pexels karolina grabowska 4386367 1 scaled 1

Pot primi o amendă fără să existe un proces-verbal?

9 minute • Andreea Vlădăreanu • 21 noiembrie 2020


Fie că te-a prins controlorul din autobuz pe picior greșit, fie că ai apăsat puțin prea tare pe accelerație, rezultatul e același: ai primit amendă. În timp ce agentul constatator al contravenției îți explică situația și îți expune opțiunile pe care le ai la dispoziție, prin cap îți trec două idei: 1. să fugi sau 2. să ataci procesul-verbal de sancționare a contravenției la instanță (indiferent dacă ești îndreptățit sau nu, măcar știi că asta va suspenda executarea amenzii până, probabil, îți vine salariul).

Să presupunem, totuși, că ai ales opțiunea legală și că te-ai decis să mergi în instanță. Pentru că te-ai pierdut în gânduri câteva secunde, agentul constatator al contravenției și-a terminat de spus poezia și acum stă cu mâinile încrucișate și se uită dezaprobator la tine („Pff… generațiile de azi!”), așteptându-ți reacția. Atunci ți se aprinde beculețul deasupra capului și, exact ca în desenele animate, te gândești: „Aha! Nu mi-a făcut proces-verbal. Pot să plec, nu?”.

Răspunsul? Nu chiar. Imediat îți explicăm și de ce.

Amenda contravențională vs amenda penală

Deși amenda este mult mai des asociată răspunderii contravenționale (te-a prins polițistul cu un adaos de 20 km/h la viteza legală), în realitate ea este și o pedeapsă aplicată de către judecător atunci când se angajează răspunderea penală a individului (Codul penal o prevede ca pedeapsă alternativă pentru diferite infracțiuni precum furtul, distrugerea, tăinuirea etc.).

Diferența majoră între amenda contravențională și amenda penală este dată de faptul că amenda penală se poate aplica numai de către instanța de judecată, deci nu de către agenți constatatori printr-un proces-verbal.

Este necesar un proces-verbal de constatare a contravenției și ce se întâmplă dacă nu este redactat pe loc?

OG nr. 2/2001 este cea care reglementează regimul juridic al contravențiilor și ea ne spune (în art. 15 alin. (1) ) că o contravenție se constată ca amendă printr-un proces-verbal de sancționare a contravenției încheiat de anumite persoane specializate (agenți constatatori). Așadar, procesul-verbal de constatare a contravenției marchează existența raportului juridic contravențional.

Ce înseamnă asta? Asta presupune că procesul-verbal de amendă este unicul act probator al contravenției săvârșite în fața agentului constatator și că el este supus controlului în instanță. Cu alte cuvinte, dacă ai săvârșit o contravenție și nu era nimeni prin preajmă să o constate sau dacă, deși au constatat-o, nu-i mai mergea polițistului pixul, înseamnă că ai scăpat de amendă, nu? Nu.

E adevărat că cel mai adesea contravenția este flagrantă și că ea este constatată personal de către agent chiar în momentul săvârșirii ei, dar nu este exclusă ipoteza ca o faptă să fie constatată ulterior, pe baza probelor administrate. Spre exemplu, dacă în zona de opriri interzise în care parchezi zilnic (pentru că știi că e mai între blocuri și că nu prea trece poliția pe acolo oricum) se întâmplă ca într-o zi să se monteze o cameră de supraveghere ce are o vedere perfectă asupra numărului tău de înmatriculare, atunci polițiștii îți pot livra acasă amenda pe baza înregistrărilor video, fără să mai fie nevoie să ți-o lipească în geam sau să te abordeze când ești lângă vehicul (și chiar dacă, până să îți vină acasă „plăcinta”, ai descoperit și tu camera de supraveghere și ți-ai mutat, în final, mașina).

Mai mult, în 2017, ICCJ a stabilit prin Decizia nr. 4/2017 că „polițistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla polițistul rutier”, așa că mare grijă când te grăbești prin localitate, deoarece, chiar dacă nu vezi mașina poliției „stând la pândă”, asta nu înseamnă că nu poți primi amendă.

Că putem vorbi la un moment dat dacă respectivul aparat radar este omologat, dacă e unghiul bun, dacă se vedea exact numărul de înmatriculare și toate cele, asta este cu totul altă discuție.

Acum că am stabilit că flagranta contravențională nu este echivalentă constatării faptei contravenționale, putem să vorbim în sfârșit despre existența legală a procesului-verbal și care sunt elementele a căror absență duc la nulitatea acestuia.

Ce trebuie să conțină un proces-verbal de constatare a contravenției și nulitatea acestuia

Art. 16 alin. (1) din OG nr. 2/2001 enumeră toate elementele obligatorii ale unui proces-verbal de sancționare a contravenției, însă lipsa unora dintre aceste elemente nu atrage neapărat nulitatea întregului proces-verbal, după cum arată art. 17.

Chiar dacă primești o amendă fără să ai un proces-verbal pe loc, acesta poate să-ți vină prin poștă.

Așadar, un proces-verbal de constatare a contravenției trebuie să conțină obligatoriu:

 1. data și locul unde este încheiat
 2. numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator
 3. numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite
 4. indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția
 5. indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație
 6. posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ
 7. termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea

Totuși, dintre aceste elemente, numai absența următoarelor elemente atrage nulitatea procesului-verbal:

 1. numele și prenumele agentului constatator
 2. numele, prenumele și codul numeric personal ale contravenientului (pentru persoana juridică vorbim despre lipsa denumirii și a sediului)
 3. fapta săvârșită și data comiterii acesteia
 4. semnătura agentului constatator

Dar și în drept, ca și în matematică, dacă pare simplu, atunci ai greșit pe undeva (dacă era totul easy peasy, nu mai scria nimeni nimic, nu?).

Absența celor 4 elemente pe care le-am enumerat mai sus atrage nulitatea absolută a procesului-verbal de sancționare a contravenției. Nulitatea absolută e ca gafa aia pe care ai făcut-o în gimnaziu și pe care nimeni n-a uitat-o, așa că mereu se găsește cineva să ți-o amintească (nulitatea absolută poate fi invocată de către oricine are interes – părți sau chiar instanța de judecată – oricând – fie în prima instanță, fie în căile de atac).

Un caz de nulitate relativă a procesului-verbal va rămâne cu mine mult după ce voi fi uitat tot ceea ce am învățat la „Drept administrativ” în anul II de facultate. De ce? Pentru că e o situație din aia în care poți să afișezi o figură învingătoare și să știi că ai câștig de cauză.

Totul pleacă de la următoarea obligație a agentului constatator: „În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mențiuni” sub sancțiunea nulității procesului-verbal”. Înalta Curte prin Decizia nr. XXII/2007 a admis un recurs în interesul legii și a stabilit că nulitatea despre care vorbește articolul este una relativă. Deci dacă agentul constatator ți-a redactat o frumusețe de proces-verbal, de ți-ar veni să-l pui în ramă nu altceva, însă a uitat să-ți menționeze dreptul de a face obiecțiuni, atunci poți să ataci procesul-verbal în instanță pe acest temei.

Nulitatea relativă e ca situația aia în care din greșeală ai luat din cuier geaca altcuiva – nu aduce asta în discuție decât cel căruia îi convine (că, de, poate omul avea o geacă mai mișto). Nulitatea relativă poate fi invocată numai de partea al cărui interes a fost ocrotit (adică agentul constatator al contravenției nu poate invoca nulitatea relativă a procesului verbal în instanță și nici instanța nu poate invoca asta din oficiu) și este supusă unui termen de prescripție dacă se invocă pe cale de acțiune (ca excepție poate fi invocată oricând).

O altă ipoteză de nulitate relativă este atunci când se menționează CNP-ul contravenientului în procesul-verbal, dar nu se menționează seria și numărul actului de identitate.

Bottom line

Evident, fii precaut și încearcă să eviți situațiile în care le poți da motive agenților constatatori să te tragă la răspundere – a, și nu uita că ei sunt acolo să își facă treaba. Dacă ai opinii diferite despre ordinea juridică în vigoare, scrie un articol, fă o petiție, postează ceva – respectuos – pe Facebook, nu le face lor viața grea.

Dacă totuși te simți nedreptățit, atunci ține minte că nu poate fi angajată răspunderea contravențională în sarcina ta fără un proces-verbal legal întocmit (iar pentru a afla care sunt cazurile în care acesta nu este legal întocmit, dă scroll puțin mai sus).

4 răspunsuri

 1. Buna seara, azi eram la benzinarie si dintr-o mica neatentie am uitat sa port masca cand am iesit din masina. Desigur, in zona era si un echipaj de politie, agentul constatator s-a legitimat mi-a cerut actul de identitate s-a dus la masina pret de 30 de secunde, s-a intors si mi-a comunicat ca voi fi amendat cu 500 de lei pentru fapta comisa, totul ok pana aici. Dar mai apoi acesta a zis ca voi primi procesul verbal prin posta si nici nu mi-a comunicat faptul ca pot face mentiuni. In opinia mea, mi se pare un abuz faptul ca procesul verbal nu a fost intocmit pe loc si nici faptul ca ei nu au avut un tert martor pentru a semna procesul verbal tot atunci. Pentru mine aceasta situatie ar fi fost ok daca mi-ar fi fost inmanat procesul verbal si mi s-ar fi adus la cunostinta pe loc faptele pentru care am fost sanctionat, credeti ca exista o sansa sa pot contesta Procesul Verbal?

 2. Am refuzat sa semnez procesul verbal . Mi sa spus ca îl voi primi prin posta .întrebarea este amenda mai poate fi plătită la jumate când primesc procesul verbal prin posta ?

 3. Bunaziua.
  Am vandut masina in 08.08.2022 si s-a scos de la impozit in data de 09.08.2022, iar in 25.01.2023 s-a primit o amenda de parcare pe care nu am primit-o desi primaria spune ca mi s-a comunicat prin posta la data de 03.02.2023. In luna iulie am fost somata si executata silit pentru neplata amenzii de parcare, pe care am si fost sa o platesc. ulterior, in termenul de 15 zile am contestat somatia si titlul executoriu cu solicitarea anularii procesului verbal de amenda, a somatiei si a titlului executoriu si restituirea amenzii. Instanta a respins cererea cu motivarea ca trebuia sa contest procesul verbal de amenda care sustine ca mi-a fost comunicat prin posta in 03.02.2023 si a dat drept de apel. Va rog sa ma indrumati ce argumente mai pot aduce. Va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *