COVID-19: 10 lecții de viață de învățat pe timp de pandemie
14 minute • Razvan Barta • 18 aprilie 2020
În prima parte a acestui an, viața așa cum o știm s-a schimbat radical în întreaga lume. Pandemia de coronavirus nu este doar o simplă epidemie, ci și o pandemie mondială. Persoanelor de pretutindeni li se solicită să rămână în casă și să păstreze o distanță față de alte persoane în momentul în care sunt nevoiți să părăsească domiciliul pentru a reduce riscul de infecție.
Pierderi omenești, un sistem medical prăbușit, o forță politică speriată dar și o economie anemică, acestea sunt câteva dintre elementele evidențiate în această perioadă. Dar nu sunt singurele. Din punct de vedere social, apare un val de negativism, dar și un instinct de luptă pentru propria supraviețuire. Trebuie să rămânem puternici și să multiplicăm puseurile de solidaritate și de umanitate identificate în diferite zone ale țării, care ne fac să sperăm într-o societate mai bună.
În acest articol, ne vom concentra pe ce putem învăța din această pandemie și împreună să evidențiem câteva lecții importante de viață.
Articolele avocatoo.ro în contextul COVID-19 au fost citite de peste 500.000 de persoane:
- COVID-19 și relațiile de muncă: tot ce trebuie să știi
- COVID-19: ce drepturi și obligații ai
- COVID-19: drepturile și obligațiilor părinților care vor să stea acasă cu copiii
- COVID-19: poate angajatorul să concedieze angajatul prin e-mail?
- Cum obții un certificat de situație de urgență?
- Coronavirus și forța majoră
- Coronavirus: cine suportă riscul neexecutării contractelor
- COVID-19: tot ce trebuie să știi despre șomajul tehnic. Ghid complet.
- Poate angajatul să refuze să nu mai meargă la muncă din cauza pandemiei de COVID-19?
- Ce alegem între certificatul de forță majoră și certificatul pentru situație de urgență?
- Poate angajatorul să mă oblige să-mi iau concediu fără plată?
Abonează la newsletter și nu rata postările noastre 🙂
1. Libertatea individuală poate fi sacrificată pentru binele comun
Nu există nicio îndoială cu privire la faptul că, cel puțin din punct de vedere mental, îngrădirea libertății de a ieși după propria voință din casă, este un lucru care îi poate afecta pe cei mai mulți dintre noi. Carantina este adesea o experiență neplăcută pentru cei care sunt nevoiți să treacă prin ea. Separarea de cei dragi, pierderea libertății, incertitudinea cu privire la evoluția bolilor și plictiseala poate, ocazional, să producă efecte dramatice. S-au raportat, în diferite zone ale lumii, cât și la noi în țară, cazuri de sinucidere, furie exprimată prin generarea diferitelor conflicte între forțele de ordine și cetățeni, cât și între cetățeni.
Beneficiile potențiale ale carantinei obligatorii în masă trebuie să fie puse în balanță cu atenție, pe baza eventualelor costuri psihologice. Utilizarea eficientă a carantinei ca măsură de sănătate publică necesită reducerea, pe cât posibil, a efectelor negative asociate acesteia.
Cu puțină imaginație, autoritățile pot influența pozitiv starea mentală a populației. Să privim, spre exemplu, cum autoritățile locale spaniole, au ieșit pe străzile orașelor și au cântat la chitară pentru cețățeni.
Ca un sfat pentru domnul ministru de la interne, Marcel Vela, știm…a fost cool 1-2 zile să se audă imnul din mașinile poliției, dar deja ne influențează cu o stare de război în care pe lângă ouă de Paști vom întreba la magazin dacă au cumva și un Glock.
Cu toate acestea, în ceea ce privește interesul superior, colectivitatea ar trebui să fie întotdeauna dispusă să sacrifice puțin această libertate pentru binele tuturor. Un echilibru între drepturile individuale și siguranța publică este în continuă schimbare.
Tocmai pentru a se evita abuzurile, când a fost adoptată prelungirea stării de urgență, Parlamentul a aprobat decretul cu amendamentul că ”pe durata stării de urgență, restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se dispune numai prin acte normative cu putere de lege.”, ceea ce înseamnă că nu se vor mai putea restrânge aceste drepturi prin Ordonanțe Militare.
2. Igiena personală, cât și cea publică, trebuie să ne preocupe mereu, indiferent dacă există sau nu un virus
Igiena generală este întotdeauna importantă, nu doar atunci când este vorba de un virus.
Într-un studiu realizat în 2017 la nivelul Uniunii Europene, se arată care sunt tările fruntaşe la curăţarea mâinilor şi care au probleme grave cu acest obicei.
România se situează în partea superioară a clasamentului cu un scor de 84%. Hip, hip, hooray!
Chiar dacă stăm mai bine decât alte state la acest capitol, tot trebuie să fim vigilenți și să păstrăm măcar acest procent. Știu că te-ai plictisit să auzi în această perioadă despre cât de importantă este igiena, dar această idee trebuie implantată în subconștientul nostru pentru a îi acorda importanță și după terminarea pandemiei.
Trebuie să cunoașteți procedura până în momentul de față. Udă mâinile. Plimbă săpunul de câteva ori între palme. Freacă bine mâinile timp de 20 secunde pe fiecare parte, chiar si între degete. Clătește cu apă călduță. Usucă mâinile cu un prosop curat. Aceasta este cu adevărat cea mai bună modalitate de a păstra o igienă personală adecvată, deoarece săpunul este o modalitate foarte eficientă care te asigura că au fost îndepărtate toate virusurile şi bacteriile periculoase care pot provoca gripă, infecţii sau probleme ale stomacului.
Pentru că susținem afacerile românești, Farmec, celebra și vechea companie din Cluj, tocmai a lansat și pentru public loțiunea igienizantă cu 70% alcool și glicerină, precum și gelul de igienizare. Asta după ce au dat câteva zecii de mii de bucăți prin spitale, instituții și autorități.
3. Munca de acasă trebuie să devină o opțiune tot mai viabilă pentru angajatori
În această perioadă, mulți oameni au aflat că sarcinile aferente locului lor de muncă puteau fi îndeplinite chiar și de acasă. După ce se încheie epidemia, ar putea fi utilă o întâlnire de tip “brainstorming” cu șeful dumneavoastră, în care un subiect important ar putea să-l ocupe lucrul de acasă, atunci când este necesar. Majoritatea locurilor de muncă au anumite activități care pot fi realizate de la distanță. Fără acest virus, ar trebui să existe în continuare un sistem care să promoveze echilibrul dintre viața profesională și cea privată.
Un prim exemplu în acest sens este acordat de către omul de business, Iulian Stanciu, CEO-ul celui mai puternic retailer din online-ul românesc. Sună cunoscut? Este vorba despre eMag. Acesta a anunțat schimbări majore după experimentul muncii de acasă la eMag. Iulian Stanciu, a declarat în cadrul emisiunii ZF Live: ”De circa o lună de zile toţi colegii de la sediu, vreo 2.500 de oameni, lucrează de acasă. Noi ne-am temut că va fi dezastru, însă productivitatea oamenilor a crescut. Cred că asta va fi norma şi asta va rămâne în un procent foarte mare. Eu mă gândesc de ce să mai chinuim oamenii să stea două ore dus şi două întors în trafic. Dintre cei 2.500 de angajaţi, nu se vor întoarce toţi la birou după această criză. Acest lucru va avea un efect foarte mare asupra traficului, se vor decongestiona zonele aglomerate, va scădea consumul de combustibil”.
4. Dacă te simți rău, rămâi acasă. Ar putea salva vieți.
Dacă sunteți bolnav, rămâneți acasă. Concediul medical este un drept de care beneficiază toți angajații din România, în anumite condiții. Totuși, majoritatea oamenilor au părerea că job-ul acestora nu încurajează luarea de zile libere pe caz de boală. Dar, există și cazuri în care angajații încearcă să pară martiri în fața șefilor lor. „Domnule, să știți că am simțit aseară că mor din cauza răcelii și totuși am venit la lucru! Vedeți ce om muncitor sunt?”
Această mentalitate trebuie să se oprească. Dacă ești bolnav, pur și simplu rămâi acasă.
Nu doar că este dreptul tău, dar nici măcar decretul nu ți l-a îngrădit. Da, angajatorul te poate chema, în anumite condiții, la muncă dacă ești în concediu de odihnă, concediu fără plată, concediu pentru formare profesională, dar nu și când te afli în concediu medical. Ești bolnav? Ok, poate primești cu 25% mai puțini ”bani la salar”, dar rămâi sănătos.
5. Accesul la internet ar trebui să fie un drept de bază
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Birmingham, dreptul accesului la internet, ar trebui să fie considerat un drept al omului. Persoanele care nu au acces la internet, în mod special în țările în curs de dezvoltare, nu dispun de modalități semnificative de a influența actorii globali în dezvoltarea condițiilor lor de viață. În plus, în perioade precum aceasta, este deosebit de important pentru sănătatea mentală să existe posibilitatea de a intra în contact cu familia sau prietenii prin video-call. Internetul este singura modalitate de a face acest lucru.
6. Medicii și cercetătorii trebuie să fie plătiți mai bine
Tot în cadrul studiului despre care am discutat la punctul 2, este evidențiat faptul că România ocupă ultimul loc la numărul de medici raportat la mia de locuitori.
În 2014, lumea a evitat izbucnirea unei epidemii de Ebola la nivel mondial, datorită miilor de lucrători din domeniul sănătății – și în plus, sincer să fiu, am avut și mult noroc. Tragând linie, am aflat ce ar fi trebuit să facem mai bine pentru a se evita un astfel de dezastru. Prin urmare, încă din 2015 Bill Gates a sugerat să punem în practică toate ideile bune, de la planificarea de scenarii și cercetarea în domeniul vaccinurilor, până la pregătirea angajaților din domeniul sănătății pentru astfel de scenarii.
„Nu e nevoie de panică… dar trebuie să ne pregătim.”, acestea au fost cuvintele lui Bill Gates în urmă cu 5 ani care nu au ajuns la urechile conducătorilor.
Un lucru cu siguranță l-am conștientizat cu toții (sper) în această perioadă și anume că, medicii și cercetătorii vor fi cei care ne vor scoate din această pandemie. Ei sunt cei care lucrează ziua și noaptea pentru a contribui semnificativ la punerea din nou pe șine a acestui tren deraiat în care ne aflăm. În prezent, sute de oameni de știință se află în căutarea unui tratament pentru coronavirus. Trebuie să reevaluăm, la nivel global, felul în care actorii de la Hollywood sau sportivii sunt plătiți și să investim mult mai mult în oamenii de știință și în medici pentru a le oferi un salariu pe măsură. De ce? Pentru că nu ne va ajuta să ieșim din această criză un actor din Contagion și nici să prevenim o viitoare pandemie cu o lovitură de cap de a lui Cristiano Ronaldo.
De aceea, pentru a nu fi de acord cu cele spuse de Bill Gates, respectiv “We are not ready for the next epidemic”, trebuie să ne pregătim de pe acuma pentru următoarea epidemie.
7. Gătitul. Un skill necesar oricând
Statul acasă a forțat mulți oameni să învețe, să învețe din nou sau să-și reaprindă dragostea pentru gătit. A învăța să gătești este una dintre cele mai importante competențe pe care o persoană le poate deține. Depinde doar de tine. Gătitul ne învață să supraviețuim, să fim independenți și mai ales, cum să economisim mulți bani.
Probabil ai văzut și tu sutele de oameni care postează pe Instagram, Facebook sau pe altă platformă de socializare, diferite poze cu rezultatul muncii lor, din punct de vedere culinar. În acest fel, redescoperim sentimentul de apreciere de sine în momentul în care reușim să ne gătim cartofii prăjiți singuri sau pastele pe care ulterior le putem posta pe Instagram (da, recunosc, deocamdată mă pricep doar la paste).
8. Importanța discuțiilor cu prietenii în fiecare zi
Acum că nu putem ieși în oraș si nici cu munca să ne preocupăm atâta de mult, cea mai bună modalitate de a combate singurătatea trebuie să fie contactul permanent cu prietenii și cu familia. Este momentul să purtăm discuții de lungă durată și discuții aprofundate. Nu uitați să luați contact cu persoanele dragi care se simt și ele singure în această perioadă. Sunați-vă bunicii!
După cum o spun și specialiștii, omul simte nevoia de a avea prieteni, de a face parte dintr-un grup. Marea majoritate a indivizilor nu ar putea să trăiască fără semeni. Cei care sunt expuși prea mult timp la izolare au șanse foarte mari să dezvolte tulburări psiho-emoționale și comportamentale.
9. Învață să apreciezi natura
În cazul în care locuiești în apropiere de un spațiu verde, cum ar fi un parc sau o pădure, fă o mică plimbare pe jos și bucură-te de natura. Acuma putem începe să punem în valoare frumusețea naturii și importanța acesteia în viața noastră.
Du-te în parc, descalță-te, rămâi în picioarele goale și ia contactul cu natura.
Sunt sigur că ai spus cel puțin o dată în această perioadă în gând “Ce dor îmi e să iau o gură de aer curat”. Pai acest aer curat trebuie întreținut. Învață cum poți contribui și tu la îmbunătățirea mediului înconjurător. Greenpeace România. Ai auzit de ei? Sigur o să te inspire munca lor. Îți las un video interesant de la ei.
Când părăsești casa, indiferent dacă este vorba de o plimbare prin parc sau de o alergare ușoară pe stradă, nu uita să cureți la întoarcere orice obiect ai luat la tine, ca de exemplu telefonul, și evită să îți atingi fața până când nu te speli pe mâini.
10. Învață să investești în tine
Pentru anumite persoane este foarte greu să stea în casă și să nu facă nimic deoarece au fost obișnuite cu un stil de viață energic și interactiv. Ne referim în special la persoanele extrovertite care se pot simți epuizate și singure.
Distanțarea socială poate fi foarte dificilă, dar poate, de asemenea, să vă învețe ceva nou. Fii în permanență ocupat, dar de această dată cu ceva ce contribuie la dezvoltarea ta personală. Poate ai o pasiune sau poate vrei să-ți dezvolți una. Acuma este momentul!
Citește o carte, două…nouă…nouăzeci și nouă? În cele din urmă, noul sezon din Casa de Papel se va termina și va trebui să încerci să faci și altceva. Corpul și mintea ta sunt casa ta și trebuie să înveți cum să o iubești și cum să trăiești cu ea.
Toate editurile au reduceri în această perioadă. Profită de ele! Eu te pot ajuta cu o listă de cărți din diferite domenii. Sper să-ți placă.
1. Ciuma – Albert Camus
2. Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee
3. O mie nouă sute optzeci și patru – George Orwell
4. Pe patul de moarte – William Faulkner
5. Micul Prinţ – Antoine de Saint-Exupéry
6. Momo – Michael Ende
7. Bancherul diavolului – Bradley C. Birkenfeld
8. Sapiens. Scurta istorie a omenirii – Yuval Noah Harari
9. Frații Karamazov – F. M. Dostoievski
10. Avuția națiunilor – Adam Smith
Bonus : Focus – Daniel Goleman
Poza de Vishal Shah pe Pexels