Working with a freelancer: 3 motive pentru care nu ar trebui să primești serviciile unui freelancer fără a obține drepturi de autor
7 minute • Miruna Bercariu • 21 noiembrie 2020
Conform unui studiu Eurostat efectuat în 2018, aproximativ 17% dintre români sunt “self-employed” – România ocupă astfel locul 4 în UE. În urma unei creșteri exponențiale a segmentului de freelancing în țări cu o semnificativă influență și un impact economic major pe plan internațional, experții au estimat că, până în 2020, numărul freelancer-urilor va începe să îl depășească pe cel al lucrătorilor full-time, spre exemplu, pe piața din SUA. Trend a fost, cu siguranță, încurajat de pandemia de COVID-19, în timpul căreia oameni din toate colțurile lumii au descoperit multe avantaje ale acestui nou tip de muncă – programul flexibil, independența, posibilitatea de a câștiga sume mari deodată. În consecință, piața de muncă de pretutindeni adoptă din ce în ce mai hotărât conceptul de freelancing.
Totodată, acest lucru duce la o mai mare interacțiune între lucrătorii full-time și freelanceri, întrucât companiile încep să externalizeze proiecte în mod curent. Aici încep, însă, și problemele de proprietate intelectuală. Dacă nu urmărești câțiva pași necesari, toate avantajele extraordinare pe care le oferă colaborarea cu un freelancer se pot transforma într-un mare scandal de drepturi de autor pentru tine și compania ta.
Motivul #1: Nu poți controla ceva ce nu deții
Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să angajezi un freelancer fără să primești drepturi de proprietate intelectuală pentru produsul finit. Ai acum în posesie creația freelancer-ului, dar nu o deții și nici nu o poți controla – și nici angajatorul tău nu poate face asta. Este rețeta perfectă pentru dezastru.
Principiul de bază al legii dreptului de autor (Legea nr. 8/1996) este faptul că dreptul de proprietate aparține creatorului. Asta înseamnă că, în termeni legali, freelancer-ul continuă să dețină creația pe care tu ai obținut-o.
Astfel, dacă alegi să folosești, să publici, să modifici, să distribui sau să copiezi acea creație, este foarte posibil să încalci drepturile de autor ale freelancerului. De aceea nu poți controla ceea ce nu deții.
Cum poți să deții produsul unui freelancer? Cel mai simplu, printr-un transfer de drepturi de autor.
Notă despre contractele “work-for-hire”:
Regula generală a drepturilor de autor este faptul că autorul original al unei creații cu un grad minim de creativitate este proprietarul exclusiv al muncii respective. Serviciile unui freelancer se pot încadra, însă, într-o excepție de la regula de bază, prin folosirea unui contract “work-for-hire”.
Chiar dacă freelancer-ul este proprietarul original al produsului creat, un transfer de drepturi de autor poate transmite aceste drepturi, sau doar o parte dintre ele, către tine sau compania ta. Odată definitivat transferul, compania poate gestiona produsul conform termenilor contractului cu freelancer-ul. Deși freelancer-ul este autorul original al creației respective, proprietarul de drept devine clientul sau angajatorul.
Trebuie menționat faptul că excepția pentru contracte “work-for-hire” are aplicații limitate, spre exemplu în cazul serviciilor prestate ca parte din domeniul de aplicare al atribuțiilor tale ca angajat.
În România nu există acest principiu de work-for-hire, așa cum regăsim în alte state, inclusiv în SUA. Prin urmare, trebuie să creezi cadrul legal pentru transferul acestor drepturi prin intermediul contractului de colaborare pe care îl închei cu freelancerul.
Cel mai apropiat de această noțiune este contractul de drepturi de autor, care presupune că freelancerul îți cedează drepturile sale de autor în schimbul sumei de bani pe care i-o dai. Însă nu toate situațiile se pot încadra aici. Sau un contract de consultanță / prestări servicii prin care precizezi în mod expres că se transferă drepturile de proprietate intelectuală către tine.
Tipuri de drepturi transferate
Tipul de date transferate poate varia semnificativ în funcție de industria implicată. Un transfer de design grafic poate fi extrem de diferit de un transfer de fotografii.
Dreptul de a “reprinta” și drepturi “one-time” sunt unele dintre drepturile care pot fi transferate printr-un astfel de contract. Dreptul de “reprintare” permite angajatorului să printeze prima publicație și să continue printarea pentru o durată limitată, prestabilită, de timp. Drepturile “one-time” permit o singură printare.
Să presupune că ai achiziționat un logo de la un freelancer specializat în design grafic, fără a-ți transfera drepturi de autor. Asta înseamnă că vei avea nevoie de permisiunea freelancer-ului și, posibil, de o licență, înainte de a folosi logo-ul pe website-ul tău, pe panouri, broșuri etc. Fără acordul autorului, freelancer-ul poate avea un temei legal împotriva ta pentru încălcarea drepturilor de autor.
Trebuie iarăși să te gândești pentru ce anume vei transfera respectivele drepturi de autor: print, bannere, folosire în mediul online, off-line, unde?
Motivul #2: Nu poți să faci bani (legal) de pe urma a ceva ce nu deții
Încălcarea drepturilor de autor poate fi considerată furt. Până la efectuarea unui transfer de drepturi, freelancer-ul, ca autor original, are drepturi absolute de proprietate asupra creației sale. Dacă tu sau angajatorul tău decideți să folosiți sau să publicați în vreun fel produsul freelancerului fără a avea drepturi de autor, îi furați, practic, creația. Încălcarea drepturilor de autor poate atrage sancțiuni semnificative.
Gândește-te, spre exemplu, ce înseamnă să pui la punct ditamai campania online pentru un client (sau ești chiar tu clientul), iar apoi te trezești că nu poți folosi nimic de acolo pentru că nu ai drepturi de autor. Sau, mai rău, vine autorul și spune să îl despăgubești pentru că ai folosit creația fără să ai acordul lui.
Motivul #3: E profitabil să îți pese de drepturile de autor (și angajatorul tău va aprecia)
Este foarte important să iei în serios problema drepturilor de autor atunci când colaborezi cu un freelancer pentru compania ta. Nu trebuie să te complaci și să ignori aspectul proprietății intelectuale doar pentru că, în cazul unei încălcări a drepturilor, angajatorul tău va purta toată vina. O astfel de atitudine neglijentă poate avea consecințe grave nu doar asupra companiei, dar și asupra parcursului tău în carieră. Este recomandat să fii precaut și proactiv – dacă observi că angajatorul tău nu implementează contracte de transfer de drepturi în relațiile cu un freelancer, este timpul să comunici cu firma înainte de a te îmbarca într-o colaborare cu un freelancer. Mai mult, identifică modalități practice și rapide de a transfera drepturile de autor online.
Cum se realizează un transfer de drepturi de autor de la freelancer la compania ta
Dispute legate de drepturile de proprietate intelectuală ale freelancerului apar adesea după ce serviciul a fost prestat și freelancerul cere creația înapoi. Este posibil și ca freelancerul să continue să folosească el însuși creația, spre nemulțumirea companiei. Este absolut necesar să stabilești un transfer clar al drepturilor de autor, pentru a evita astfel de situații.
Transferul de drepturi de autor trebuie efectuat în scris de la începutul proiectului de colaborare dintre companie și freelancer. Contractul nu trebuie să fie foarte complicat – este suficient să definești clar termenii ce privesc drepturile care vor rămâne în proprietatea freelancerului și drepturile care vor fi transferate companiei.
Poză de Ewan Robertson pe Unsplash
Hi! I want to build websites and copy content from other websites to generate income from advertising. is it legal to do this?