Internship-uri virtuale de Drept in UK. Prima mea experiență cu un vacation scheme.
14 minute • Alexandru Carata • 09 iulie 2020
Mulți studenți trebuiau să ia parte în această vară la diverse internship-uri și vacation scheme-uri. Din cauza pandemiei globale, majoritatea oportunităților de acest gen au fost anulate și au fost trecute în online.
Ce este un “vacation scheme”?
Un vacation scheme este o perioadă de experiență de muncă oferită de o firmă de avocatură studenților care doresc să experimenteze cum este viața de avocat. Timp de una sau două săptămâni, studenții primesc sarcini de lucru și sunt plătiți corespunzător.
Nota redacției: un vacation scheme este ceea ce noi numim ”practică de vară”.
Mă număr și eu printre cei care nu au posibilitatea de a lua parte la astfel de activități. Din fericire, există și anumite oportunități virtuale pentru studenții din toată lumea.
Fiind student român la drept în Marea Britanie, am decis să-mi dedic timpul pe perioada izolării către activități virtuale care să mă ajute pe viitor. Astfel, am început prin a susține examinările Westlaw în vederea obținerii unor certificate care să ateste că sunt priceput în „legal research”.
Ce este Westlaw?
Westlaw se numără printre cele mai mari baze de date juridice din Marea Britanie. Un abonament Westlaw oferă acces la majoritatea cazurilor, articolelor, cărților și legilor din 14 țări printre care și Marea Britanie. Westlaw este folosit de majoritatea universităților și firmelor de avocatură.
Fiind o bază de date enormă, nu este tocmai ușor să găsești ceea ce cauți. Nu este o platformă intuitivă, chiar din contră. Universitățile și firmele de avocatură vor ca studenții să fie în stare să îl folosească și se pune accent pe această platformă.
Examinările Westlaw
Pentru a recompensa persoanele care au reușit să învețe platforma, Westlaw oferă examinări gratuite și certificate care ajută un student să-și demonstreze abilitățile. Mi-am sacrificat câteva ore pentru a învăța platforma și a susține examinările de începători și avansați. Am fost plăcut surprins când le-am trecut pe ambele cu punctaj maxim având în vedere că în urmă cu câteva ore nu știam mai nimic.
Internship-uri Virtuale
Pe urmă, am luat parte la internship-uri virtuale organizate de Inside Sherpa. Această companie oferă internship-uri complet gratuite și disponibile oricui.
Da, inclusiv dacă ești student la drept în România poți aplica pentru un internship virtual organizat de Inside Sherpa. Află mai multe aici.
Eu am luat parte la un internship virtual la firma de avocatură Linklaters. Am avut 7 sarcini de lucru pe care le-am putut completa când aveam chef și puteam lucra cât voiam. Am avut de făcut o prezentare PowerPoint, de scris mailuri, de înregistrat mesaje vocale către partenerii firmei și de făcut research.
View this post on Instagram
Vacation Scheme
Am aflat ulterior despre un vacation scheme de 5 zile organizat de Legal Cheek în parteneriat cu The University of Law.
Am fost suficient de norocos încât să fiu acceptat în cadrul acestui program și am decis să împărtășesc ce am învățat în aceste 5 zile prin acest articol.
Fiecare zi avea cursuri dimineața și seara. În timpul cursurilor puteam vorbi între noi și cu prezentatorii prin intermediul chat-ului. După fiecare prezentare era o sesiune de Q&A unde ni se răspundea la întrebări. Între cursuri se făceau pauze în care puteam vorbi între noi printr-un apel video.
Vrei să faci o practică virtuală la avocatoo? Avem locuri libere. Trebuie doar să completezi formularul de aici.
Ziua 1:
Sesiunea de dimineață a fost prezentată de Alex Aldridge, fondatorul Legal Cheek, făcând o paralelă între criza financiară mondială din 2008 si pandemia globală în care ne aflăm acum.
Această prezentare a abordat o serie de probleme de la recesiuni si înlăturări cantitative până la rolul guvernelor în sectorul financiar.
Ce am învățat:
– Căutarea unor lacune în viitoarele piețe și crearea de oportunități dintr-o posibilă criză vor aduce imense beneficii.
– Efectele pe care o potențială recesiune ar putea avea-o asupra economiei și modul în care industriile vor reacționa la adversități.
Sesiunea de seară a fost prezentată de Dan Kanye și Philip Dupres care au explicat similaritățile și diferențele dintre a lucra într-o firmă de avocatură particulara si a lucra pe post de consilier intern în cadrul unei companii.
Prezentarea s-a axat în principal pe calitățile pe care un avocat de succes ar trebui să le aibă.
Ce am învățat:
– Este foarte importantă dezvoltarea și folosirea abilităților sociale și de comunicare în clădirea relațiilor cu clienții.
– Relațiile avocat- client sunt bazate în primul rând pe încredere și trebuie menținută pe cât posibil după ce este câștigată.
Părerea mea:
Dacă ar fi să aleg între avocatura particulară și un post de consilier, aș alege avocatura particulară. Deși am aflat mai multe despre viața de consilier, mi-am început drumul în acest domeniu cu visul de a lucra într-o firmă de avocatură și nu mi-aș schimba alegerea.
Un avocat de succes relaționează excelent cu oamenii și știe cum să clădească și să mențină relații. La capitolul ăsta aș mai avea de lucrat, în special la comunicare, dat fiind faptul că engleza va fi limba principală pe care o voi folosi în cariera mea.
În ultimii ani, cele mai căutate abilități într-un avocat au fost cele de antreprenoriat, leadership și de lucru în echipă. Cu aceste abilități rezonez cel mai mult pentru că mereu am vrut să-mi impun punctul de vedere și să iau un rol de lider.
Antreprenoriatul m-a pasionat dintotdeauna si mereu am avut o înclinație pentru afaceri și mă bucur că astfel de abilități sunt recunoscute și căutate în acest domeniu. Pasiunea mea pentru antreprenoriat m-a determinat să mă gândesc să studiez la Entrepreneurship Academy în România. Deși am decis să nu urmez acest drum, nu am renunțat complet la lumea business-ului, de aceea studiez acum Business Law în loc de un profil axat doar pe drept.
Ziua 2:
Sesiunea de dimineață din vacation scheme a fost prezentată de Jacob Bennett care a vorbit despre cum este să fii un „debt finance lawyer” (cea mai apropiată formă în legislația română fiind cea de avocat specializat în domeniul financiar).
Jacob lucrează pentru Ropes & Gray și se ocupă în principal de datoriile companiilor pe care le reprezintă.
Ce am învățat:
– Nu este necesară experiența în domeniul financiar pentru a deveni un astfel de avocat.
– Tranzacțiile la care se lucrează sunt între companii renumite și aproape întotdeauna ajung mediatizate.
– Mare parte dintre tranzacții sunt la nivel internațional și sunt finalizate în scurt timp de cele mai multe ori.
Sesiunea de seară a fost prezentată de Dana Denis-Smith, Nishant Prasad, Catherine Bamford și Toby Willcocks.
Fiecare a ținut un discurs de zece minute în care a povestit cum a ajuns să aibă meseria pe care o are acum și, în special, rolul pe care îl are tehnologia în drept.
Am ales să vorbesc despre cele două prezentări care m-au fascinat în adevăratul sens al cuvântului.
Catherine Bamford – Avocat sau Inginer?
Mi s-a părut foarte interesant discursul lui Catherine în care povestea cum a inventat o meserie.
A explicat cum a lucrat timp de șapte ani pentru firma Pinsent Masons unde și-a format o echipă cu care a reușit să îmbunătățească eficiența întregii firme prin intermediul tehnologiei.
Pe scurt, ea a revoluționat felul în care documentele sunt automatizate.
Când s-a întrebat concret cum se poate numi ceea ce face, a venit cu denumirea de „legal engineer”.
Ce făcea ea nu era tocmai nou, însă nimeni nu dăduse un nume acestei ocupații și foarte puțină lume știa să facă ceea ce făcea ea. Toate firmele mari aveau nevoie de astfel de servicii și totuși nu exista meseria asta până acum.
Din anul 2014 are propria companie numită Bamford Legal Engineering Ltd și colaborează cu firme de avocatură renumite.
În prezent, sunt multe locuri de muncă disponibile în domeniu, dar prea puțini oameni care le-ar putea ocupa.
Toby Willcocks și startup-ul din Silicon Valley
În prima parte a prezentării, Toby ne-a povestit despre cum și-a început drumul.
A absolvit facultatea de drept din cadrul universității Oxford. A plecat în Statele Unite pentru a face un masterat la Harvard. A căutat în tot timpul lui la Harvard să se alăture unui startup.
Într-un final s-a alăturat companiei Ironclad după ce a fost invitat să cunoască echipa în San Francisco. Pe scurt, software-ul lor este folosit pentru a digitaliza contracte.
Toby a vorbit în special despre ce trebuie să luăm în calcul atunci când ne alăturăm unui startup.
Sunt 3 criterii pe care el ne sfătuiește să le luăm în calcul:
-Calitatea fondatorilor
-Calitatea angajaților
-Calitatea investitorilor
Ziua 3:
Sesiunea de dimineață a fost prezentată de Eloise Skinner, care ne-a explicat cat de importantă este sănătatea mentală în cariera de avocat.
Ce am învățat:
- Menținerea echilibrului dintre viața personală și muncă este crucială pentru bunăstarea noastră.
- O carieră în acest domeniu este foarte solicitantă și ar trebui să fim pregătiți din timp pentru a rezista stresului.
Sesiunea de seară a fost prezentată de Chrissie Wolfe, Rajiv Bhatt și Matthew Mills, care au discutat despre responsabilitățile lor de zi cu zi și despre cum au ajuns să aibă succes.
Ce am învățat:
- Un solicitor (avocat) poate deveni cu ușurință barrister (avocat pledant în instanțele superioare) pentru că aptitudinile acestor meserii sunt diferite și se completează una pe cealaltă.
- Un barrister merge la conferințe, scrie articole, ține discursuri, pe când un solicitor lucrează pentru clienții firmei sale.
Abonează-te la newsletter și rămâi informat
Avocatura în UK
Înainte să studiez în UK credeam că a spune că vrei să fii avocat este suficient. Totuși, termenul de avocat (lawyer/attorney) este mai degrabă specific Statelor Unite. În UK se folosesc în special termenii de solicitor și barrister și sunt foarte diferiți de avocații din țări precum România.
Un Solicitor este un avocat care lucrează în cadrul unei firme de avocatură. El se ocupă de tot ce se întâmplă înainte de a ajunge un caz în instanță și oferă sfaturi juridice clienților săi. Astfel de avocați nu-și reprezintă în general clienții la tribunal, deși au acest drept.
Un Barrister este un avocat care lucrează în general pe cont propriu. El își reprezintă clienții într-un proces și își petrece majoritatea timpului în tribunal, spre deosebire de un solicitor.
Ziua 4:
Sesiunea de dimineață a fost prezentată de Tom Gillett, James Wood-Robertson și Laura Kiwelu care au vorbit în special despre avocatura în domeniul ecologiei și energiei.
Ce am învățat:
- Avocații de mediu ajută companiile să-și administreze proiectele și se asigură că sunt în concordanță cu legile mediului.
- Acest sector este în continuă dezvoltare, reflectând schimbările în tehnologie și ale mediului înconjurător.
Sesiunea de seară a fost prezentată de John Watkins, care ne-a explicat ce trebuie să facem pentru a ne diferenția de alți candidați pentru un job. Am participat de asemenea la webinarul prezentat de Rebecca Schrod despre „Commercial Awareness”.
Ce am învățat:
- Cheia este să ne cunoaștem pe noi înșine și să ne știm calitățile și defectele și să înțelegem că ne vom îmbunătăți de-a lungul carierei.
- Angajatorii nu caută „oi” care fac doar ce li se cere. Căutați sunt cei care iau inițiativă și rezolvă probleme.
- Sunt căutați cei ce au „commercial awareness”, nu doar un fundal academic excepțional.
- Nu e de ajuns să ne informăm despre ce se întâmplă. Trebuie de asemenea să ne gândim în ce fel sunt afectate companiile și clienții.
Ziua 5:
Sesiunea de dimineață a fost prezentată de Oliver Ward-Jones, Fintan Wolohan, Demi Hughes și Jessica Ling care au vorbit despre procesele de administrare și lichidare, precum și litigiile privind insolvența și restructurarea.
Ce am învățat:
- Restructurarea financiară implică consultarea băncilor, companiilor și directorilor.
- Litigiile privind insolvența apar din cauza dificultăților financiare.
Sesiunea de seară a fost prezentată de Sam Cottman și Siobhan Taylor-Ward care au vorbit despre cum este să iei parte în cazuri pro-bono ca avocat.
Ce am învățat:
- Munca pro-bono nu este apreciată și finanțată pe cât ar trebui să fie.
- Cel mai important aspect în astfel de muncă este relația dintre client și avocat.
- Astfel de avocați îmbunătățesc societatea în fiecare zi. Cele mai importante trăsături de caracter ale lor sunt empatia, compasiunea și sensibilitatea.
Pe lângă webinariile la care am luat parte, Legal Cheek ne-a pus la dispoziție o varietate de activități în cadrul vacation scheme. După fiecare sesiune de curs eram îndrumați către secțiunea de „Networking 1:1” sau cea de „Expo”.
Networking 1:1
În cadrul acestei secțiuni, participanții puteau purta o conversație virtuală între ei sau cu prezentatorii. Camera web și microfonul erau obligatorii, iar conversațiile erau 1 la 1 cu o persoana aleasă aleatoriu și se terminau după 5 minute.
Eu am decis să nu folosesc această secțiune fiindcă mi s-a părut cam ciudată ideea. Nu am fost niciodată un fan al site-urilor de genul Omegle care erau în vogă acum câțiva ani și consider că fix asta reprezenta această secțiune.
Expo
În primele 3 seri, secțiunea Expo era plină de camere pe diverse teme.
Fiecare cameră era numita după o băutură (Mind-Blowing Mocktails, Mouthwatering Mojito Tent, Yummy Jäger, Tantalising Tequila Sunrise, Cheeky Cosmopolitan, etc.).
Primii 10 oameni care intrau, vorbeau între ei cu camera și microfonul pornite. Cine intra după, putea să se uite la conversația lor și să interacționeze pe chat.
Problema mea cu secțiunea Expo
Nu am văzut sincer rostul de a mă expune inutil prin a folosi aceste secțiuni de “socializare”. Ideea în sine este inofensivă, totuși, să fim serioși, nu toată lumea are intenții bune.
Mulți participanți au înregistrat ecranul pentru a avea acces la cursuri oricând și nimic nu i-ar opri să înregistreze și sesiunile de networking. Mi se pare de-a dreptul creepy să știu că cineva ar înregistra o conversație fără acordul meu.
Am intrat și eu de curiozitate să văd despre ce este vorba și am ales o cameră de Expo plină pentru a fi doar spectator. Suspiciunile mele despre cât de greșit este conceptul mi-au fost imediat confirmate. Am rămas neplăcut surprins când am realizat că eram 200 de spectatori ai unei discuții dintre doar 10 fete. Cu excepția acestor 2 secțiuni, vacation scheme-ul virtual a fost o experiență plăcută și plină de informații.
Concluzia din primul meu vacation scheme
La finalul experienței din acest vacation scheme mi-am primit certificatul. Nu știu câtă valoare va aduce această experiență CV-ului meu, din moment ce mulți alți studenți vor avea acest certificat.
Pentru mine contează mai mult ce am învățat în aceste 5 zile decât ce ar spune un angajator. Un alt lucru pe care l-am aflat, a fost că nu contează ce experiență de muncă avem pentru că este mai important să punem în evidență abilitățile învățate acolo.
Recomand astfel de experiențe oricui și sper ca prin acest articol să afle mai multă lume despre astfel de proiecte. Încă există oportunități, doar trebuie căutate.
La avocatoo.ro avem mereu ușile deschise pentru tine. Vrei să ai parte de o practică virtuală și să scrii chestii interesante explicate pe înțelesul tuturor? Aplică aici.