Cum poți să fii mai SMART atunci când îți setezi obiective?
6 minute • Cristina Ralu Badea • 02 iulie 2020
Constat cu stupefacție că nu există vreun moment în viața noastră când nu avem nevoie de motivație. Dacă oamenii ar veni cu instrucțiuni, una dintre cele mai importante reguli din M.U.O. (Manualul de Utilizare al Omului) ar fi: Niciodată nu vei putea avea succesul, pe care ți-l dorești, fără obiective setate. Tocmai de aceea s-au inventat obiectivele SMART, despre care vom vorbi mai jos.
Fie că vrei să ai salariul lui Bill Gates sau un stil de viață asemănător domnului Țiriac senior, necesar este să îți stabilești de la început unde vrei să ajungi, în cât timp și în ce mod vrei să acționezi pentru a avea ceea ce îți dorești. Realizarea unei liste scurte cu obiective pe termen scurt poate reprezenta o soluție pentru momentele în care nu știi în ce direcție s-o apuci.
Ce sunt obiectivele SMART?
În primul rând, SMART este de fapt criteriul după care funcționează aceste obiective, nu neapărat un nume precum Gheorghe sau Ion. Specialist în relațiile la locul de muncă, George T. Doran, a zis prin 1981 că “Există o metodă S.M.A.R.T. de a scrie obiective manageriale”. Zis și făcut că azi în orice teambuilding al oricărei corporații se găsește cineva să vorbească și despre cum să fim mai productivi folosindu-ne de obiectivele SMART.
SMART este un acronim pentru obiective Specifice, Măsurabile, Accesibile/Realizabile, Relevante, încadrate în Timp.
Diferența dintre un obiectiv SMART și un obiectiv pe termen scurt pe modelul “De mâine nu mai mănânc pâine” este că obiectivul SMART are rezultate vizibile. Respectarea structurii obiectivelor SMART îți garantează succesul și îți oferă o concentrare mai mare asupra realizării sarcinilor.
Cum îți organizezi obiectivele SMART “pă” hârtie?
Orice idee, pe care vrei să o pui în practică, are nevoie de un plan, care la rândul lui trebuie să respecte niște obiective setate pentru a avea succes.
Ideea interesantă legată de obiectivele SMART este că le poți utiliza atât în viața profesională, dar și în cea personală. Dacă responsabilitatea ta la muncă este să te asiguri că fiecare om din echipă îndeplinește câte o sarcină, atunci good luck, moșule! Ești un dependent de obiective. Cu siguranță, vrei să urmezi calea cea bună și să le faci șefilor pe plac.
Abonează-te la newsletter și rămâi informat
În ceea ce privește viața personală, să-ți setezi obiective pentru tine e relativ simplu, dar faptul că trebuie să le respecți poate deveni complicat. Conform unui studiu realizat de Mark Murphy legat de setarea obiectivelor, participanții care puteau să-și descrie obiectivele clar aveau șanse mult mai mari de a avea succes, față de cei care adoptă stilul laissez-faire. Fapt care arată că, atunci când ești sigur pe ceea ce îți dorești, mai mult, când pui obiectivele pe foaie, îți sclipește inima, atunci există șanse mai mari ca tu să devii următorul Elon Musk din Berceni.
Obiective Specifice
În primul rând, obiectivul tău trebuie să fie specific. Să fie pe cât posibil de clar și concis formulat, chiar dacă este vorba despre un obiectiv privind cariera sau unul privind viața personală.
Pentru a te asigura că obiectivul tău este specific, ia în considerare următoarele întrebări:
Cine – Cine este implicat în execuția obiectivului?
Ce – Ce vreau exact să realizez?
Unde – Dacă este o locație stabilită, unde se va întâmpla?
Când – Când ar trebui să fie gata?
De ce – De ce vreau să obțin asta?
Obiective Măsurabile
Numerele pot să ajute considerabil așteptările tale cu privire la un obiectiv pe care ți-l dorești a fi îndeplinit.
De exemplu, “să merg la sală de două ori pe săptămână în următoarele șase luni” este un obiectiv mult mai bine formulat, față de formularea generală “să merg la sală mai des”.
Etapele setate de-a lungul procesului pot să te ajute să reevaluezi progresul la fiecare pas.
Obiective Accesibile/Realizabile
E mișto să ai vise mărețe precum “Mâine vreau să merg în Bora-Bora”, dar, totuși, vrei ca obiectivele tale să se afle în limitele pe care ți le impui, astfel încât să ai șanse mai mari de a le îndeplini cu adevărat. De aceea, trebuie să ținem cont de resurse sau de timpul necesar obținerii obiectivului. Asta nu înseamnă că obiectivul tău nu trebuie să fie o provocare. Vrei să fie realizabil, dar în același timp să-ți testeze capacitățile.
Obiective Relevante
Din motive evidente, obiectivul tău trebuie să fie relevant, adică un obiectiv să se evalueze în raport cu obiectivul general al unui proiect. Astfel, trebuie să se aibă în vedere obiectivele afacerii sau cu aspirațiile personale, altfel, care e rostul în a-l mai obține?
Un obiectiv SMART trebuie să fie aplicabil în cariera ta sau în viața personală și trebuie să reprezinte ceva important pentru tine, pentru echipa ta sau pentru afacerea ta. Categoric, orice obiectiv trebuie să trezească setea de a obține mai mult, de a te motiva și de a te orienta către noi oportunități, iar asta se poate întâmpla dacă fiecare este orientat către un scop în care tu chiar crezi.
Obiective încadrate în Timp
Ultimul factor important al obiectivelor SMART este limita de timp. Un termen limită oferă un sentiment de urgență care te poate motiva pe tine sau pe echipa ta să depuneți un efort uriaș pentru a obține ceva ce vă doriți. Timpul pe care îl alocați obiectivului trebuie să fie realist. Nu poți să acorzi trei zile unui proiect care necesită rigurozitate timp de trei luni. Rome was not build in a day. Pe de altă parte, îți dorești o nouă provocarea, nu un stres în plus.
Finalmente, vă zic că nu e așa greu să faci checklist-uri pentru orice gând care îți trece prin cap. Cu toate astea, pentru a avea rezultate observabile nu doar asta rămâne de făcut. Obiectivele scrise sunt doar primul pas către a ne îndeplini un plan. Știți cum se zice “fapte, nu doar cuvinte”.
Poză de Andrea Piacquadio pe Pexels
Un răspuns