kobu agency VC6wV37B12A unsplash

Cinci probleme legale frecvente când te apuci de antreprenoriat

4 minute • Ion Elena Cristiana • 23 august 2023


Antreprenoriatul este precum un puzzle. Durează până potrivești toate piesele, e nevoie de răbdare și spirit analitic, uneori îți vine să lași totul baltă, dar, în final, când găsești componenta lipsă și privești imaginea de ansamblu, îți dai seama că a meritat tot efortul. Cu toate astea, partea legislativă pare întotdeauna întortocheată și simți că mergi ca racul, un pas înainte, trei pași înapoi, însă nu există nimic ce un pic de research nu a putut salva. E important să îți setezi așteptări realiste și să realizezi că un antreprenor de succes nu a avut marea cu sarea încă din prima zi. Astfel, mai jos ai cinci cele mai frecvente probleme legale când apuci calea antreprenoriatului.

Stabilirea unei entități legale

Există multe tipuri de entități legale dintre care poți alege în funcție de nevoile tale și ale companiei. Fie că te tentează un SRL sau un PFA, e lesne că nu vei lua o decizie după ureche și că ăsta e primul pas în a da tonul afacerii tale. Ia în considerare factori precum protecția legală și avantajele fiscale,  astfel ca, pe viitor, să nu pierzi toate investițiile făcute. Acestea sunt detalii pe care majoritatea uită să le ia în calcul și se supun unor riscuri judiciare și financiare mari.

 Aici găsești mai multe despre ce este SRL-ul, iar aici despre PFA – totul on point.

Acordul dintre fondatori – negru pe alb!

Cel puțin o dată în viață ai auzit zicala aia cu „fratele-i frate, dar brânza-i pe bani”, dar niciodată pe aia cu „fratele-i frate și contractul e contract”. Pentru că multe idei de afaceri pornesc de la câțiva amici cu inițiative multe și resurse puține, poate părea bizar ca, încă de la început, să fii oaia neagră a grupului care ia în calcul scenariile negative care pot apărea pe parcurs. Aveți grijă să fie totul stabilit, negru pe alb, în cazul în care lucrurile dintre voi degenerează la un moment, iar astfel vă scutiți de drumurile făcute în instanță. Nu ai nimic de pierdut! Dacă totul merge bine, e doar e formalitate pe care ați bifat-o, ca să fie simplu și onest pentru toată lumea.

Proprietatea intelectuală

În toată agitația care poate preceda deschiderea unei afaceri, proprietatea intelectuală riscă să fie trecută cu vederea. Fie că vorbim despre un business mare, fie că vorbim despre ceva micuț, de cartier, trebuie să te asiguri că deții drepturile de proprietate intelectuală care stau la baza afacerii tale.

 Dacă totul este în regulă, poți trece la pasul următor, anume protejarea acestora, sub forma unui brevet sau a unor drepturi de brevet. Despre brevet și nu numai poți afla mai multe aici și aici.

Poate crezi că este ușor să găsești un nume pentru afacerea ta, dar vei fi surprins când vei afla câte alte companii ți-au luat-o înainte. Nu-ți fie teamă să îți lași amprenta asupra numelui de marcă, fii creativ, original și verifică dacă ideea ta nu a avut-o altcineva înainte. Până atunci, cum înregistrezi o marcă?

Finanțarea

Da, banii sunt și în discuția asta. Poți să acorzi atenție rundelor de finanțare și să aplici cu proiecte de investiții mai mici sau mai mari. Oricum ar fi, ai grijă la ce drepturi renunți în eventualitatea colaborării cu un finanțator sau care sunt obligațiile pe care anumite fonduri nerambursabile sau rambursabile ți le impun. Citește atent fiecare document!

Echipa

Știm că antreprenoriatul presupune la început multă muncă pe care o faci tu. Dar nu vei putea face mereu totul singur. În ceea ce privește povestea angajărilor ai fie varianta contractelor individuale de muncă, fie varianta colaboratorilor care să-ți emită facturi pe proiectele specifice pe care lucrează pentru tine.

Chiar și așa, cu cele de mai sus urmate îndeaproape, tot s-ar putea să îți scape câte ceva printre degete. De aceea, recomandăm să apelezi la un specialist și îți reamintim că suntem aici pentru a-ți oferi consiliere – zi-ne cum arată puzzle-ul tău și, împreună, vom găsi piesa lipsă. Ne găsești aici.


Photo by KOBU Agency on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *