
Când ți-ai descoperit pasiunea pentru pictură? Ai făcut asta din acel moment sau ai păstrat doar ca pe un hobby? Spune-ne povestea ta.
Cred că majoritatea celor care sunt pictori, ilustratori, designeri, etc, ar povesti cum din copilărie desenau sau pictau. Ei bine, așa a fost și în cazul meu, îmi plăcea să pictez încă de când eram copil, primele amintiri fiind de la grădiniță.
Nu am urmat niciodată studii de specialitate, cu excepția unor ore la Palatul Copiilor din orașul natal, unde aveam să învăț noțiunile de bază.
În urma acestor ore, am fost convinsă o perioadă din liceu că voi aplica la Facultatea de Arte din București și că vreau să fac design vestimentar. M-am interesat, am aflat că îți trebuie nu doar multă pregătire pe cont propriu, ci și pregătire profesională, pentru ca, în final, sa fie considerat un „început de carieră” destul de costisitor, iar asta nu repezenta o opțiune pentru mine la acel moment. Pe scurt, n-a fost să fie.
Citește și: ce înseamnă să ai o afacere cu bijuterii fine în România?
Cred că voiam să fac design doar pentru că știam că nu voi ajunge să traiesc din vânzarea de tablouri, nu pentru că visam cu adevărat asta. În orice caz, m-am resemnat și pictura a rămas la statutul de hobby.
Am dat la o facultate care “să fie” – așa mă exprimam – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, nu știam cu ce se mănâncă publicitatea sau comunicarea, în mintea mea era doar că voi face creație digitală și reclame frumoase.
Citește și: cum protejezi proprietatea intelectuală când ai o afacere?
3 ani a durat…
Am urmat 3 ani de studii în domeniu ca să-mi dau seama că nu vreau să merg pe acest drum.
Eu vreau să pictez și să mă pot întreține din asta. Atât de tipic, nu? A fost un start timid.
Nu am decis peste noapte că vreau să fac un business. Paralel cu un alt job, am început să pictez primele tricouri pentru a le oferi drept cadou celor dragi. Apoi prietenii m-au încurajat și începând să-mi promovez munca am ajuns să am comenzi. Acest lucru m-a motivat teribil.
Încet, business-ul s-a creat de la sine și am ajuns să fac ceea ce iubesc având multă încredere. Este esențial să ai încredere și o mare doză de optimism.
Ne-ar plăcea să știm mai multe despre Belong, mai ales că luna trecută ai avut și deschiderea oficială a magazinului. Ce oferă acesta publicului și care este conceptul pe care se bazează proiectul?
Belong este în primul rând un business de suflet. Când am început pe acest drum nu mi-am făcut calcule despre cum să trăiesc din asta. Nu spun că este un lucru bun, dar așa a mers pentru mine. Am început și am continuat din pasiune pentru artă și din dragostea față de oameni.
Nu cred că știți, dar acest mic business este de așa natură încât atrage doar oameni minunați care aprecieaza enorm creațiile @Belong to art și revin pentru ele.
@Belong to art este despre articole vestimentare pictate manual. Articole unicat, speciale, care spun o poveste despre cel care le poartă. Este un concept vestimentar care iese din tipare definit de multă personalitate. În atelierul nostru oamenii găsesc creații care îi reprezintă, care transmit emoții. Despre asta este @Belong to art.
Pentru că acum ești un tânăr antreprenor la început de drum, cum te simți în noua postură?
Plină de speranță. Înca nu pot vorbi despre dezamăgiri, greutăți sau reușite. De fapt, este o primă reușită faptul că am deschis micul nostru atelier, unde oamenii pot veni și vedea cu proprii ochi produsele noastre.
Momentan atelierul @Belong to art este închis în contextul situației actuale, dar abia așteptăm să revenim și să ne cunoaștem personal oamenii care susțin micul business. Este mult prea devreme să ofer sfaturi despre antreprenoriat, mai am atâtea de învățat, dar nu ascund faptul că am un sentiment de mândrie pentru ceea ce am creat până acum.
Ai vreun sfat pe care ti-ai dori sa il dai tuturor celor care au si o latura artistica, dar nu numai?
Da. Să încerce! Niciodată nu este prea târziu sau prea devreme. Atât de simplu!
În spatele paginii @Belong to art o veți găsi pe Andreea, cât și pe Instagram. După ce vom trece de perioada stării de urgență, atelierul ei de pe Strada Academiei, 17 (Zona Universitate) se va redeschide publicului. Comenzi se pot face în continuare 🙂