Un alt fel de moștenire prin cont memorial. Ce se întâmplă cu profilul de Facebook în cazul unui deces?
7 minute • Diana Maria Nădejde • 01 iulie 2020
Fondată inițial la Harvard, de către Mark Zuckerberg în 2004, cu scopul de a facilita comunicarea între studenții universității respective, în prezent, această “carte cu fețe”, a ajuns la 9,8 milioane utilizatori, doar în România. Însă ai auzit cumva de un cont sau un contact memorial?
În ultimii ani, datorită popularității sale, pe lângă funcția de socializare, aplicația este utilizată mai ales, pentru a identifica o anumită persoană, și practic: “Dacă nu ai Facebook, nu exiști.”
Note, Chat, Gifts (ce permite utilizatorilor să trimită cadouri virtuale), Marketplace și multe altele, rețeaua de socializare oferă numeroase servicii de care pot beneficia persoanele ce dețin un cont, chiar și cu privire la evenimente mai puțin “fericite”, anume decesul unei persoane.
Chiar dacă este un subiect delicat, de reținut, Facebook pune accentul pe “dreptul de a alege” al fiecărei persoane. Astfel, tu alegi dacă toată activitatea ta pe Facebook va reprezenta “moștenirea ta online” pentru totdeauna sau va dispărea în neant.
În fond, aplicația oferă utilizatorilor două opțiuni.
Și pentru că Facebook are niște glume “bune”, în timp ce îmi modificam niște chestii pe la profil, îmi apare următoarea chestie:
Cu câte și mai câte se întâmplă prin lume, asta era ultima grijă a Facebook-ului. Cel puțin imaginea e cute.
Varianta 1. Transformarea profilului Facebook într-un cont memorial
Tranformarea paginii de Facebook într-un memorial ce va putea fi folosit de prieteni pentru a posta aminitiri sau pentru a oferi câteva gânduri familiei, reprezintă un gest rezonabil. Însă, acest gest implică definirea unui administrator post-mortem (cum s-ar zice, după ce dai ortu popii), iar respectiva persoană trebuie aleasă în timpul vieții.
Legacy Contact, căci despre el este vorba, reprezintă “un fel de urmaș”, care va avea grijă de contul memorial. Poate fi un prieten foarte bun sau un membru al familiei, și cel mai important o persoană vă respectă pagina de Facebook și poate decide să o închidă în orice moment.
De reținut! Pentru a desemna un contact de moștenire, persoana care realizează acest lucru trebuie să aibe cel puțin 18 ani.
“Succesorul contului de Facebook”, odată ce devine administratorul paginii respective poate să desfășoare anumite activități, cum ar fi:
- Să scrie o postare fixată pentru profil (de exemplu, pentru a transmite mesaje de adio sau pentru a oferi informații cu privire la o slujbă religioasă).
- Să vadă postări, chiar dacă confidențialitatea este pe modul “Doar eu”.
- Să decidă cine poate vedea și posta omagii, în cazul în care contul memorial are o secțiune pentru omagii.
- Să șteargă postări omagiu.
- Să schimbe cine poate vedea postările în care persoana decedată este etichetată.
- Să șteargă anumite etichetele postate de altcineva.
- Să răspundă la cereri noi de prietenie (de exemplu, prieteni vechi sau membri ai familiei care nu aveau cont de Facebook).
- Să actualizeze fotografia de profil și fotografia de copertă.
- Să solicite ștergerea contului respectiv.
Chiar dacă, contactul de moștenire este o persoană de încredere, Facebook impune pentru acesta anumite interdicții, în scopul respectării confidențialității. Cu alte cuvinte, contactul de moștenire nu poate:
- Să se conecteze la cont;
- Să-ți citească mesajele;
- Să-ți șteargă prietenii sau să facă cereri noi de prietenie.
Printre altele, pentru a defini un Legacy Contact, pașii sunt simpli (de-ar fi și la notar așa).
- Setări
- Setări cont memorial.
- Introdu numele prietenului în Alege un prieten și apasă pe Adaugă.
- Pentru a-ți înștiința prietenul că tocmai a devenit contactul tău de moștenire, apasă pe Trimite.
Ca un mic detaliu, tot de aici se poate anula respectiva decizie, deși este important să nu uiți că toate aceste particularități vor intra în vigoare pe contul de Facebook după ce…știi tu.
În principiu, opțiunea de cont memorial se caracterizează prin faptul că, în dreptul numelui profilului va fi atașat permanent cuvântul Remembering ( Ne aducem aminte de…), prietenii vor putea în continuare să posteze conținut nou pe profil.
Abonează-te la newsletter și rămâi informat
Tot conținutul partajat anterior va rămâne online și accesibil prietenilor. Toate profilele marcate pentru memorializare, după deces, nu vor mai fi targetate cu reclame, nu vor mai apărea în cadrul notificărilor cu zilele de naștere (daaah!) și nici în listele cu ,,Persoane pe care le-ați putea cunoaște.” Contul persoanei decedate va fi blocat și nimeni nu se va putea autentifica pe el. Dacă se omite definirea unui administrator, profilul va fi șters din momentul în care s-a stabilit că utilizatorul său nu mai există.
Varianta 2. Ștergerea contului de Facebook
În situația în care ideea de “cont memorial” ți se pare destul de creepy și preferi ștergerea permanentă a contului, aceasta este de asemenea o posibilitate.
“Procedura” este ușoară, respectiv:
- În partea din dreapta sus a ecranului Facebook, selectează Setări.
- Apasă pe Setări cont memorial.
- Derulează în jos, apasă pe Solicită ca acest cont să fie șters după ce nu vei mai fi și apasă pe Șterge-l după moartea mea.
Important! Este necesar ca cineva să cunoască faptul că o anumită persoană a trecut în neființă, și să sesizeze Facebook. ( O fi știind Facebooku’ destule despre noi și mereu știe ce cumpărături avem de făcut, dar să nu exagerăm).
Deoarece reprezintă un eveniment nu tocmai fericit, sensibil mai ales pentru familia și prietenii persoanei decedate, aplicația precizează care sunt condițiile pentru această categorie de persoane, de data aceasta implicațiile din punct de vedere legal fiind mai mari.
Pentru a putea șterge contul unui membru de familie decedat, echipa Facebook solicită să probezi calitatea ta, adică ce legătură ai cu persoana respectivă, ești rudă apropiată (frate, soră, mamă etc.), executorul testamentar al utilizatorului contului (persoană ce are grijă ca ultimele dorințe ale persoanei decedate să fie îndeplinite corespunzător) sau reprezentant legal (părinți, tutore sau curator).
Cum demonstrezi asta? Păi foarte simplu, cu certificatul de deces (scanat sau fotografiat).
În situația în care nu deții încă cetificatul de deces, trebuie să dovedești două aspecte.
Primul, dovada reprezentarii legale a persoanei dragi, se poate face cu:
- procură (împuternicire ce arată că poți acționa în numele altei persoane)
- certificat de naștere
- ultima dorință și testamentul
- scrisoare de administrare imobiliară (document ce atestă faptul că ai dreptul de a avea grijă de bunurile imobile deținute de persoana decedată)
Cel de-al doilea, dovada încetării din viață, prin:
- anunț mortuar (de exemplu, dintr-un ziar)
- carte comemorativă
Bineînțeles, informațiile din documentele prezentate trebuie să coincidă cu cele din profilul persoanei dragi. Și pentru că, cu GDPR-ul nu e de glumă, Facebook face precizarea, dacă documentele trimise conțin și informații personale (spre exemplu, cod numeric personal), de care nu are nevoie, respectivele date trebuie acoperite.
Într-o eră în care tehnologia se regăsește peste tot, digitalizarea este extrem de importantă, iar noi la avocatoo.ro, știm acest lucru.
Poză de Oleg Magni pe Pexels