sediul social valabil srl

Tu știi când îți expiră sediul social?

3 minute • Ana-Maria Udriste • 30 iunie 2019


Tu știi când îți expiră sediul social?

Am văzut cum se întâmplă în realitate de atâtea ori, încât am simțit nevoia să și scriu despre asta. Pe scurt, îți înființezi o firmăiese în 3 zile, ai semnat pe acolo niște documente, le-ai primit, le-ai pus într-un dosar și stau acolo bine merci. De cele mai multe ori nici nu știi exact ce ai semnat (deși ar trebui). Te trezești prima oară cu o decizie de la ANAF prin care-ți zice că ai sediul expirat. O iei de la postaș, o pui bine pe undeva și acolo rămâne. Peste 30 zile (hai 45) primești notificare că în 5 zile te declară inactiv
Asta e momentul-cheie în care ai două opțiuni mari și late:
(a) iei plicul, îl pui bine și uiți de el până vine decizia de inactivare de la ANAF
(b) deschizi internetul, cauți ce articol scrie pe acolo din Codul Fiscal și vezi de ce vor să te declare inactiv. De cele mai multe ori, pentru sediul social.
Nu e mare problemă dacă ai sediul social inactiv (adică nu riști să te duci la închisoare), însă riști ca ANAF-ul să-ți confiște toate veniturile pe care le-ai factura în perioada inactivității, să îți ia înapoi codul de TVA, să îți facă apoi o verificare completă pentru reactivare … din asta.
Dacă tot suntem aici, aruncă un ochi și pe:
Trebuie să schimbi sediul social al firmei? De ce aspecte trebuie să ții cont.
Acordul vecinilor este necesar pentru stabilirea sediului social.
Unde poate avea sediul social un SRL?

Ce faci și ce opțiuni ai?

  1. Verifică în contractul de comodat/închiriere pe ce perioadă ai stabilit sediul firmei. Acesta ar trebui să se găsească în dosarul de înființare la Registrul Comerțului, indiferent că ți-ai deschis firma online sau la ghișeu. Dacă nu îl mai găsești, scoate un certificat constatator.
  2. Fă repede un act adițional pentru prelungirea sediului și depune-l la Registrul Comerțului. Procedura durează 3 zile, deci ai șanse să nu te ia cineva în vedere. Ce faci dacă totuși proprietarul nu mai vrea sau nu mai poate să îți prelungească spațiul? Treci la următoarea soluție.
  3. Schimbă sediul social în alt loc. Procedura durează tot 3 zile, dar trebuie să faci toată procedura. Dacă îl schimbi în alt județ, durează chiar și 15 zile.

Atenție! Înregistrarea modificărilor trebuie făcută anterior ca sediul să expire – fiecare zi care trece îți mărește sanșele de a fi declarat inactiv de către ANAF și astfel atât societatea, cât și administratorii să aibă cazier fiscal. De aceea e bine să te uiți pe documente din când în când sau să ții un calendar recurent pentru asta în telefon. Chiar dacă pare un aspect minor, îți recomandăm să îl ai în vedere și să îl lași pe ultima sută de metri. 
Mai ales că nici nu trebuie să te deplasezi la Registrul Comerțului și faci totul din fața calculatorului. Află aici cum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *