zboruri intarziate avocatoo scaled 1

Alo, aterizează străbunica! …da‘ cu întârziere

10 minute • Vlad Mustaca • 01 ianuarie 2020


”Stimați pasageri, zborul X, numărul 668, în direcția Y, este anulat/are o întârziere de ”n” ore  din motivul…”.

Am pus aceste puncte pentru că, oricum, după ce auzi cuvintele zbor și anulat/întârziat, starea ta se schimbă și te gândești la ce soluții există pentru această situație. În fiecare zi mii de zboruri sunt anulate în întreaga lume din diverse motive. Chiar dacă vă aflați într-un astfel de impas, există câteva reguli pe care compania aeriană trebuie să le urmeze și sunt în favoarea ta.

Nu de alta, dar poate că tocmai voiai să te duci și tu într-o vacanță în Maldive pentru care ai muncit 1 an de zile și pierzi legătura. Și cazarea. Și pe tipa cu care ești.

Ok, hai să vedem ce putem face.

”Domne‘, eu trebuie să ajung acolo neapărat! Ori, dacă nu, îmi vreau banii înapoi sau alt zbor

Da, cu toții ne dorim aceste lucruri când vine vorba de astfel de evenimente neașteptate (care ne afectează și la buzunar)  și neprevizibile, într-o măsură sau alta, că doar nu te-ai dus clar cu gândul că vrei să îți întârzie zborul. Și chiar putem să le obținem!

Culmea este că se pare că au trecut mai mulți oameni prin probleme cu zborurile, de aceea există niște norme de protecția la nivelul Uniunii Europene, care se aplică și te protejează.

Fie că au pățit-o și ei sau nu (fiind mereu pe drumuri între domiciliu și birou), membrii Parlamentului European și ai Consiliului au adoptat Regulamentul de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor (CE) nr. 261/2004, la care ne vom referi mai departe cu ”Regulamentul”, că are o denumire lungă.

Sigur, acest regulament este foarte important, dar să nu ne gândim că putem să profităm în orice circumstanță de aceste evenimente pentru a fi despăgubiți.

Ai zborul anulat în cadrul Uniunii Europene.

Regulamentul stabilește norme valabile pe întreg teritoriul aerian UE, precum și Islanda, Norvegia, Elveția și regiunile ultraperiferice – adică Guyana Franceză, Martinica, Mayotte, Guadelupa și Insula Réunion, Saint-Martin, Madeira și Azore și Insulele Canare. Asta ca îți dai seama că și vacanțele tale fancy sunt protejate.

Regulamentul este aplicabil tuturor zborurilor care pleacă din Uniunea Europeană, indiferent dacă zborul se desfășoară în interiorul Uniunii Europene sau internațional. Zborurile care ajung în Uniunea Europeană sunt incluse în măsura în care sunt operate de un transportator aerian cu sediul în Uniunea Europeană (spre exemplu, dacă vii cu Qatar Airways din Thailanda în România nu vei beneficia de Regulament, pentru că aceștia nu au sediul în Uniunea Europeană, ci în Doha, Qatar).

Sau, mai simplu :

Itinerarul călătoriei Companie aeriană din interiorul Europei Companie aeriană din afara Europei
Din UE în UE În domeniul de aplicare al regulamentului În domeniul de aplicare al regulamentului
Din UE în afara UE În domeniul de aplicare al regulamentului În domeniul de aplicare al regulamentului
Din afara UE în UE În domeniul de aplicare al regulamentului În afara domeniului de aplicare al regulamentului
Din afara UE în afara UE În afara domeniului de aplicare al regulamentului În afara domeniului de aplicare al regulamentului

Concret, uite câteva exemple:

  • Dacă plecăm de la Roma la Praga, indiferent de compania aeriană, Regulamentul este aplicabil, deoarece zborul este în interiorul Uniunii Europene
  • Dacă plecăm de la București la New York, indiferent dacă este o companie din Europa sau din afara Europei, Regulamentul este aplicabil, deoarece zborul are plecare din Uniunea Europeană.
  • Dacă plecăm de la Los Angeles la Berlin cu Tarom (ipotetic vorbind :-D), , Regulamentul este aplicabil deoarece, chiar dacă zborul nu pleacă dintr-o țară din Uniune, este operat de o companie din Europa. Dacă nu ar fi fost Tarom și ar fi fost o companie din afara Europei, atunci regulamentul nu mai este aplicabil
  • Dacă plecăm de la New York la Melbourne cu o companie canadiană….succes!

Notă! Putem să beneficiem de despăgubiri doar dacă anularea zborului este efectuată de compania aeriană. Dacă ne anulăm noi un zbor, atunci nu suntem în prezența aplicării regulamentului.

Conform art. 5, alin (1), lit. c) din Regulament  în cazul în care compania aeriană anulează zborul pasagerii în cauză trebuie să primească o compensație din partea operatorului de transport aerian. DAR, nu întotdeauna este obligată să facă acest lucru!

Citește și: Poți primi și daune morale când îți întârzie zborul, nu doar banii de despăgubire.

Când nu trebuie să îți dea compania aeriană banii înapoi, chiar dacă îți anulează zborul?

În cazul în care compania aeriană te-a anunțat în legătură cu anularea cu 14 zile sau mai mult înainte de zbor, compensația nu este aplicabilă. Dacă te-a anunțat cu mai puțin de 14 zile înainte de zbor, obligația de a plăti depinde de capacitatea acestora de a vă găsi un zbor alternativ, respectând următoarele criterii impuse de Regulament:

Notificare înainte de plecare Zbor alternativ Dreptul la compensație
Mai mult de 14 zile Irelevant Nu
7-13 zile Nu a plecat cu mai mult de 2 ore mai devreme și nu a ajuns cu mai mult de 4 ore întârziere Nu
7-13 zile A plecat cu 2 sau mai multe ore mai devreme și a ajuns cu 4 sau mai multe ore întârziere Da
Mai puțin de 7 zile Nu a plecat cu mai mult de o ora mai devreme și nu a ajuns cu mai mult de 2 ore întârziere Nu
Mai puțin de 7 zile A plecat cu o oră sau mai mult mai devreme și a ajuns cu 2 sau mai multe ore întârziere Da

Acestea sunt condițiile în care se pot sau nu acorda compensațiile dacă zborul este anulat. Ele trebuie să fie îndeplinite cumulativ, altfel nu se poate primi nimic.

Citește și: Ai vărsat cafea pe tine în timpul zborului? Poți obține despăgubiri.

”Afarăă ninge viscoliit, și in casă arde focul….”

Evident, dacă ești pasionat de sportul extrem ”statul în aeroport degeaba” poți avea curajul să te aventurezi pe o astfel de vreme, în speranța că avionul totuși va decola.

În schimb, conform art. 5, alin (3) din Regulament prevede faptul că  ”Operatorul de transport aerian nu este obligat să plătească compensații  în cazul în care poate face dovada că anularea este cauzată de împrejurări excepționale care nu au putut fi evitate, în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile”.

Sfatul este acela de a sta mai bine acasă la căldură în loc de a sta pe scaunele reci din aeroportul plin de oameni furioși. Așadar, dacă zborul a fost anulat din cauza unor circumstanțe extraordinare, compania aeriană nu poate fi trasă la răspundere și nu este obligată să plătească compensații.

Circumstanțele extraordinare includ:

  • condițiile meteorologice nefavorabile
  • restricții legate de traficul aerian
  • ciocnirea aeronavei cu o pasăre
  • urgență medicală
  • amenințări de securitate
  • tulburări politice, etc.

