high angle photo of robot 2599244

Inteligența artificială nu are personalitate

5 minute • Adina-Georgiana Cocuț • 12 martie 2020


În cadrul procedurilor privitoare la două cereri de brevete europene, Oficiul European de Brevete a decis, pe 27 ianuarie 2020, că o mașină care se bazează pe inteligenţă artificială nu poate fi numită inventator. Decizia se sprijină pe interpretarea cadrului legal din Convenţia de Brevet European, care a condus la concluzia că inventatorul desemnat într-un brevet european poate să fie doar o persoană fizică, pentru că inteligenţa artificială nu are personalitate.

Cererile au fost depuse în toamna anului 2018, de către o persoană fizică, şi cuprind în dreptul calităţii de inventator numele „DABUS” al unei maşini, descrisă ca fiind „un tip de inteligenţă artificială conexionistă”. Solicitantul a susţinut că maşina a făcut invenţia, iar el a dobândit dreptul la brevetul european deoarece, în calitate de proprietar al mașinii, este îndreptăţit să i se atribuie orice drepturi de proprietate intelectuală create de această mașină.

Pe ce se bazează decizia Oficiului

Secția de primire a cererilor de brevet din cadrul Oficiului European de Brevete a respins cererea, deoarece nu îndeplineau cerințele formale prevăzute la articolul 81 şi la articolul 19 alin. (1) din Convenția de Brevet European, care se referă la desemnarea inventatorului. Oficiul a susținut că autorul unei invenţii poate fi doar o persoană fizică, iar prin declararea ca inventator a unei mașini, solicitantul nu a respectat legea brevetului european.

Articolul 81

Menționarea inventatorului

Cererea de brevet european trebuie să conțină menționarea inventatorului. Dacă solicitantul nu este același cu inventatorul sau nu este singurul inventator, atunci menționarea inventatorului trebuie să cuprindă și o declarație a modului în care solicitantul a obținut dreptul la brevet.

De asemenea, în argumentarea deciziei, Oficiul a menţionat că termenul de inventator care include doar o persoană fizică este, momentan, un standard aplicabil la nivel internațional și că diverse instanțe naționale au emis decizii în acest sens.

Citește și: Păzea, că vin… roboții ?! Ce e de făcut? și AI și investigarea infracțiunilor

De ce este importantă desemnarea inventatorului

A avea calitatea de inventator are o serie de consecințe legale, în special aceea de a se bucura de drepturile morale şi patrimoniale care rezultă din acest statut. Printre aceste drepturi se numără şi cel de eliberare a unui brevet de invenţie. Bineînţeles că acesta poate fi transmis unei persoane fizice sau juridice ori succesorilor acestuia. Însă, calitatea de inventator este strâns legată de persoana care a realizat invenţia, nu poate fi cedată şi din ea rezultă exercitarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Mai mult, legea spune că, pentru a-şi exercita aceste drepturi, inventatorul trebuie să aibă o personalitate, de care sistemele sau mașinile bazate pe inteligenţă artificială nu se bucură întrucât sunt obiecte neînsuflețite. Ca atare, denumirea unei mașini nu este suficientă pentru a satisface cerințele unui inventator într-o cerere de brevet european. Prin urmare, maşinile bazate pe inteligenţă artificială, neavând personalitate, nu pot transfera niciun drept. Se combate, aşadar, argumentul solicitantului în ceea ce priveşte deţinerea de către acesta a dreptului de a depune o cerere de brevet în baza calităţii de proprietar al maşinii.

Conex: Vine inteligența artificială și ne înlocuiește avocații? și IP pentru IA. Putem breveta Inteligența Artificială?

Paşii următori

Solicitantul are posibilitatea de a depune o contestație împotriva deciziilor, la camerele de apel ale Oficiului European de Brevete, în termen de două luni de la notificarea deciziilor. Conform declarațiilor publice făcute de solicitant, acesta intenționează să depună o cale de atac.

Oficiul a subliniat că cerința formală de a desemna un inventator nu împiedică invenția de la brevetabilitate. Astfel, calea cea mai sigură de admitere a apelului ar fi să se desemneze ca inventator o persoană fizică, aşa cum prevăd reglementările în vigoare ale Convenţiei de Brevet European.

Te-ar putea interesa și: Dreptul de autor al roboților în era inteligenței artificiale

Contextul deciziilor

Dacă reflectăm asupra evoluțiilor actuale ale tehnologiei bazată pe inteligenţă artificială, trebuie să ne așteptăm ca, în viitor, să apară şi mai multe invenții care să fie produsul ei. Rămâne de văzut dacă este necesară o revizuire a cadrului legal pentru a fi la curent cu realitatea modul în care sunt făcute invențiile.

Cu siguranţă că acest lucru ar ridica în viitor şi probleme fundamentale de drept civil, cum ar fi întrebarea generală despre cine sau ce poate fi titular de drepturi și obligații civile.

Rămâne o întrebare deschisă dacă proprietarul sau dezvoltatorul unei maşini bazate pe inteligenţa artificială poate fi numit legitim inventator, în cazul în care dovedeşte că maşina a făcut invenția în mod autonom. Cel mai probabil, jurisprudența din următorii ani o să ne ofere unele clarificări pentru aceste probleme deschise.

Tu ce crezi? Va ajunge inteligenţa artificială să înlocuiască oamenii? Scrie-ne părerea ta mai jos!

Poza de Alex Knight from Pexels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *