drepturi de proprietate intelectuala NFTS scaled 1

Cum își protejezi drepturile de proprietate intelectuală pentru arta digitală și NFTs

9 minute • Miruna Bercariu • 08 aprilie 2021


Dintre toate lucrurile care sunt transpuse pe blockchain în ziua de astăzi, expansiunea NFTs pentru arta digitală este poate cel mai impresionant trend, care a ajuns, mai nou, și în România (La scurt timp după Dan Diaconescu, Delia a anunțat că va fi primul artist din România care va lansa o piesă ca NFT, după Grimes și Kings of Leon în SUA). Mai nou, și organizatorii festivalului Untold au anunțat lansarea unei serii de NFTs. Dacă vrei să înveți mai multe despre ce este un NFT și ce avantaje (și dezavantaje) prezintă pentru un creator de conținut, citește articolul acesta.

Publicarea operelor ca NFTs este atractivă, în primul rând, datorită prețurilor enorme la care ajung licitațiile de NFTs și artă digitală în ultimul timp – tabloul digital al lui Beeple a fost vândut recent de casa de licitații Christie’s pentru $69 milioane. De asemenea, pe lângă partea financiară, lansarea operelor în formal digital, ca NFTs, prezintă numeroase avantaje pentru cei care vor să acorde licențe pentru creațiile de proprietate intelectuală pentru a fi folosite ca NFTs.

Printre deținătorii de drepturi de autor care pot beneficia de acest boom al NFTs se numără:

 • Companiile care au mărci faimoase, logo-uri sau alte simboluri distincte,
 • Companiile de gaming care folosesc caractere unice sau game art,
 • Scriitorii, producătorii de filme și alți astfel de creatori de drepturi de proprietate intelectuală (IPRs),
 • Artiștii care au creat artă digitală (sau fizică, în anumite condiții)

etc.

Cu toate acestea, este important să clarifici ce activități permiți și ce nu permiți în legătură cu opera ta, atunci când oferi o licență de folosire ca artă digitală sau NFT. Este important să limitezi folosirea lor la scopul pentru care sunt transmise și să ai în vedere și alte posibile limitări. Spre exemplu, un creator de conținut poate oferi licență pentru crearea unui număr specific, limitat de NFTs asociate operelor sale protejate de drepturi de autor, pentru a menține unicitatea și valoarea NFT-urilor bazate pe operele sale. Alte potențiale limitări pe care trebuie să le ai în vedere sunt:

 • restricționarea modificărilor aduse operelor,
 • explicarea modului și a locului în care pot fi distribuite NFTs,
 • stabilirea elementelor care pot fi sau nu combinate cu o creație protejată de drepturi de proprietate intelectuală.

Vei găsi mai jos o analiză detaliată a fiecărei posibile limitări pe care vrei să o iei în considerare:

Limitarea modificărilor și a combinațiilor

În anumite situații, deținătorii de drepturi de proprietate intelectuală îți pot dori să limiteze sau să poată controla orice eventuale modificări aduse creațiilor cale, precum și să limiteze ceea ce poate fi combinat cu arta respectivă.

Pentru a înțelege potențiala nevoie de limitare a modificărilor și combinațiilor, este important să înțelegi opțiunile existente pentru anumite tipuri de NFTs (ex. artă digitală). Dacă nu iei în considerare astfel de limitări, poți risca să îți modificată/combinată opera fără acordul tău, în feluri care îi pot distorsiona mesajul sau chiar micșora valoarea.

 • Layered art (sau arta pe niveluri) Layered art este o caracteristică foarte interesantă a artei digitale pe bază de NFT. Această tehnologie permite unei singure creații să includă mai multe niveluri artistice, fiecare creat de un artist diferit. Fiecare “strat” sau nivel poate fi inclus într-un token și deținut de câte o persoană diferită. Opera întreagă poate fi și ea inclusă într-un token și deținută de o altă persoană. Având în vedere această funcționalitate, vei dori să ai în vedere restricționarea licenței pe care o oferi, astfel încât să nu poată fi asociate operei tale creații pe care, dintr-un motiv sau altul, nu le dorești asociate (ex. materiale ofensatoare).
 • Arta programabilă Un alt genre interesant al artei digitale este arta programabilă, ce poate fi autonomă sau nu. În orice caz, arta poate fi programată să se modifice la acțiunea unor anumiți stimuli. Cel mai simplu model este o operă ce conține două niveluri fixe și se poate schimba de la un nivel la altul pe baza unui anumit eveniment predeterminat (ex. o operă poate avea o formă ziua și alta noaptea). Arta programabilă poate fi foarte complexă și poate metamorfoza, spre exemplu, o imagine în numeroase feluri, uneori chiar aleatorii. Având în vedere capacitatea de programare a artei și faptul că aceasta poate duce la modificări semnificative și distorsionări ale imaginii, trebuie să iei în considerare posibilitatea de alterare atunci când oferi licență pentru opera ta, întrucât modificarea poate duce la rezultate nedorite.
 • Arta generativă Arta generativă folosește AI (inteligență artificială) sau alți algoritmi pentru a crea sau a modifica arta. În unele situații, artistul specifică anumiți inputs sau anumite puncte de plecare, iar apoi algoritmul preia comanda. În funcție de efectul algoritmului, dacă arta generativă se bazează pe input-ul tău creativ, ce poate fi protejat prin drepturi de autor, poți risca, din nou, o distorsionare a creației tale.
 • Arta colaborativă Aceasta este o formă a artei în care mai mulți indivizi contribuie la o singură operă. Arta pe niveluri (vezi mai sus) este una dintre metodele de creare a artei colaborative. În alte situații, arta colaborativă este mult mai deschisă către public, într-o manieră crowd-source (ex. dada). Dacă persoana licențiată contribuie la un astfel de proiect de artă colaborativă cu opera ta, pot apărea, de asemenea, multe probleme.

Bune practici într-un contract de licență

După cum ai putut vedea, drepturile de proprietate intelectuală pe tărâmul NFTs sunt și ele un pic mai speciale. De aceea e bine să apelezi la o persoană care înțelege domeniul.

Fără informații suficiente despre peisajul artei digitale și despre tehnicile și instrumentele în continuă dezvoltare nu vei reuși niciodată să redactezi un contract de licență eficient, care să îți protejeze arta în fața modificărilor și contribuțiilor nedorite. Este important să înțelegi cum funcționează și ce consecințe au toate aceste caracteristici ale artei digitale, întrucât este riscant sa oferi o simplă licență de folosire a operei tale sub forma unui NFT și se poate dovedi mai permisivă decât intenționezi, fără informații și limitări suplimentare. În funcție de modul de folosire intenționat, creatorii de conținut ar trebui să ia în considerare includerea unor clauze în licență care să acopere astfel de scenarii nedorite:

 • Modele de câștiguri din licență O altă caracteristică unică și avantajoasă a NFTs-urilor este posibilitatea ca deținătorul drepturilor de autor (de obicei, creatorul de conținut) să primească nu doar prețul de vânzare, ci și un procent stabilit inițial din fiecare revânzare a NFT-ului. Această capacitate de câștig este implementată prin smart contracts (contracte inteligente), “programate” în blockchain. Smart contracts conțin cod autonom ce este asociat cu fiecare token și gestionează fiecare vânzare și revânzare a unui token. Ele pot fi programate să trimită automat un procent din vânzare către portofelul digital al deținătorului de drepturi de autor (vânzătorul inițial). Pentru a beneficia de această funcționalitate, creatorii de conținut trebuie să se asigure că licența este redactată în așa fel încât să includă reținerea unui procent din fiecare vânzare și revânzare.
 • Evitarea responsabilității juridice Pe lângă avantajele semnificative ale licențierii operelor sub formă de NFT, există și potențiale riscuri, din punct de vedere legal. Spre exemplu, pot apărea probleme cu privire la metoda și locul în care sunt tranzacționate NFT în mediul online. Majoritatea platformelor bine-cunoscute de NFTs sunt conștiente de acest risc și includ măsuri de protecție. Chiar și așa, fără limitări corespunzătoare în contractul de licență, persoanele care tranzacționează NFTs pot folosi metode alternative de distribuire, care nu sunt neapărat în conformitate cu legislația aplicabilă.
 • Spălarea de bani și evitarea sancțiunilor Este un fapt cunoscut că arta valoroasă e folosită des pentru spălare de bani și pentru a evita diverse sancțiuni, iar unele NFTs au atins sume record în ultimele săptămâni, atrăgând atenția autorităților din SUA care se ocupă cu legile împotriva spălării de bani și a evaziunilor. Proprietarii drepturilor de autor trebuie să ia în considerare aceste aspecte atunci când redactează contractul de licență. Este comun pentru orice licență de IP să includă clauze ce obligă cumpărătorul la respectarea regulilor aplicabile și la despăgubirea proprietarului inițial, în cazul încălcării legii. Mai mult, în anumite situații, proprietarii de drepturi de autor ar trebui să limiteze și mai mult alegerea de platforme și metodele pentru vânzarea de NFTs și, eventual, să includă în licență clauze prin care exercită control pentru a preveni scenarii nedorite. Este recomandat un nivel sporit de due dilligence, în special întrucât vorbim de o tehnologie nouă, puțin reglementată.

Concluzii

Piața artei digitale și a NFTs este fascinantă, într-o continuă creștere exponențială și, în ciuda predicțiilor unor critici cu privire la dezvoltarea unor “bule”, pare să reprezinte tehnologia viitorului în domeniul artei (digitale și nu numai). Mulți artiști au făcut deja averi de pe urma vânzărilor de NFTs și mulți vor continua să intre în acest business.

Însă, odată cu beneficiile semnificative, noua tehnologie prezintă și anumite riscuri, atât din punct de vedere legal, cât și pentru integritatea operei în sine, pe care oricine trebuie să le ia în considerare, atunci când își licențiază NFTs-urile pe piață. Drepturile de proprietate intelectuală în cadrul NFTs nu sunt chiar … crystal clear.


La avocatoo.ro suntem specializați în industrii creative și tehnologie. Înțelegem dreptul, tehnologia, crypto și NFTs și știm cum să te ajutăm să-ți protejezi afacerea. Scrie-ne azi și hai să stăm de vorbă.

Poză de Zack Jarosz pe Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *