syringe and pills on blue background 3936421 scaled 1

COVID-19: noi măsuri privind restrângerea activității

5 minute • Ana-Maria Udriste • 21 martie 2020


Acesta nu este un document oficial, ci trebuie publicat în Monitorul Oficial. Redactarea acestui articol s-a făcut ca urmare a unor documente circulate și a conferinței de presă susținute la sediul Ministerului de Afaceri Interne.

Documentul draft al ordonanței poate fi descărcat de aici.


Urmare a conferinței de presă de astăzi, se vor lua următoarele măsuri începând cu data de 22 martie 2020:

Cabinetele dentare își suspendă activitatea

Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Sunt pemise intervențiile stomatologice de urgență.

Articole citite de peste 100.000 de persoane, verificate și documentate:

Centrele comerciale își suspendă activitatea

Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

Prin centru comercial se înțelege „structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”.

Prin urmare, orice fel de mall, centru comercial sau galerie își va suspenda activitatea și vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, veterinare și cele de curătățorie.

Nu putem circula mai mult de 3 persoane

Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.

Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

Circulația persoanelor va fi restrânsă

În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor  și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Circulația în afara acestor ore va fi permisă cu verificare

În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă:

  • nume și prenume,
  • data nașterii,
  • adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale,
  • motivul deplasării,
  • data completării și
  • semnătura.

Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Persoanele care părăsesc carantina sunt recarantinate pentru încă 14 zile

Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

De asemenea, acestea vor putea fi sancționate contravențional sau penal.

Se pot ține slujbe religioase în anumite condiții

Slujbele se mută în on-line

Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

Maxim 8 persoane la botez, cununii sau înmormântări

Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *