stirile false si impactul lor

Sunteți curioși de ultima parte? Știrile false și impactul lor!

4 minute • FlorentinaS • 23 aprilie 2018


Știrile false nu sunt un obiectiv. Sunt un mijloc determinat pentru atingerea unui scop, o tactică utilizată pentru realizarea unui obiectiv. Aceste obiective fiind în general fie politice, fie sociale sau economice. Vom observa luând fiecare dintre aceste domenii impactul pe care știrile false le au asupra fiecăruia.
”Dacă ar fi să candidez, aș candida ca un republican. Ei sunt cel mai prost grup de alegători din țară. Ei cred orice de pe Fox News. Aș putea minți și ei ar crede în continuare. Pun pariu că numărul votanților ar fi grozav.“ Acest citat a fost atribuit lui Donald Trump în timpul campaniei sale prezidențiale și se presupune că vine dintr-un interviu dat revistei People Magazine în 1998. Cu toate acestea, este un exemplu tipic de «știri false» povestea fiind folosită pentru influențarea alegătorilor în timpul campaniei electorale.

Cel mai comun obiectiv politic al recentei ”știri false” a fost de a manipula alegerile și referendumurile prin răspândirea știrilor false. În Marea Britanie, există o mare îngrijorare cu privire la impactul pe care informația falsă a avut-o cu privire la rezultatul votului în vederea părăsirii Uniunii Europene. Există o preocupare egală în Statele Unite ale Americii cu privire la impactul știrilor false asupra victoriei lui Donald Trump la alegerile din anul 2016,  cât și problele din înțelegerea secretă dintre acesta și Rusia. Aceste știri false au avut asupra votanților un impact destul de mare, deorece acestia au devenit indeciși.

În Statele Unite, știrile false au început să domnie bătăliile politice. Anumite povești fără bază au devenit titluri mari în social media, precum ”Papa Francis a șocat lumea, acesta îl susține pe Donald Trump pentru președenție.” Un recent studiu realizat de către Universitatea Stanford a demonstrat că un total de 115 știri false despre Donald Trump au fost împărțite pe rețeaua de socailizare Facebook de 30 de milioane de ori, iar un număr de 41 de știri despre Clinton au fost share-uite de 7.6 milioane de ori. Iar dacă ne uităm la numerele de mai sus, putem ajunge la concluzia că Donald Trump nu ar mai fi fost ales dacă nu exista această influență a știrilor false.

În Marea Britanie, știrile false în special cele politice apar în foarte multe ziare iar populația britanică a învățat să își aleagă știrile adevărate de cele false. Însă cu câteva luni înainte de alegerile pentru Brexit, a existat o bombardare masivă de știri false legate de acest subiect încât s-a realizat o confuzie totală în rândul populației votante. Au mai existat și alte cazuri, de exemplu cel intitulat „Project Fear„. Acest proiect dorea votul populației pentru a opri intrările masive ale imigranților în țară, prezentându-le postere cu un șir de imigranți stând la coada pentru a intra în țară, însă în realitate, acea linie de așteptare se afla la granița dintre Croația și Slovenia.
Pentru a se atinge punctul cel mai înalt al știrilor false, tot în acest proiect, s-au mai promis 350 de milioane de lire sterline pe saptămână pentru seriviciul de sănătate englez. Acest lucru atrăgând populația să voteze proiectul propus. Însă nici până acum nu s-au ținut de cuvânt și nu au oferit aceste sume.
Pe masură ce tot mai multe știri false apar și sunt din ce în ce mai credibile, tot pe noi cade misiunea de a distinge ce este fals și ce este adevărat.
La data de 14 noiembrie 2011, Sir Brian Leveson reperezentantul Levenson Inquiry a spus „Presa oferă verificări în viața publică, nu și în social media…iar acest lucru ne afectează pe toți.”

Sursa
The impact of the fake news

Dacă vrei sa citești mai multe, ai aici un articol despre – Cum se încearcă abordarea problemei știrilor false pe internet.
Sau poți accesa și un articol introductiv în privința știrilor false – De unde a pornit fenomenul?
Ai citit partea I a acestui articol? Dacă nu, accesează – Ați auzit despre știrile false?
Știați că avem și partea a II-a? – Impactul știrilor false continuă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *