pexels oleg magni 861112

Ce este clauza de mobilitate din contractul de muncă și cum o diferențiezi de alte clauze?

5 minute • biancagheorghisan • 29 noiembrie 2020


Dacă a venit momentul să semnezi un contract, citește cu atenție și discută cu angajatorul clauza de mobilitate care te va purta dintr-un loc în altul în schimbul unor beneficii, dar nu uita diferențele finuțe între clauza de mobilitate și delegare.

Ce este clauza de mobilitate?

La momentul încheierii unui contract individual de muncă, lucru foarte important dacă vrei să lucrezi legal, nu la negru, sunt puse în discuție mai multe clauze. Una dintre acestea, care poate fi și negociată de angajat cu angajatorul este clauza de mobilitate.

După cum îi spune și numele, mobilitatea arată inexistența unui loc fix, necesitatea deplasării, fie pentru că astfel se realizează activitatea pentru care ești angajat, fie pentru că așa stabilești cu angajatorul.

Dacă jobul tău nu constă în venirea la birou dimineața unde îți vei petrece și restul zilei, ei bine, la încheierea contractului individual de muncă, tu și angajatorul veți vorbi despre aceasta clauză. Ea presupune exercitarea atribuțiilor corespunzătoare fișei postului în diverse locații, pentru că, așa cum trebuie informat încă de la recrutare, angajatul nu va avea constant același spațiu/loc de muncă, ci se va deplasa pentru a-și realiza atribuțiile. În schimbul acestor deplasări, angajatul primește bani sau alte avantaje materiale , care sunt stabilite încă de la început în contract.

De exemplu Gigel, muncitor în șantier, are un contract individual de muncă încheiat cu firma de construcții de blocuri pentru care lucrează care cuprinde clauza de mobilitate. Această clauză prevede locurile în care va lucra (cartierul în care se va construi blocul, iar după finalizarea lui, noul cartier în care se va construi), dar și sumele pe care le va primi. Tot în contract, angajatorul lui Gigel va trece durata și frecvența deplasărilor pe care le va face în scopul executării lucrării, precum și modul în care se fac decontările cazării și drumurilor.

Alte meserii în care se aduce în discuție clauza la momentul încheierii contractului sunt: poștaș, agent de vânzări sau funcționar financiar al unei societăți cu profil economic ce deține mai multe filiale.

Clauza de mobilitate vs. delegarea.

Clauza de mobilitate este asemănătoare ca și concept cu delegerea, deoarece și delegarea presupune exercitarea diferitelor activități ce țin de fișa postului în afara locului de muncă, a spațiului obișnuit, între acestea există și câteva diferențe care trebuie luate în seamă.

O primă diferență e dată de frecvența schimbărilor, în cazul mobilității fiind constantă (Gigel mută șantierul ori de câte ori termină blocul), iar în cazul delegării schimbarea e temporara și ocazională. Tot de acest aspect se leagă și faptul că în cazul unui muncitor delegat, acesta părăsește pentru o anumită perioadă un loc de muncă stabil și permanent, pentru a efectua o anumită activitate (de exemplu, Ionel, contabilul unei mari firme din București, este trimis în delegație pentru a lua parte la discutarea termenilor unui nou contract în care va fi parte firma sa). În schimb, un poștaș spre exemplu, care are prevăzut în contractul individual de muncă mobilitatea, nu schimbă propriu-zis spațiul în care desfășoară munca, pentru că acest spațiu nu este fix.

Mobilitatea este pusă în discuție bilateral, la momentul încheierii contractului, fiind necesar acordul celor două părți contractante, în timp ce delegarea este stabilită unilateral, ceea ce înseamnă că angajatorul este cel care hotărăște unde vei merge să desfășori o activitate.

Consecințele introducerii clauzei de mobilitate într-un contract individual de muncă.

Pentru un contract individual de muncă ce se aplică anumitor domenii de activitate precum sunt cele menționate mai sus, clauza de mobilitate prezintă importanță ca urmare a protecției pe care o oferă, atât angajatului, cât și angajatorului, dat fiind faptul că este adusă în discuție și dezbătută încă de la început.

Prin faptul că se stabilesc locurile în care lucrătorul va desfășura activitatea, protecția este și pentru angajat, dar și pentru angajator, astfel, angajatul va cunoaște locurile în care se va deplasa. De asemenea, prin această prevedere angajatorul nu poate schimba în mod unilateral locul desfășurării activității, deoarece e deja stabilit prin acord. Pentru angajator, beneficiul este că îi poate cere oricând  angajatului desfășurarea muncii într-unul din locurile prevăzute inițial, fără a se considera delegare și a presupune condițiile specifice acesteia.

Pe lângă faptul că este stabilit locul de muncă (sau mai bine zis locurile), încă de la început se vor preciza în contractul individual de muncă și cuantumul prestațiilor suplimentare în bani sau modalitatea prestațiilor în natură, distinct de salariul de bază.

Astfel, introducerea în contract a clauzei de mobilitate prezintă avantaje atât pentru muncitorul pe șantier, Gigel, cât și pentru angajatorul său, în schimb, neintroducerea clauzei îi dă dreptul lui Gigel să atace în instanță angajatorul dacă nu și-a primit beneficiile pentru activitățile prestate suplimentar.

Poză de Oleg Magni pe Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *