Când lași dreptul pentru a-ți urma pasiunea. LEMNeria.
6 minute • Cristina Hristescu • 11 decembrie 2019
A terminat Facultatea de Drept din cadrul Universității din București în anul 2018, a intrat la Baroul București în același an, iar în momentul de față a pus bazele unei afaceri – LEMNeria-bijuterii migălite – căreia i se dedică în totalitate.
Ea este Iulia Zamfir, iar cuvintele care o definesc sunt: simplitate, dăruire și perseverență, astfel cum ea singură se descrie.
Bună, Iulia! Îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră și ne dorim să îți cunoaștem povestea mai bine:
C: În primul rând, de ce Facultatea de Drept?
I: Această chiar este o întrebare complicată, deoarece momentul premergător deciziei de a mă îndepărta de acest domeniu a fost încărcat cu multe întrebări printre care și aceasta. Este un subiect amplu, dar voi încerca să fiu cât mai concisă. Voi răspunde la această întrebare din perspectiva conștientului și cea a subconștientului meu de la vârsta de 18 ani.
Am luat această decizie cu mult timp înainte de clasa a XII, deoarece conștient, îmi doream să devin judecător de drept penal pentru a pronunța sentințe idealizat individualizate, în acord cu tot trecutul acelei persoane și cunoscându-i toate traumele care a determinat-o să comită infracțiunea, în viziunea mea timpul și legea fiind flexibile și având această libertate. Cu timpul mi-am dat seama că nu este tocmai așa.
Acum, din punct de vedere al subconștientului, deși părinții mei nu mi-au impus să urmez această facultate, mereu auzeam de la ei și de la cei din jur „trebuie să înveți că să ai bani”, „trebuie să ai un statut social aparte, pentru ca cei din jur să te privească apreciativ” etc. Într-adevăr, Facultatea de Drept îți oferă posibilitatea să obţii toate aceste calități apreciate de societate, astfel, consider că am căzut pradă acestor mreje sociale în inocența și rătăcirea mea adolescentină.
C: De ce barou, iar nu magistratură?
I: Inițial mi-am dorit magistratură și a persistat această idee până în anul 3 de facultate, adică până momentul în care începusem să mă descopăr, să mă gândesc dacă mi se potrivește această profesie, dar am realizat că magistratura, din punctul meu de vedere, este mai mult decât o profesie și nu trebuie doar să fii un bun profesionist, ci este necesară maturitate și experiența vieții, iar Examenul de barou a fost o modalitate de măsurare a cunoștințelor și o încercare a emoțiilor.
C: În momentul de față ai pus bazele unei afaceri, LEMNeria-bijuterii migălite, un brand care promite multe. De ce bijuterii de lemn? Care este povestea lor?
I: Cred foarte mult în energii, iar lemnul este un material viu, unic de la o piesă la alta, deoarece fiecare dintre ele are fibră cu desen unic, este la fel ca amprentele noastre. Consider că un copac care a crescut în pădurile este mai aproape de sufletul nostru şi rezonează mult mai bine cu el, spun asta deoarece o să folosesc mereu specii de lemn românesc.
Nu privesc lemnul ca pe un material pe care îl prelucrez. Lemnul este o parte desprinsă din natură, unde a îndurat ploaie, frig, zăpadă, dar și soare, cântec și miresme, transformat într-un accesoriu pentru a putea fi purtat și în mediul urban. Când purtăm ceva, acel ceva trebuie să aibă o poveste pe care să o transmită, motiv pentru care folosesc simboluri în creațiile mele ilustrați prin motive tradiționale – dragostea pentru ele s-a transmis de la bunicii mei la care am copilărit și de la care am învățat să prețuiesc simplitatea.
Toate materialele pe care le folosesc sunt organice. Folosesc lemn, bumbac, cânepă, iar vopsirea materialelor pentru genți se face cu pigment natural, obţinut prin fierberea plantelor, iar elementele de legătură sunt din metal.
Prin creațiile mele mă alătur conceptului de – fashion sustenabil – deoarece iubesc planeta aceasta și trebuie să o respectăm și să o îngrijim ca pe noi înșine.
C: Toate creațiile tale sunt realizate manual?
I: Tăierea formelor este realizată la atelier, cu laser. Tehnologia trebuie acceptată în viață noastră și prețuită, deoarece ne ușurează munca. În rest, șlefuirea, lăcuirea, coaserea, pictarea, precum și montarea lor este făcută manual. Până și etichetele le tai eu, și pungile sunt, la fel, concept propriu, produse de mine.
C: Care a fost momentul în care ai realizat că nu vrei să continui în domeniul juridic și ce te-a impulsionat să faci primul pas?
I: A fost un proces ceva mai îndelungat, deoarece a trebuit să depășesc limite personale și sociale, iar descoperirea sinelui și stabilirea unor noi valori și priorități m-au determinat să părăsesc acest sistem. Îmi place să întâlnesc oameni zâmbitori, deschiși, iar eu vreau să contribui la starea lor de bine. LEMNeria este proiectul meu de suflet care mă provoacă și pe care îl construiesc zilnic, atât administrativ, cât și creativ.
C: Cum au privit cei din jur reorientarea ta profesională? Au încercat să-ți schimbe părerea?
I: A fost un șoc pentru toți. Reorientarea profesională nu era întâlnită în rândul celor apropiați, iar eu am fost deschizătoare de drumuri, ceea ce a presupus lungi dialoguri prin care am încercat dărâmarea unei mentalități rigide. Cei tineri m-au sprijinit, cei maturi au avut mari dificultăți în a înțelege o asemenea alegere.
C: Te simți împlinită în momentul de față?
I: Da! Lucrez la proiectul meu de suflet și mă face să îmi doresc să mă perfecționez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Mi-am dorit mereu să fac oamenii fericiți și am găsit modalitatea de a face asta prin intermediul bijuteriilor. Micile bucurii îmi încarcă ziua cu energie, iar faptul că sunt persoane care îmi scriu și apreciază bijuteriile mele mă bucură foarte mult.
C: Unde te vezi peste 5 ani?
I: Prefer să nu îmi fac planuri pe termen atât de lung și spun lung, deoarece în ultimul an au fost foarte multe schimbări pe care nu le puteam prevedea. Lucrez în fiecare zi cu multă dăruire asupra proiectului și cu interes asupra mea.
C: Citat/zicală preferată.
„NU TREPTELE SUCCESULUI SUNT IMPORTANTE, CI TREPTELE ÎMPLINIRII SUFLETEȘTI” – ca să fie în acord cu tot ce am discutat până acum.
DAN PURIC
Poți vedea tot ce face Iulia cu LEMNeria pe pagina lor de Facebook sau de Instagram.
La avocatoo.ro ne propunem să descoperim pasiunile celor care au terminat o facultate juridică. Vrei să ne spui povestea ta? Scrie-ne pe contact@avocatoo.ro.