cum divorțezi avocatoo

Cum divorțezi în 2022? 💔 Administrativ, notarial sau judiciar?

13 minute • Andreea- Bianca Colpoș • 17 septembrie 2022


Cu toții știm, sau cel puțin ni s-a spus, că momentul căsătoriei este unul dintre cele mai speciale din viață. Însă vin și unele mai puțin roz când partenerii, din vaste motive, aleg totuși să își spună la revedere și divorțează. Și atunci când aleg această cale, te întrebi totuși ce e de făcut sau de unde să o apuci? 🤔 Dacă te-ai întrebat cum divorțezi, atunci îți recomand să citești mai departe.

Lasă-mă să îți vin în ajutor și să vedem cum stă treaba cu divorțurile.. 👋

Să lămurim întâi ce presupune divorțul…

Divorțul reprezintă modalitatea prin care se desface căsătoria. Acest lucru înseamnă că odată ce se începe procedura de divorț și se ajunge la o finalitate, se consideră că soții nu mai sunt căsătoriți (de când se pronunță hotărârea de divorț pentru viitor).

Divorțul este considerat de multe persoane a fi o procedură care pare că nu se mai termină și că atunci când divorțezi, te cerți și îți împarți toate lucrurile cu soțul și plecați. Hai să vezi că nu e chiar așa…

Nu punem niciodată semnul egal între divorț și partaj sau dacă avem divorț, avem și partaj !!

Nimic mai fals!

În primul rând, PARTAJUL este o procedură prin care oamenii împart între ei bunurile pe care le au în proprietate comună. Poate fi vorba chiar de moștenire sau pur și simplu 2 prieteni care au un teren împreună și nu se mai înțeleg asupra lui și aleg să facă partaj.

În al doilea rând, partajul se poate face și înainte și după divorț, nu doar pe parcursul acestei din urmă proceduri!

Această procedură se poate face și mai ușor, fără stres, atunci când persoanele care împart bunurile comune ajung la un consens. Dacă nu, pot opta pentru partaj la notar sau la instanța de judecată.

O altă ”mare problemă” adesea invocată de persoanele aflate în prag de divorț- și nu numai- este CUSTODIA COPIILOR (= autoritatea părintească) !!

E clar că dacă soții nu au copii, nu se pune în vedere acest aspect al custodiei. Dacă avem copii, ne elucidează misterul art. 396- 404 Cod civil.

Ține minte că atunci când te gândești cum să divorțezi, partajul nu este automat inclus aici.

Ce trebuie să reții de aici?

  1. Dacă instanța nu decide altceva, ambii părinți exercită autoritatea părintească asupra copilului.
  2. Locuința copilului minor va fi la părintele cu care locuiește în mod statornic, iar dacă înainte de divorț a locuit cu ambii părinți instanța de tutelă decide, după cum este mai bine pentru copil.
  3. Instanța poate decide ca autoritatea părintească să fie exercitată doar de un părinte– având în vedere interesul superior copilului sau poate fi exercitată chiar de alte persoane (o rudă sau la o altă familie ori persoană) sau plasarea într-o instituție de ocrotire- pe baza aceluiași interes.
  4. Problema custodiei se pune numai pentru copiii MINORI.

Indiferent că e vorba de domiciliu, autoritate părintească, contribuția părinților, instanța de tutelă este cea care decide, având în vedere interesul superior al copilului și implicarea (în măsura în care se poate și nu dăunează) a ambilor părinți în creșterea copilului, fără a lăsa divorțul să afecteze acest lucru.

Acum că am lămurit aceste aspecte, putem merge mai departe să vedem…

Ce procedură alegem?

Da, ai auzit bine, poți divorța în mai multe moduri. Divorțul nu înseamnă numai să mergi la judecător, scandal, vă luați jucăriile și plecați. Legiuitorul a lăsat 3 opțiuni soților care ajung în astfel de situații, urmând ca ei să aleagă ce li se potrivește mai bine. 📜

Te întrebi care sunt aceste 3 opțiuni? Simplu… 👇

  • Divorț pe cale administrativă 👩‍💼
  • Divorț pe cale notarială 📝
  • Divorț pe cale judiciară 👨‍⚖️

Să le vedem pe fiecare… 💭

1. Procedura ADMINISTRATIVĂ 👩‍💼

Conform art. 375 Cod civil, ”Dacă soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, ofițerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soților, eliberându-le un certificat de divorț, potrivit legii”.

Se poate apela la această procedură DOAR dacă soții sunt de acord și nu există copii minori !!

Cine este competent?

Ofițerul de stare civilă– adică cel în fața căruia ați spus ”DA” o să spuneți și ”La revedere”.😆 Dar nu oricare, ci doar cel care a oficiat căsătoria sau cel care se află în aceeași rază teritorială unde se află locuința comună a soților (dacă aveți locuința comună la Suceava, nu o să divorțați la Vaslui). 🏢

Bun, și ce faceți, de fapt?

După ce v-ați pus de acord și vă asigurați că respectați condițiile, mergeți la ofițerul de stare civilă competent și faceți o CERERE.

Cererea se face în scris, trebuie semnată de soți. În respectiva cerere, soții declară pe propria răspundere cu privire la următoarele aspecte importante:

  • nu au copii MINORI
  • nu sunt interziși judecătorești
  • nu au solicitat divorțul unei alte autorități
  • ce nume poartă fiecare după desfacerea căsătoriei
  • care este ultima locuință comună
  • divorțul este de comun acord

Ce faceți cu cererea?

O depuneți la ofițerul de stare civilă.

Ce se întâmplă mai departe?

Ofițerul înregistrează cererea de divorț și acordă un termen de 30 zile în cazul în care soții își dau seama că se iubesc prea tare și nu mai vor să divorțeze. Dacă nu își dau seama sau nu se mai iubesc, atunci dau o declarație cu privire la consimțământul lor și se emite o soluție, respectiv un număr pentru certificatul de divorț.

Așadar, ofițerul de stare civilă poate să…

ADMITĂ– în acest caz se dispune desfacerea căsătoriei și se emite certificatul de divorț în 3 exemplare (câte unul pentru soț și unul pentru ofițer)

RESPINGĂ– fie nu sunt îndeplinite condițiile cerute, fie soții nu sunt de acord, astfel că ofițerul de stare civilă întocmește un referat de respingere pe care îl înaintează primarului și se emite dispoziția de respingere

‼️ Este bine să știți că NU ESTE POSIBILĂ REPREZENTAREA

Așadar, trebuie să vă mai suportați puțin și să vă vedeți înainte de a vă spune ”la revedere” de tot.

Putem ataca soluția?

NU. În acest caz, ce puteți face este să alegeți una din celelalte 2 proceduri despre care urmează să discutăm – judiciară sau notarială.

Ce se întâmplă dacă unul din soți renunță după introducerea cererii?

Cererea este CLASATĂ.

La fel se întâmplă și atunci când soții nu se prezintă la termen, unul din soți decedează, se naște un copil sau unul dintre soți este interzis judecătoresc.

De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece chiar dacă ați introdus cererea de divorț, sunteți considerați căsătoriți până la finalizarea procedurilor de divorț.

De când nu mai sunteți căsătoriți?

Data desfacerii căsătoriei este data la care se eliberează certificatul de divorț.

Ofițerul de stare civilă notează acest lucru în actul de căsătorie.

TAXA?

Da, există. Conform art. 486 alin.(4) Cod fiscal, taxa este între 500 și maxim 750 lei.

Prin urmare, unul din răspunsurile tale la cum divorțezi este că o poți face pe cale administrativă, fără prea mari dureri de cap.

2. Procedura NOTARIALĂ 📝

Această procedură se aseamănă foarte mult de cea administrativă, astfel că sunt reglementate în cadrul aceluiași art. 375 Cod civil.

Hai să vedem ce le deosebește, că doar nu au nume diferit degeaba.. 👀

Cine este competent?

Notarul public:

  • din circumscripția judecătoriei sau tribunalul București, în funcție de locul unde s-a încheiat căsătoria (adică dacă v-ați căsătorit la Timișoara, nu vei merge la un notar din Arad)

sau

  • din cel care se află în aceeași rază teritorială unde se află locuința comună a soților

Ce se întâmplă de fapt?

La fel ca la procedura administrativă, vă puneți de acord, vă asigurați că respectați condițiile și faceți cerere de divorț la notar.

Cu privire la această etapă, lucrurile stau la fel ca la procedura administrativă în ceea ce privește condițiile cererii și termenul de 30 de zile de răzgândire.

Dacă există copii minori, ofițerul de stare civilă nu poate face procedura administrativă, însă notarul poate.

În acest caz, trebuie să aveți în vedere și raportul de anchetă socială. Din acesta trebuie să reiasă că ați fost de acord privind exercitarea în comun a autorității părintești sau cel privind stabilirea locuinței copiilor și că această înțelegere nu încalcă interesul superior al copilului.

Dacă totul este în regulă cu raportul, instanța de tutelă aprobă convenția prin care soții au stabilit de comun acord, conform art. 375 alin. (2) Cod civil, următoarele aspecte:

  • numele de familie pe care să îl poarte fiecare după divorț;
  • exercitarea autorității părintești de către ambii părinți;
  • locuința copilului minor după divorț;
  • modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copiii minori;
  • stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.

Această convenție se atașează cererii de divorț !!

Dacă totul este în regulă, la data stabilită pentru divorț, notarul autentifică și acea convenție privind minorii- întâlnită adesea și sub numele de ”plan parental”.

Dacă raportul de anchetă socială nu dovedește faptele de mai sus, notarul public va emite dispoziție de respingere a cererii de divorț și ceea ce trebuie să faceți este să vă adresați unei instanțe de judecată care să vă rezolve problema.

Cererea se poate depune și prin REPREZENTARE, prin mandatar cu procură autentică !!

Chiar și unul din soți poate fi mandatar pentru celălalt în cadrul acestei proceduri.

Ce se întâmplă mai departe?

După ce trec acele 30 de zile și soții nu se răzgândesc, notarul poate admite sau respinge cererea.

Dacă ADMITE, notarul emite o încheiere de admitere, după care vine și certificatul de divorț.

Dacă RESPINGE, înseamnă că nu au fost respectate condițiile, ori nu era notarul competent.

Se întâmplă ceva dacă facem contestație?

NU. Din păcate, la fel ca la procedura administrativă, soluția notarului nu poate fi atacată. Tot ce puteți face este să vă îndreptați către o instanță de judecată sau să alegeți altă cale, după caz.

De când nu mai suntem căsătoriți?

La fel ca la procedura de mai sus, data desfacerii căsătoriei este data la care se eliberează certificatul de divorț, un exemplar fiind înmânat primăriei ca să facă modificările necesare.

TAXA?

500 de lei – conform Anexei nr.1, pct. 28 al Normei nr.6/2011 privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici.

Dacă aveți copii minori, se va mai percepe și taxa pentru convenția cu privire la minor- 50-60 de lei.

Așadar, întrebarea ta cum divorțezi are un aliat în procedura notarială, doar ca ambele părți să fie de acord.

3. Procedura JUDICIARĂ 👨‍⚖️

Această procedură beneficiază de reglementare în art. 915- 929 Cod de procedură civilă.

Hai să vedem cum stă treaba… 😉

Cine este competent?

Instanța de tutelă, adică de regulă, prima instanță de judecată= JUDECĂTORIA:

  • de unde soții au locuința comună (dacă măcar unul să mai locuiască acolo)
  • de unde locuiește pârâtul (dacă soții nu au avut sau nu mai au locuință comună)
  • de unde locuiește reclamantul (dacă pârâtul nu locuiește în România)
  • oricare din țară (dacă nici unul nu locuiește în țară și au convenit expres unde introduc cererea)
  • Sectorului 5 al Municipiului București (dacă nu locuiesc în țară și nu sunt de acord cu cerere)

Ai identificat care e situația ta și unde trebuie să te duci? Mergem mai departe să vedem cum e cu cererea… 🚶

Cum faci cererea?

Conform art. 916 Cod de procedură civilă, cererea de divorț trebuie să cuprindă toate elementele unei cereri de chemare în judecată și mențiuni cu privire la minori, dacă este cazul.

La aceasta trebuie să atașezi certificatul de căsătorie și cele de naștere ale minorilor, dacă există.

De regulă, doar soții sau mandatarul comun al lor (cu procură specială autentică) pot face această cerere, nimeni altcineva nu o poate face în locul lor !!

Dacă soțul este interzis judecătoresc sau decedează în timpul procedurilor, numai și numai atunci se poate apela la reprezentarea persoanei în cauză.

TAXA?

Dacă te-ai gândit că poate aici scapi de taxe, ei bine nu e momentul potrivit…

Pentru a introduce o cerere de divorț, taxa poate fi între 50- 200 de lei, în funcție de motivul divorțuluiart. 15 din Ordonanța de urgență nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

Spre final, atunci când te gândești cum divorțezi, cea mai complicată și anevoioasă procedură este cea prin care trebuie să te duci prin instnața de judecată și să pierzi pe acolo timp și nervi.

Concluzie

În ultimul timp, auzim tot mai des despre cupluri care divorțează și, fie că vrem, fie că nu, acest aspect este o realitate care ne înconjoară. Însă nu întotdeauna divorțul presupune înfățișări nenumărate la instanță fără să ajungeți la un punct comun sau dacă da, cu greu se întâmplă și asta. 🤷‍♀️

De aceea este important să știi că ai mai multe posibilități când vine vorba de divorț când sunteți de acord și vreți să vă faceți viața mai ușoară. 😌

Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *