greg rosenke tajzJPUsaSM unsplash

Când este condusul la volan sub influența băuturilor alcoolice contravenție și infracțiune?

10 minute • Cristina Alexandra Ilie • 03 martie 2021


Te-ai gândit vreodată ce se poate întâmpla dacă “iei şi tu o guriţă de ginuţ” înainte de a pleca spre casă cu maşina? Este bine să cunoşti consecinţele, înainte de a lua o decizie. Sunt două situaţii în care te poţi afla: rişti o contravenţie, respectiv săvârşeşti o infracţiune. Așadar, e important să ne lămurim când este condusul la volan sub influența băuturilor alcoolice contravenție și când este infracțiune.

Drunk-driving 101

Conform statisticilor efectuate de Ministerul Public, în anul 2018 jumătate din totalul infracţiunilor rutiere au fost săvârşite de şoferi care au condus pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Este esenţial să facem diferenţa între concentraţia de alcool din aerul expirat sau faimoasa testare cu etilotestul şi concentraţia din sânge, adică cea rezultată prin prelevarea de probe biologice.

Prima se măsoară în MG/L, iar a doua prin G/L. 

Ţine minte aceste aspecte şi citeşte mai departe.

Caracter contravenţional

Prima situaţie, respectiv îmbibaţia alcoolică de sub 0.4 mg/l alcool pur în aerul expirat are drept consecinţă o contravenţie. Sancţiunea este prevăzută în OUG 195/2002.

Aceasta prevede la art. 102, al.(3):

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai următoarelor fapte:

a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice,dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”

Ce se întâmplă dacă etilotestul arată peste 0,4 mg/l ?

Ei bine, în acest caz, lucrurile nu sunt prea roz. Vei fi obligat la prelevarea de mostre biologice. Prelevarea de mostre biologice presupune recoltarea unor cantități mici de sânge, urină ori a altor substanțe organice de natură umană în scopul stabilirii alcoolemiei sau prezenţei drogurilor în organism.

Adică ţi se va măsura cantitatea de alcool pur în sânge. Este puţin probabil ca aceasta să fie sub 0.8 g/l. De regulă, 0.4 mg/l în aerul respirat echivalează cu alcoolemia de 0,8 g/l. Dacă nu depăşeşti acest prag, ei bine ai scăpat de un dosar penal şi te-ai ales cu o contravenţie, în sensul că primeşti o amendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe perioada de 90 de zile.

Ce poţi face dacă te afli într-o astfel de situaţie?

În materie contravenţională există două căi de atac: plângerea şi recursul. Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. Potrivit OG 2/2001 privind regimu juridic al contravenţiilor,  hotărârea judecătorească prin care s-a soluţionat plângerea poate fi apoi atacată, tot în termen de 15 zile, la secţia de contencios administrativ a tribunalului.

  • Poţi contesta procesul-verbal de contravenţie, iar ca urmare, cât durează procesul în fond, cât şi în apel, să poți conduce autoturismul. Măsura suspendării dreptului de a conduce este, la rândul ei, suspendată. Astfel poţi dispune de permisul de conducere pe parcursul judecăţii.
  • Vei susţine examenul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulație, care este obligatoriu în cazul conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, conform OUG 195/2002. Adică trebuie să dai un test înainte de expirarea perioadei de suspendare, ori de câte ori doreşti, până îl promovezi. Acesta este examenul de redobândire. Scorul tău trebuie să fie 13/15. Dacă nu reuşeşti sau nu te prezinţi, perioada de suspendare se va prelungi cu 30 de zile. Prin urmare, dacă ai permisul suspendat pe 60 de zile şi iei examenul, îl recuperezi la expirarea acestui termen, dacă nu, îţi recuperezi permisul în 90 de zile.
  • Poţi introduce o cerere specială de reducere a perioadei de suspendare dacă ai promovat examenul şi dacă nu ești începător. Atenţie că poţi beneficia de acest lucru doar dacă nu ai fost implicat într-un accident de circulaţie cât ai condus sub influenţa alcoolului.

 Caracter penal

În situaţia nefericită, prelevarea mostrelor biologice se sfârşeşte cu indicarea alcoolemiei de peste 0.8 g/l. Auch! În această ipoteză, rişti o amendă penală sau chiar închisoarea. În procesul de individualizare a pedepsei se ajunge, de obicei, în funcţie de situaţia de fapt şi de circumstanţierea personală, la amânarea aplicării pedepsei,  caz în care nu se reţin antecedente penale în cazierul judiciar şi permisul nu se anulează. În practică, în afară de amânare, judecătorul poate dispune închisoarea cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Astfel, condamnatul va rămâne în libertate, dar va trebui să respecte cu strictețe  măsurile stabilite de instanţă pe o anumită perioadă.

Articolul 336 din Codul Penal intitulat Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe prevede sancţiunile în acest caz. Textul de lege indică:

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă.

  • Ulterior, sintagma “la momentul prelevării mostrelor biologice” a fost declarată neconstituţională prin Decizia nr. 732/2014, lipsind previzibilitatea acesteia. (M. Of. nr. 69 din 27 ianuarie 2015). Curtea a reţinut că sintagma menţionată lipseşte de previzibilitate norma de incriminare, în condiţiile în care principiul respectării legilor şi cel al legalităţii impun legiferarea clară şi precisă, pentru ca legea să poată fi aplicată. Stabilirea gradului de îmbibaţie alcoolică în funcţie de momentul prelevării mostrelor biologice, care nu poate fi întotdeauna imediat următor săvârşirii faptei, constituie un criteriu aleatoriu şi exterior conduitei făptuitorului.

Cu aceeaşi pedeapsă  se sancționează şi aflarea sub influenţa substanţelor psihoactive. Sunt incluse pe lista substanţelor cu efect psihoactiv, contraindicate conducătorilor de vehicule sau tramvaie: cannabisul, cocaina, opium, metamfetamina şi alte substanţe cu nume de genul Aethylmethylthiambutenum. Mai repede caută pe google ce înseamnă fiecare în loc să încerci să pronunţi, pentru că inclusiv un sirop/medicament care le conţine te poate aduce în situaţia incriminată de Codul Penal.

Mai mult, legea prevede o variantă agravată a acestei infracţiuni, în cazul în care persoana efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori dacă este în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului sau în timpul examinarii practice ale examenului pentru obţinerea permisului. În aceste cazuri, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani, dat fiind caracterul ridicat de periculozitate al acestor fapte.

Anularea permisului de conducere se dispune când titularul este condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. O hotărâre rămâne definitivă: la data pronunţării, dacă nu este supusă unei căi de atac, sau la data expirării termenului de apel sau contestaţie.

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

Pe scurt, nu vrei să faci asta. Refuzul sau sustragerea echivalează cu o altă infracțiune, cea prevăzută la articolul 337. Se sancţionează cu închisoare de la unu la 5 ani. După cum ai observat, sunt aceleași limite de pedeapsă ca  la condusul sub influenţa alcoolului, ba chiar mai rău, nu este posibilă amenda, deci variantele sunt închisoare sau închisoare.

Ce poţi face în această situaţie?

  • Ar fi bine să consulţi un avocat şi să nu refuzi prelevarea mostrelor biologice.
  • Poţi încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
  • Soluţiile ce pot fi pronunţate sunt amenda penală, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării sub supraveghere, iar uneori chiar condamnare la închisoare cu executare. Acestea diferă în funcţie de îmbibaţia alcoolică, urmările produse, circumstanţierea faptei, recidivă etc.
  • Permisul de conducere este reţinut pe tot parcursul procesului.

Încredinţarea autovehiculului unei persoane aflate sub influenţa alcoolului sau altor substanţe

Dacă îi oferi maşina prietenului tău, despre care ştii că este băut, săvârşeşti la rândul tău o infracţiune.

Conform art. 335, al.(3) din Codul Penal:

cu aceeaşi pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.” 

Problema cu acest text de lege apare în momentul în care se încearcă identificarea pedepsei. Alineatele la care se raportează prevăd limite diferite de închisoare, având în vedere gravitatea faptelor: de la 1 la 5 ani respectiv de la 6 luni la 3 ani, alternativ cu amenda. Întrucât legiuitorul a ales să incrimineze o complicitate la faptele de la art 336,al. (1) şi (2), se apreciază că pedeapsa ar trebui să fie cea cu limitele mai mari, luând în considerare gradul de pericol al faptei. O modificare a textului de lege ar fi binevenită.

Atenţie la faptul că alcoolemia trebuie şi de această dată să depăşească 0.8 g/l, altfel ne-am afla în ipoteza contravenţiei, nu a infracţiunii reglementate în cod,iar fapta nu ar fi tipică (prevăzută de legea penală).

Tips

  • Nu te baza pe faptul că nu o să te oprească poliţia în drumul tău, te fereşte până te nimereşte. Sunt speţe în care făptuitorul doar îşi scoate maşina din curte pentru a o parca pe trotuar şi este oprit de poliţie, care trecea în acel moment pe stradă.
  • Îmbibaţia alcoolică depinde de multe fenomene. Dacă dai un shot cu prietenul tău de 120 kg, tu având doar 70, apoi ieşiţi pe şosele să daţi o liniuţă, este posibil să o încurci mai rău decât el. La fel dacă el a mâncat înainte şi tu nu.
  • Nu refuza sau nu te sustrage de la prelevarea de mostre biologice.
  • Există un calculator online pentru măsurarea alcoolemiei, alcooltest.ro, în caz că eşti curios să vezi cât este după o bere.
  • Mai bine ia un taxi sau transportul în comun. În această situaţie, proverbul “ Nu rişti, nu câştigi” nu se aplică.
  • Legea nu este tolerantă când vine vorba despre condusul sub influenţa alcoolului, orice cantitate putând altera simţurile.

Poze de Greg Rosenke pe Unsplash şi Pixababy pe Pexels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *