38

#38

Fără categorie

17 minute • Ana-Maria Udriște • 01 iunie 2021


E 1 iunie!

Suntem fix la jumătatea anului 2021 – wow, și ce an a fost. Nici nu ne dăm seama când a trecut. Știm că e zi liberă, tocmai de aceea și NL e un picuț mai scurt, ca să intre mai ușor.

Speram să fie vară, dar mna, mai avem de așteptat. Chiar dacă nu e atât de frumos afară, ne poți da o ☕ virtuală și să ne încălzești cu un share pe butonul de mai jos. 🙂

Share

⚖️ juridic

  • Vă place cu declarația de beneficiar real, nu? În Monitorul Oficial 561 din 31.05.2021 s-a publicat într-un final OUG prin care termenul se amână până la 1 octombrie 2021. Problema este că toate firmele care au aprobat și depus bilanțurile până pe 30 mai 2021 (inclusiv) trebuie să o depună în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare, pentru că nu avem o derogare care să funcționeze ”și din urmă”. Așa că o poți depune 100% online prin intermediul nostru.
  • Aproape că niciodată nu dai atenție acelor clauze din contracte care se referă la reînnoirea contractelor, pentru că ți se par că sunt standard. În acest articol îți explicăm exact cum stă treaba cu ele. Nu mai bine apelezi la un avocat care să te ajute?
  • Tot apropo de clauze, când vorbim de neconcurență, nu e suficient doar să o treci în contract așa, la modul general, ci trebuie să fii atent la anumite condiții și specificații. Ai un articol foarte bun pe tema asta aici. De aceea e bine să te consulți cu un avocat, care știe cum să le scrie astfel încât să-ți protejeze afacerea. Iar noi tocmai asta facem pentru tine.
  • Nu te putem ajuta cu vânzarea unui autoturism în 2021 (sau na, dacă vrei să cumperi unul), dar în mod sigur îți spunem care sunt drumurile pe care le ai de făcut și taxele de plătit. Aici.
  • Poliția din India a vizitat birourile locale ale Twitter, după ce moderatorii săi au etichetat un tweet al purtătorului de cuvânt al partidului naționalist hindu-naționalist drept „mass-media manipulată”. Măsura urmează tensiunilor crescânde dintre Twitter și guvernul indian după ce platforma de socializare a suspendat sute de conturi legate de protestele masive ale fermierilor de lângă Delhi și ulterior a ridicat această interdicție, supărându-i pe oficialii guvernamentali.
  • Comisia Europeană a cerut ca AstraZeneca să plătească 10 EUR (12 USD) pe zi pe doză de vaccin COVID-19 nelivrată dacă nu poate furniza încă 20 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie. Acțiunea în justiție este o escaladare a unei bătălii între UE și AstraZeneca pentru deficiențe de livrare pentru un contract de 300 de milioane de vaccin.
  • Cannabis? Bomboane? Inducerea în eroare a consumatorului și drepturi de proprietate intelectuală. Ai văzut că multe din produsele care conțin cannabis au așa o formă de bomboane? Super. Tocmai asta este și problema, de fapt.Compania Wrigley Jr. – deținută de Mars Inc. (producătorul de bomboane privat cu 40 de miliarde de dolari pe an în vânzări) – a depus o plângere împotriva mai multor companii de cannabis, spunând că folosesc ambalaje care seamănă foarte mult cu Skittles, Starburst și Life Savers, conform New York Times.Produsele comestibile reprezintă 10% din piața cannabisului. Anul trecut, 554 de copii le-au consumat accidental, comparativ cu 19 astfel de cazuri în 2010, conform The Washington Post.Cum ar fi ca un copil de 10 ani să viseze unicorni crezând că ”taste the rainbow”? Hm, un alt tip de rainbow. Problema este una foarte mare, mai ales din punct de vedere medical.
  • Profesorii din Texas nu mai pot discuta despre rasism, supremația albă sau știrile actuale.Un nou proiect de lege adoptat în Texas își propune, în cuvintele unor democrați, „să acopere istoria americană” prin interzicerea educatorilor să vorbească despre rasism, supremație albă sau evenimente de știri actuale în clasă. În timp ce limbajul este scris cu atenție pentru a evita cuvântul „interdicție” în sine, proiectul de lege:
    • Interzice orice conversație cu privire la actualități sau probleme controversate de politici publice / afaceri sociale
    • Împiedică profesorii să discute despre conceptul de superioritate în orice rasă, sex sau ideea că orice rasă sau sex poartă responsabilitatea pentru acțiunile pe care le-au comis în trecut
  • Ce facem atunci când aplicațiile sociale publice amenință interesul public? Un rezident din California a fost vânat după ce a fost identificat în mod fals ca fiind suspect de incendiere. În timp ce forțele de ordine din Los Angeles căutau suspecți ca răspuns la incendiul din Topanga Canyon, aplicația de urmărire a criminalității Citizen a numit și a postat imaginea unui om nevinovat – și a oferit 30.000 de dolari pentru informații care au condus la arestarea sa. Poliția a găsit adevăratul suspect, dar Citizen este acum sub lupă, oale și furci pentru acuzația lor potențial dezastruoasă.Nu este primă oară când se întâmplă acest lucru, totuși. Utilizatorii de pe site-ul de știri sociale, Reddit, au identificat în mod greșit suspecții care au bombardat maratonul Bostonului, provocând o durere enormă acuzaților și familiilor acestora. Și pe Facebook, vânătorile de pedofili bazate pe dovezi subțiri au condus la sinucideri, daune ireversibile ale inocenților și anchete în curs foarte periculoase. Specialiștii în justiție penală, experții în securitate și forțele de ordine caută modalități pentru a oferi transparență în procesele de investigații pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la modul în care aceste aplicații și grupuri normalizează poliția vigilentă.
  • Aparent, Google făcea tracking pe locație și după ce dădeai turn off.

🕵️ interesante

  • Amazon cumpără studiourile MGM pentru 8.45 miliarde dolari. Iar mișcarea asta cel mai probabil va porni o mișcare antitrust.
  • Și CEO-ul Sony a declarat că studioul său de film și televiziune nu este de vânzare și va rămâne independent.
  • descoperire în terapia genelor a ajutat un orb să recâștige vederea după 40 de ani. Bărbatul în vârstă de 58 de ani, cu domiciliul în Franța, a fost diagnosticat în urmă cu aproape 40 de ani cu pigmenți de retinită (PR), o boală neurodegenerativă a ochilor care afectează retina din spatele ochiului și o oprește din funcționare. Cu toate acestea, datorită unui tratament inovator care a folosit ingineria genetică, el a reușit să recunoască, să numere, să localizeze și să atingă diferite obiecte în timp ce purta o pereche de ochelari care stimulează lumina.
  • Actorul și luptătorul John Cena (all hail the all memesși-a cerut scuze față de fanii chinezi pentru că s-a referit la Taiwan ca țară, jignind grupurile naționaliste care consideră insula o parte a Chinei.
  • Virgin Galactic își încheie primul zbor spațial uman: turismul spațial este aproape. Asta a dus la o creștere a acțiunilor cu 28%.
  • Elixir, o pastă de dinți de la Colgate, este prima pastă care folosește tehnologie LiquiGlide ca să scoți toată pasta din tub. Asta ca să nu mai stai cu un cuțit în baie sau să faci biceps încercând să scoți ultimele picături de pastă care rămân prin tub.
  • Pandemia a salvat industria de fast-food.
  • Că tot vorbim de fast food, McDonald’s tocmai a lansat un o gamă în colaborare cu un grup-vedetă K-pop, BTS. Nu este vorba doar de mâncare aici, ci că este un eveniment global de acest gen. McDonald’s a văzut vedete (și semne de $$$) datorită programului său Famous Orders, lansat anul trecut. Sandvișurile de pui prăjite nu au fost singurele vedete ale trimestrului McD’s: parteneriatele de masă cu Travis Scott și J. Balvin au stimulat vânzările digitale. În propriile cuvinte ale lui McD: „nimic nu a avut un impact mai mare asupra afacerii noastre digitale decât introducerea Famous Orders”. În trimestrul trecut, vânzările McD’s au depășit chiar și nivelurile pre-pandemice.Ok, dar e doar mâncare, nu? Niet:
    • McD lansează merch
    • evenimente digitale
    • behind the scenes în aplicație etc.
    Un întreg univers care depășește impactul pe care îl avea un Happy Meal când eram eu mică (și acum am toată colecția de Snoopy, de exemplu). McD’s tocmai a demonstrat că nu ai nevoie de un produs nou pentru a câștiga noi clienți. Cel mai bun lucru despre masa BTS: este compus din articole de bază pe care McD’s le face deja. Doar expediezi francizelor sosurile în ediție limitată și voila: BTS Meal. Famous Orders generează vânzări fără a adăuga ingrediente noi sau fluxuri de lucru. McD’s o numește: „maximizarea investițiilor digitale fără a adăuga nici măcar o complexitate restaurantului”. Această strategie de reambalare conduce clienții la aplicație și îi menține acolo, sporind loialitatea și vânzările.
  • Amazon introduce „ZenBooths” minuscule pentru lucrătorii stresați din depozite. Amazon introduce cabine mici pentru ca lucrătorii săi să scape temporar și să evadeze de la locul de muncă. ZenBooths face parte din programul companiei WorkingWell, pe care l-a anunțat pe 17 mai. Programul își propune să ofere angajaților activități fizice și mentale, exerciții de wellness și alimentație sănătoasă pentru a-i ajuta să se reîncarce și să se revitalizeze. Cabinele sunt dotate cu plante și un luminator. Angajații pot folosi ecranul din cabine pentru a naviga printr-o bibliotecă de sănătate mintală și practici atente. Lucrătorii de la Amazon au programe dure și pauze cunoscute ca fiind foarte scurte, așa că este puțin probabil să li se aloce timp pentru a folosi cabinele. Dar e bine că există, nu?
  • Royal Carribbean, care oferă croaziere, va putea da drumul la celebrele croaziere. Dacă toate persoanele sunt vaccinate, nu e problemă. Altfel, compania trebuie să garanteze că cel puțin 95% din persoanele aflate la bord au fost vaccinate, iar ceilați vor fi supuși testării. Interesant este că în Florida tocmai ți-a trecut o lege prin care nu ai voie să ceri dovada vaccinării dacă vrei să faci o croazieră. Ah, apropo, sunt mai multe rezervări pentru 2022 decât au fost în 2019. Nu e de mirare că le-au crescut acțiunile.
  • Oscarurile se amână cu o lună, pentru că pandemie.

🛒 e-commerce

  • TikTok lansează TikTok Radio, un canal de muzică SiriusXM cu normă întreagă care va fi difuzat în această vară. Stația va fi disponibilă în vehicule și ca un canal de streaming pe aplicația SiriusXM, desktop și pe toate dispozitivele conectate.
  • Divizia de publicitate Amazon generează acum venituri de 2,4 ori mai mari decât Snap, Twitter, Roku și Pinterest la un loc, datorită creșterii semnificative alimentate de „trafic cu intenție ridicată și informațiile de neegalat ale utilizatorilor”. Ză pauăr of data.
  • FTC îi cere Amazon să mai facă ceva cu review-urile alea fake. Ce este un review fake? Am scris aici.
  • Iar tot Amazon a fost lovit cu o investigație antitrust în Washington D.C. pentru că blochează vânzătorii să ofere dealuri mai bune în altă parte. Îmi aduce aminte de decizia pe retail de la noi, când hypermarketurile și alte magazine de tip cash & carry forțau furnizorii să nu ofere dealuri mai bune în altă parte.
  • Nu ne-am oprit cu Amazon, care se gândește să deschidă farmacii fizice, pe lângă cele virtuale.
  • Stripe a lansat primul său produs no-code, Payment Links, care elimină necesitatea de a construi un site web pentru a vinde produse sau servicii. Noua funcție oferă creatorilor opțiunea de a transmite pur și simplu un link cu clienții către o pagină de plată, care poate fi ușor și rapid construită cu câteva clicuri.

💡 Pentru că tocmai am scris mai jos că e foarte important cum iei pozele de pe Instagram ca să nu ai probleme cu ele, trebuie să înțelegi cum funcționează ecosistemul drepturilor de autor în mediul online. Iar pentru asta avem cursuri, pe care le ținem direct la tine în companie, ca să nu te trezești mai apoi cu cine știe ce plângere. Trebuie doar să ne scrii.

🤳 social media

  • Abonamentele Apple Podcasts sunt acum disponibile pe măsură ce Apple lansează iOS14.6 pentru toți utilizatorii de iPhone. Ai ascultare fără ads, conținut suplimentar, acces din timp la podcasts și multe altele.
  • Adio like-uri! RIP industria de advertising și agenții care vor metrici peste metrici.Facebook introduce capacitatea utilizatorilor de a-și ascunde like-urile atât pe Facebook, cât și pe Instagram. Funcția va fi opțională pentru toți utilizatorii după testarea acesteia în ultimii ani pe ambele platforme. Un purtător de cuvânt al Instagram a declarat că această mișcare este destinată „depresurizării experienței oamenilor” pe platformă, pentru a încuraja partajarea și implicarea conținutului fără angoasa socială care vine din postarea de conținut care nu devine popular.Cum va funcționa?
    • Platformele vor lansa două funcții de înscriere separate. Prima va permite utilizatorilor să-și ascundă like-urile pe toate postările din feed; cel de-a doua va permite utilizatorilor să-și ascundă propriile like-uri altor utilizatori.
    • Pe Instagram, like-urile vor putea fi ascunse individual, pentru fiecare post în parte.
  • Twitter confirmă că se va băga pe zona de e-commerce.
  • Influencerii economisesc brandurilor 40% din costurile de advertising. Ai aici un toolkit dedicat special influencerilor ca să îți protejezi afacerea și să ai o colaborare de succes cu influencerii.
  • UE a început un dialog formal cu cei de la TikTok despre politica lor comerciala si partajarea de date.
  • Instagram face modificări la algoritm după ce a fost acuzată că a cenzurat conținut din Palestina.
  • Aparent, nici când iei ceva embeded de la Instagram nu ești ferit de copyright infringement.
  • Twitch implementează un nou sistem de dat jos acele streamuri care încalcă drepturile de autor, în special cu privire la muzica din streamuri (inclusiv de pe fundal).

📱 internet & tehnologie

  • Google a încheiat un acord cu gigantul din domeniul sănătății HCA pentru a dezvolta algoritmi de asistență medicală. Cei doi vor folosi dosarele pacienților privați ale lanțului de spitale HCA pentru a instrui modele de învățare automată, care ar putea ajuta la monitorizarea pacienților, la îmbunătățirea operațiilor și la ghidarea luării deciziilor medicilor.
  • La revedere istoric de navigare lăsat la liber pentru oricine accesează calculatorul. Google îți permite acum să protejezi prin parolă pagina care afișează toate căutările tale.Utilizatorii Google au acum opțiunea de a adăuga o parolă pe pagina lor de web și de activitate. Activarea opțiunii va împiedica orice persoană care preia un dispozitiv conectat să vadă istoricul căutărilor proprietarului dispozitivului, istoricul vizionărilor YouTube și interogările asistentului Google fără a introduce mai întâi o parolă. Google s-a concentrat mult pe confidențialitate la keynote-ul său de I/O săptămâna trecută, anunțând un nou Private Compute Core pentru Android, un folder cu fotografii blocate și o caracteristică care șterge ultimele 15 minute de navigare în Chrome.
  • Guvernul chinez a folosit membrii minorității sale musulmane pentru a testa un sistem de recunoaștere facială despre care pretinde că poate măsura emoțiile unei persoane, relatează BBC. Un inginer software a declarat publicației că a instalat un sistem de camere în secțiile de poliție din Xinjiang, care folosește AI pentru a analiza expresiile faciale ale membrilor Uighur și a genera grafice ale stărilor emoționale.
  • Mai multe grupuri de data privacy din Europa au depus plângeri împotriva Clearview AI, acuzând compania de recunoaștere facială că a încălcat legile locale privind confidențialitatea prin colectarea fotografiilor oamenilor de pe site-uri web fără permisiunea acestora. Clearview, cu sediul în New York, menționează că în prezent nu este disponibil pentru clienții din Uniunea Europeană.
    • Clearview a compilat o bază de date de 3+ miliarde de imagini disponibile public, pe care le ia automat prin scrapping de pe rețelele sociale. Folosește recunoașterea facială bazată pe AI pentru a le compara cu alte imagini, care ar putea include suspecți, de exemplu. Își vinde sistemul în primul rând agențiilor de aplicare a legii din S.U.A.
    • Plângerile au fost depuse de Privacy International (PI), Noyb și alții din Austria, Franța, Grecia, Italia și Marea Britanie. Ei solicită autorităților de reglementare europene să declare formal practicile Clearview ca „neavând loc în Europa”.
  • Puțin peste jumătate dintre europeni au declarat că ar prefera înlocuirea unor parlamentari cu sisteme de AI, potrivit unui sondaj al Centrului Universitar IE pentru Guvernanța Schimbării. Aproximativ 75% dintre persoanele chestionate în China au susținut înlocuirea parlamentarilor cu AI. În SUA, 60% dintre respondenți s-au opus.
  • Când e pe pilot automat, Tesla dă drumul la camera din interior, ca să vadă cum reacționează șoferul. Tesla, sub presiune pentru a se asigura că șoferii săi nu se bazează prea mult pe sistemele sale de „conducere autonomă” – a anunțat săptămâna aceasta că vor activa un sistem de camere cu buclă închisă în interiorul vehiculelor sale Model 3 și Model Y pentru a „detecta neatenția și a avertiza șoferul în timp ce pilotul automat este angajat.” Buh-bye data privacy inside car.
  • Administrația Federală a Aviației (FAA) a acordat Flytrex permisiunea de a-și zbura dronele peste oameni. Flytrex va livra comenzi de la Walmart și magazinele locale din Fayetteville, Carolina de Nord. Permisul acoperă 2.000 de locuințe, iar Flytrex își propune să livreze sute de pachete pe săptămână. Walmart și Flytrex și-au anunțat anul trecut parteneriatul pentru a livra produse alimentare și alte bunuri de uz casnic cu ajutorul unei drone.

🛠️ utile

  • Cum funcționează un blockchain?
  • Beacons este un tool care îți permite să faci o pagină website pentru mobil – adică să vinzi direct de pe Instagram / TikTok etc.

💕 recomandarea avocatoo

  • Cum a fost rescrisă complet aplicația Uber în 3 luni de zile. Hint: peste 1 milion de linii de cod.
  • Psihologia secretă a culorilor de la sneakers.

Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.