pexels mike 1181776

Cum îți gestionezi portofoliul de mărci și de ce e important să monitorizezi ce se întâmplă cu marca ta?? #banidinIDEI

6 minute • Baciu Diana • 18 martie 2021


Prezentul articol face parte din seria noastră #banidinIDEI în care, alături de Tiberiu Protopopescu, explicăm drepturile de proprietate intelectuală pe înțelesul tuturor și îți arătăm cum să-ți protejezi și să-ți monetizezi creativitatea. Vezi întreaga serie pe Youtube și în articolele de pe blog.

Sincere felicitări, ai ajuns să fii atât de creativ, încât acum ai un portofoliu de mărci. E plin de idei interesante, substanță, potențial – toată munca ta într-un singur loc. Totuși, parcă sună prea tentant, parcă ar exista riscul să fie sursă de inspirație pentru terți.

Pentru a fi liniștit că ideile rămân ale tale, trebuie să știi cum să îți gestionezi portofoliul de mărci.

Realizarea portofoliului de mărci și păstrarea lui

Totul pornește de la o idee, iar ideea ajunge să ia forma unei mărci. Portofoliul de mărci apare ca un concept și se formează odată ce ideile se multiplică. Cu fiecare marcă înregistrată, titularul își adaugă o componentă în acest portofoliu, însă acesta reprezintă doar un bun incorporal din proprietatea lui. Fizic, nu există un registru sau arhivă; cel mult se poate face un biblioraft cu certificatele obținute în urma înregistrării fiecărei mărci.

Dacă vorbim despre păstrarea portofoliului, registrul specific fiecărei mărci este locul în care va fi avută evidența acestuia. Căutarea în fiecare registru permite titularului să descopere mărcile similare sau identice cu cele înregistrate de el. Vice versa, terților le este permis să identifice mărcile identice sau similare cu ale titularului.

Gestionarea portofoliului

Gestionarea portofoliului presupune ca tu, titularul, să te asiguri că nimeni nu îți încalcă dreptul la marcă. Altfel spus, prin gestionarea întregului portofoliu trebuie să te asiguri că fiecare marcă rămâne intactă și doar a ta. E ca și cum ai avea mai multe mini afaceri pe care trebuie să le supervizezi, să te asiguri că încă își ating scopul pentru care au fost realizate, că se concentrează pe propria activitate, nu pe una împrumutată, că „prin felul lor de a fi” nu deranjează mini afacerile altor titulari.

Pentru a exemplifica, iată un clasament al celor mai valoroase portofolii de branduri; acesta arată că 10 companii dețin în total 40 de branduri românești. În topul celor trei companii se află: Ursus (cu mărcile Ursus, Timişoreana), Altex (Altex şi Media Galaxy) şi Heineken (Ciuc şi Neumarkt). Specificul lor ține de oferirea unor produse sau servicii destul de râvnite de către consumatori, deci o bună gestionare a propriului portofoliu este esențială pentru protejarea dreptului la marcă.

Cum gestionezi portofoliul?

Fiind o muncă individuală, cu un volum apreciat în funcție de portofoliul fiecărui titular, acesta trebuie să fie atent la două chestiuni atunci când caută în registrul de mărci al oficiilor de proprietate intelectuală, aferent mărcii înregistrate:

  • dacă cineva solicită la înregistrare o marcă identică sau similară cu a lui
  • dacă cineva utilizează un semn (logo/denumire) identic sau similar cu marca lui

Soluțiile utile în momentul în care se solicită înregistrarea unei mărci identice sau similare sunt: opoziția sau contestația.

Pentru faza în care ai descoperit o marcă deja înregistrată, un exemplu ar fi cel în care ai marca Udriște Burgers și după o simplă căutare pe internet descoperi că cineva are marca Udriști Burgers. În acest caz, portofoliul tău este amenințat, el nu mai este complet dacă una dintre mărci este similară cu o alta aflată în evidența unui terț.

Ce ai de făcut? Varianta cea mai accesibilă este notificarea, cu precizarea că pentru a fi eficientă (din punct de vedere legal: redactare și trimitere), este recomandat să se apeleze la un avocat în proprietate intelectuală sau la un consilier în proprietate industrială.

În notificare vei specifica faptul că: tu ești titularul mărcii (cu datele de identificare), dovada că ai această calitate și solicitarea adresată terțului cu privire la încetarea folosirii mărcii descoperite.

O a doua variantă vine cu niște costuri ridicate și cu anumite consecințe, întrucât este vorba despre soluționarea pe cale litigioasă. Aici, cu atât mai mult este indicată colaborarea cu un avocat în proprietate intelectuală.

În privința rezultatelor, șansele de a remedia situația sunt mai mari pe plan litigios și asta pentru că printr-o notificare poți cel mult spera că terțul va fi de bună-credință și îți va ceda ce îți aparține. Litigiul, deși sună amenințător, oferă prilejul unei dezbateri care, drept finalitate, poate forța terțul să renunțe la utilizarea mărcii identice sau similare cu a ta.

Marca este protejată pe vecie sau nu?

Marca are protecție pentru o perioadă de 10 ani, indiferent dacă este marcă națională, europeană sau internațională. Mai exact, după 10 ani de la depunere ea poate să dispară.

Tu poți împiedica acest lucru dacă depui cerere de reînnoire înainte de expirarea termenului și plătești taxa aferentă. Dacă ai depășit termenul, e ok, încă poți solicita reînnoirea, dar trebuie plătită o suprataxă. În acest fel, dacă o reînnoiești o dată la fiecare 10 ani, ea poate avea protecție infinită.

Concluzie

Ai un portofoliu realizat cu multă trudă și vrei să îl menții în forma completă, cu toate ideile concretizate în mărci. Gestionarea se realizează prin consultarea fiecărui registru de mărci al oficiilor de proprietate intelectuală și, în funcție de momentul cercetării, ai următoarele soluții:

  • momentului solicitării înregistrării mărcii de către un terț (soluție: poți depune opoziție sau contestație)
  • momentul descoperirii une mărci deja înregistrate de către un terț (soluție: poți depune o notificare sau să alegi calea litigioasă)

Nu uita să îți reînnoiești marca la fiecare 10 ani!

Oricare ar fi momentul și calea aleasă, recuperarea sau păstrarea mărcii tale ține de gestionarea portofoliului de mărci.

Pentru unele îndrumări, poți relua episoadele anterioare din seria dedicată proprietății intelectuale, pe Avocatoo.ro.

Dacă ai întrebări sau ți se pare că este prea mare birocrația, scrie-ne. Te ajutăm să-ți înregistrezi, reînnoiești și să-ți monitorizezi marca pentru ca afacerea ta să fie în siguranță.

Poză de Mike de la pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *