#10
Fără categorie9 minute • Ana-Maria Udriște • 03 decembrie 2020
#alegeri
pe 6 decembrie au loc alegerile parlamentare, care se întâmplă din 4 în 4 ani, iar pentru asta ți-am pregătit:
- un articol în care îți explicăm exact ce se votează și cum se votează
- o postare vizuală pe care să o citești până când îți este totul clar
- un Crash Course în care îți prezentăm exact ce face Parlamentul ăsta și de ce e important să votezi
vor fi aceleași reguli sanitare pentru COVID-19 ca la alegerile locale, dar este important să știi că nu poți vota în altă localitate decât cea unde ai domiciliul sau reședința (adică viza de flotant), cu excepția cazului în care votezi în altă localitate din același județ unde ai domiciliul sau reședința
Și pentru că ai ajuns până aici iar acest newsletter sigur o să-ți placă, nu uita să te abonezi 🙂✓
#dreptul muncii
📢Pentru mulți, perioada de final de an marchează și finalul unui loc de muncă și începutul unei cariere în altă parte. Niște tips & tricks de care e bine să știi:
- dacă vrei să pleci fără să respecți termenul de preaviz, aruncă un ochi mai întâi aici
- am scris aici despre ce trebuie să conțină, în linii mari, un contract de muncă
- ține minte că atunci când te angajezi nu te poate obliga nimeni să lași o ”demisie în alb”, iar această demisie este nulă și nu poți fi șantajat cu ea
- ai dreptul la zilele astea libere
- munca suplimentară pe care o poți face are niște limite
- dacă nu ai un joc la un loc fix, vezi cum negociezi clauza de mobilitate ca să fie în avantajul tău
- te întrebi dacă poți fi obligat să faci un test COVID-19 pe banii tăi dacă-ți cere șeful asta? Ți-am răspuns noi aici.
🔔 Vezi dacă nu cumva, în perioada asta de acum, cu WFH, e mai avantajos pentru tine să îți faci un SRL sau un PFA și să mai lucrezi de acasă și pentru alți clienți. Cu ocazia asta reușești să-ți pui pe picioare eventual și un side business.
Săptămâna de lucru de patru zile
Dacă pandemia ne-a învățat un lucru (în afară de cât de importante sunt măștile) e că putem găsi modalități inovative de muncă, mult mai eficiente. Asta i-a determinat pe cei de la Unilever, unul dintre cei mai mari producători de.. de toate să testeze săptămâna de lucru de patru zile.
Experimentul se desfășoară în Noua Zeelandă timp de un an și are ca scop urmărirea modului în care programul redus îmbunătățesc performanța și work/life balance-ul.
Unilever nu este prima companie care experimentează cu un program de lucru de patru zile. Anul trecut Microsoft a condus un experiment similar în Japonia și a remarcat o creștere cu 40% a productivității. Motivul principal: reducerea nivelului de stres și creșterea creativității.
Ce e diferit în cazul de față? În primul rând contextul. Pandemia ne-a făcut să ne punem niște întrebări fundamentale cu privire la niște asumpții pe care funcționa societatea noastră: că trebuie să mergem 5 zile la muncă. Și acum că vedem că putem face lucrurile și altfel, e mai probabil ca schimbările să și prindă contur.
Întrebarea care se pune e: tu ce ai face o zi de weekend în plus?
#social media
Tot mai multe concursuri au loc pe rețelele sociale, fără să fie marcate corespunzător sau să respecte regulile. Pentru că vine perioada sărbătorilor și vor crește giveaway-urile, iată mai jos câteva reguli:
- spune clar perioada în care se desfășoară concursul, de la data X la data Y, nu pe zile
- zi exact ce produse / servicii intră la giveaway și care sunt produsele participante. Spre exemplu, într-un concurs vivre.ro zicea că oferă un voucher care poate fi folosit pe site-ul său, dar nu spunea nicăieri că e vorba doar de produsele comercializate de el, nu și de parteneri. Not fair.
- stabilește mecanismul de concurs: cine intră în concurs, care sunt condițiile, ce trebuie să facă, dacă trebuie să dea cuiva tag etc.
- dacă trebuie ca participantul să dea share public pe story, spune asta
- cum vei extrage câștigătorul, prin ce platformă și cum îl vei anunța
- cine suportă costurile de livrare (dacă există)
- dacă cumva premiul are anumite condiții (spre exemplu alcool sau anumite produse de estetică corporale), precizează-le de la început
- dacă oferi un voucher, spune valabilitatea
- dacă faci concursul în parteneriat cu un brand, nu uita de #ad, #sponsored, #partnership
👀Ți-am explicat mai jos cum trebuie să faci asta:
Majoritatea agențiilor de digital din ultima perioadă cer influencerilor să marcheze colaborarea prin #ad, #sponsored, ceea ce este o îmbunătățire de la momentul la care am lansat Codul de bune practici în influencer marketing. Iar cu un set de documente bine puse la punct, lucrurile încep să se lege tot mai bine.
Curtea de apel Facebook
Oficial „Consiliul de Supraveghere” al Facebook a început să judece primele cazuri! Ce e acest Consiliu te întrebi? Ei bine e un organism independent format din experți (avocați, juriști, oameni „profi” în general) căruia utilizatorii Facebook îi pot adresa un „apel” dacă nu sunt mulțumiți cu decizia luată de Facebook în legătură cu conținutul postat de ei.
Cu alte cuvinte, dacă Facebook ți-a etichetat o postare ca „fake news” și tu crezi că de fapt nu e așa, te poți adresa acestui Consiliu care va face o analiză proprie.
Scopul acestui Consiliu este în principal de a „corecta” și susține Facebook atunci când are decizii sensibile de făcut cu privire la moderarea conținutului de pe platformele sale.
Deși inițiativa e în lucru de doi ani, anul 2020 e cum nu se poate mai potrivit pentru implementare. Mai ales datorită scandalurilor cu privire la moderarea deficitară în care Facebook (alături de Twitter) a fost implicat în vară și care s-au soldat și cu un boicot masiv al Facebook Ads în iulie.
Inițiativa reprezintă un pas semnificativ în direcția de „transparentizare” a modului în care Facebook moderează platformele pe care platforma o promite de ceva timp. Sună bine în teorie, dar să vedem cum va arăta și în practică.
Trump vs Social Media
Relația dintre Trump și companiile de social media devine mai tensionată ca niciodată. Dacă în mai, după ce Twitter i-a marcat un tweet ca având conținut „înșelător”, amenința cu schimbări ale legislație care să pună companiile din social media în dificultate, acum se pare că Trump își pune planul în practică.
Ieri a anunțat într-un tweet (ironic) că nu va aproba proiectul de lege care autorizează bugetul pentru apărare pe anul 2021, dacă Congresul nu revocă „secțiunea 230”. Pentru context, în 2019 SUA a cheltuit 732 de miliarde de dolari cu cheltuieli militare.
Dar ce e „secțiunea 230”? Ei bine e partea a 1996 Communications Decency Act, o lege care reglementează obligațiile editurilor (și nu numai). Secțiunea 230 protejează platformelor care publică conținut online de orice răspundere care ar putea fi atrasă de conținutul postat de terți, în cazul ăsta, companiile de social media.
Ce treacă are cu bugetul armatei? Well… nimic. Dar ne arată cât de acerbă a devenit lupta dintre companiile Big Tech și guverne. Deși e un exemplu exagerat à la Trump, Congresul SUA avea în plan un amendament adus acestei legi care să impună unele obligații de moderare mai severe platformelor.
Se pare că oriunde te-ai uita toți actorii statali devin din ce în ce mai îngrijorați de „putere” pe care giganții din Silicon Valley o au.
👁🗨Nu uita că toată săptămâna asta avem reduceri de până la 70% pentru consultanța juridică în social media (pe care o poți folosi timp de 6 luni) și la pachetul nostru de documente dedicat special domeniului de influencer marketing.
#recomandarea avocatoo
- OMS a scos noile orientări privind mișcarea obligatorie ca să combați efectele celor 10 ore pe care le stai pe scaun: între 150-300 de minute de activitate fizică moderată sau 75-150 de minute de activitate fizică intensă. Plus 2 zile de antrenamente cu greutăți. Înainte minutele erau la 1/2. Acum practic trebuie să faci cam 60 de minute pe zi cu tot cu antrenamente. Pentru că prinzi rădăcini pe scaunul ăla, cum fac și eu.
- În weekend, ia mașina cu tine și du-te să vezi luminițele care se aprind în București, că măcar bucuria asta să o mai avem și noi. Râdem, glumim, dar suntem printre singurele state din UE unde ai toate luminițele din lume de Crăciun. Și e drăguț. Sau te poți plimba cu picioarele, că se anunță 12 grade în weekend, deși pe seară e mai răcoare.
- Citește despre industria uleiului de palmier și abuzurile care iau naștere în jurul ei
- Dacă te pasionează cărțile de dezvoltare personală, ai pachetul cu John Maxwell la 40% reducere și cele 10 cărți ale lui Kiyosaki la fel reduse, dar eu îmi voi lua cartea de bucate a lui Jamie Oliver, ediția de Crăciun (sorry, not sorry).
- Te las spre final cu un tricou ”all the love”, care nu ar trebuie să lipsească din … șifonier Crăciunul ăsta.