Covid-19: muzica în carantină și distanțare socială
7 minute • Cristina Ralu Badea • 16 aprilie 2020
Sunteți cumva blocați în casă și nu mai știți ce album să ascultați? Mda, și noi suntem în aceeași oală. Aparent, muzic în carantină e mai puțină decât am crede. Spotify, Tidal, YouTube Music, Amazon Music sau Apple Music sunt cele mai populare aplicații de streaming, care ne-au devenit BFF în ultimele săptămâni. Cer 20 de lei pe lună, din care 80 de cenți per streaming se duc către artist. Dar le dăm, pentru că vrem muzică “pe vibe”, “pe mood”, în exclusivitate și aici intervine algoritmul acesta frumos, care ne face viața mai ușoară și ne pune în față, așa zisul, playlist de care avem nevoie.
Pe de altă parte, îți recomandăm și Podcast pe Legale, pentru că, de ce nu, facem o treabă mi-nu-na-tă și am ajuns numărul 1 în topuri.
Eram blindată în mașină și dau drumul la radio, în timp ce mergeam până la piață. Cânta Andra “Deșteaptă-te române!”. Mă și nu e cântecul meu preferat, adică nu îl pun pe replay în playlistul “feel good vibez”, dar m-am cutremurat așa un pic. E impresionant cum muzica ne transformă, ne unește și nu zic asta ca pe vreun clișeu prost din filme americane.
Muzica = tratament în carantină
A răsunat emoția din Nessun Dorma, Valerie, Imagine sau Someone you loved de la balcoanele din Italia, până la cele din Spania, de la balcoanele din Berceni, până la cele din Londra. Muzica e parte dintr-o tradiție veche de milioane de ani și a fost folosită mereu în lupta împotriva fricii de incertitudine. Italia nu trece pentru prima oară prin izolare socială.
În vara anului 1576, a venit și ciuma peste ei, cunoscută drept “ciuma Sfântului Charles” și a venit fix acolo, în Lombardia, mai exact Milano.Treptat, s-a răspândit către Elveția, Trento, Veneția, Ungaria, iar în mai puțin de două luni erau undeva la 6000 de morți. Nenea Dani de Milano, pe numele său Charles Borromeo, nu a abandonat orașul, ci a închis toate catedralele, oferindu-le oamenilor posibilitatea de a rămâne credincioși, dar construind altare în afara bisericilor, evitând contaminarea. Oamenii ieșeau la ferestre, cântau și se rugau împreună, fără a se expune pericolului iminent. Uite cum istoria a fost rescrisă.
Muzica s-a manifestat mereu drept unealta secretă pentru vindecarea spirituală și legătura socială, în ciuda existenței maladiilor. Dr. Chris Macklin spune că “muzica nu era un lux in timpul incertitudinilor din timpul epidemiei, era o necesitate.”
Așadar, folosește-te de muzica în carantină ca să mai treci peste starea de ”vegetație” pe care o avem cu toții.
Citește și: muzică pe care să o pui când lucrezi sau înveți
Ce ne rămâne de făcut în carantină?
Mister Bombastic, telefantastic …
Să visăm la mulțimile de la Neversea, Untold și Electric, să ne aducem aminte cum muzica era fundalul pentru “Ai și tu ceva mai tare?” sau pentru Te iubesc-ul beat din Vamă, pentru serile cu “Forever Young” și artificii, dar și pentru grătarele care se termină cu “Așa sunt zilele mele”. Muzica e cu noi peste tot și poate, în felul acesta, după ce vom ieși din carantină, o vom aprecia mai mult. Vom aprecia mai mult amintirile reale pe care le trăim cu prietenii la un concert decât Instastory-ul cu Tyga aruncând cu șampanie sau cu tatuajele lui Machine Gun Kelly.
Zilele astea avem cu ce să ne hrănim auzul. Fiecare artist are vreun livestream pe Instagram sau Youtube, mai scoate vreo piesă sau vreun album sau ne mai arată ce mișcări a mai învățat de pe TikTok.
Dacă vrei să asculți niște oameni faini, în timp ce îți pregătești pentru a 6-a oară cina, avem Podcastul lui Micutzu, lui Mihai Bobonete și cel al lui George Buhnici. Băieții de la Virgin Radio și Rock Fm ne aduc mai aproape de artiștii aflați în carantină și ne mai dau niște endorfine pentru încă o zi de stat în pat. Go check them!
Și dacă ai nevoie de niște alcool care să-ți fie livrat la domiciliu care să meargă cu muzica în carantină, aruncă un ochi pe desprevin.ro.
Foarte mișto este ideea celor de la Global Records care vor realiza pe 17, 18 și 19 Aprilie, cu sprijinul TikTok România și Virgin Radio România, Festivalul InDaHouse care are ca scop strângerea de fonduri pentru lupta împotriva COVID-19 . Așadar, puneți-vă hainele de petrecere, scoateți rose-ul de la frigider și haideți să dansăm în sufragerie.
Dacă ești pe mood-ul internațional, cred că noi toți am admirat-o pe Chrissy Teigen stând în prosop pe pianul dragului ei soț talentat, John Legend în timp ce acesta făcea un livestream de o oră în sufrageria sa. Precum John, mai mulți artiști s-au conformat noilor reguli și au realizat concerte live pentru fani, chiar și artiști de la noi precum Andra. Nu mai punem că Ellen Degeneres, Jimmy Fallon sau Jimmy Kimmel și nu vă faceți griji și ei se plictisesc, chiar dacă trăiesc în case cu 10 băi, 3 terenuri de tenis și pistă de biciclete.
Ce face muzica în carantină?
Îmbunătățește memoria. Pentru că știți, fetelor, momentul acela când voi știți pe ce melodie ați dansat prima oară, dar el nu mai știe asta pentru că nu l-a interesat vreodată?! Ei bine, homo sapiens-ul din noi poate face legătura dintre o amintire și o melodie, iar asta demonstrează cam cât de important este să ascultăm muzică.
Te face mai deșteaptă atunci când crezi că tu ești de vină pentru că Făt Frumos s-a despărțit de tine.
Trezește endorfinele din tine când pui playlistul ăla bombao și faci planșe și genuflexiuni. Te vindecă, dar nu așa spiritual cum o face Osho. Mai degrabă are legătură cu starea noastră de bine, emoțională și fizică, încă de când eram în stadiul de embrion în pântecul mamei și îi auzeam bătăile inimii și ritmul respirație, zice Franz Wendtner, psiholog .
Reduce anxietatea și stresul. Cercetătorii de la Standford University spun că muzica are același efect precum medicamentația pentru că ne schimbă modul în care funcționează creierul. Dacă nu mă crezi, dă-i play la playlistul meu. Jazzul, muzica clasică, sunetul ploii sau al râului Nil, sunetele flautului sau al bolurilor tibetane, toate au efecte calmante sau, conform medicinei indiene, ne energizeaza chakrele. Recomand porție dublă de Jhene Aiko.
Muzica este cu noi peste tot. În mașină dimineața după beție când ai lăsat volumul la maxim seara trecută, în metrou spre facultate, în bucătărie când gătești, în camera de hotel, în orice circumstanțe fie că este 6 dimineața sau 12 noaptea.
Remi Chiu, muzicolog la Loyola University Maryland spune că atunci când ascultăm muzică, ne supunem atât mintea, dar și corpul acesteia. Când dansăm, simultan contribuim la un obiectiv mai mare al grupului. Tot el spune despre muzică ca având capacitatea de a elimina frica, drept urmare pacienții cu schizofrenie, cancer sau scleroză multiplă sunt ajutați de terapia prin muzică.
Ție cum îți sună carantina?
Așadar, fie că dai cu aspiratorul prin casă, fie că demolezi casa de plictiseală pentru că nu îți place un perete, am făcut un playlist pentru tine și poate te face să te simți mai bine. Feel the vibes.