În schimb, găselnițele și veșnicele “defecțiuni tehnice” sau “dificultăți operaționale” nu scuză compania aeriană de la plata compensațiilor. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis în mai multe rânduri că aceste circumstanțe nu sunt extraordinare, iar compania aeriană a trebuit să plătească compensații, atunci când un zbor a fost anulat din astfel de motive.

Citește și: Intarziere avion cauzata de inchiderea pistei pentru prezenta combustibilului. Notiunea de circumstanta extraordinara și CJUE: un operator de transport aerian ar putea sa despagubească pasagerii pentru o întârziere mai mare de 3 ore din cauza unei avarii la anvelope provocate de un șurub pe pistă

Ok, ok, gata. Câți bani primim?

Valoarea compensației variază între 250 și 600 euro și se calculează în funcție de distanța dintre punctul de plecare și destinația finală, durata întârzierii, dacă ați fost de acord cu un zbor alternativ și dacă zborul era pe teritoriul Europei sau nu.

Sau mai simplu:

” Și totuși, eu trebuie să ajung in America, cu escală”

Pff….hai că nu e așa nasol.

Atunci când călătoria ta include una sau mai multe zboruri de legătură, suma compensatorie va depinde se va acorda doar dacă toate zborurile sunt procesate cu un singur număr al rezervării și dacă va exista ”distanță eligibilă”. Atunci când se calculează distanța eligibilă, se ia în considerare și zborul anulat:

  • Zborurile ulterioare celui anulat, indiferent dacă au fost operate de aceeași companie aeriană sau nu
  • Zborurile anterioare celui anulat, dacă au fost operate de aceeași companie aeriană responsabilă de anulare

Bun, hai că o facem! ….da‘ cu ce ? Ce ne trebuie?

Teoretic, simpla discuție prin care spui faptul că ești pasager al zborului anulat ar trebui să fie de ajuns. Așadar, scrie, boss, o cerere. Totuși, chiar dacă ai o reclamație valabilă, companiile aeriene vor încerca să găsească o cale de a o respinge.Un exemplu este solicitarea de informații suplimentare, cum ar fi biletul tău de îmbarcare, biletul electronic, eticheta pentru bagaje și alte documente de călătorie. Deși compania aeriană deține toate informațiile tale, Regulamentul oferă companiei aeriene permisiunea de a solicita anumite informații înainte de a accepta solicitarea ta. Pentru a crește șansele de succes, asigură-te că păstrezi anumite informații după ce ați ajuns la destinația finală.

Sfatul nostru: nu arunca documentele de călătorie imediat ce ai coborât din avion. Niciodată nu se știe când îți trebuie ceva în original.

Păstrează toate documentele legate de zborul tău și/sau ale zborurilor alternative. Acestea sunt :

  • biletul de îmbarcare
  • biletul electronic
  • confirmarea rezervării
  • eticheta pentru bagaje, etc.

Știai că poți primi bani inclusiv pentru cheltuielile suplimentare pe care le faci?

De asemenea, este bine să păstrezi chitanțele/facturile pentru cheltuieli suplimentare, rezultate în urma zborului anulat. Încercați să aflați motivul anulării și, dacă este posibil, solicitați un document în acest sens de la cineva din cadrul companiei aeriene.

Da, dar eu am avut zborul anulat acum 3 luni…mai are rost să fac ceva? Sau o las așa?..

Răspunsul este cât se poate de categoric: DA, are rost! În funcție de țara în care își are sediul compania aeriană, există anumite termene pentru depunerea unei reclamații (termen de prescripție – adică este un timp pe care legea ți-l acordă pentru a putea să îți recuperezi banii).

Iată un tabel informativ cu privire la aceste termene până la care aveți dreptul de a depune reclamația valabilă. Nu te oprește nimeni să o depui și după…dar nu va avea nici măcar un efect:

Țara Termen de prescripție Țara Termen de prescripție
Austria 3 ani Letonia 2 ani
Belgia 1 an Lituania 3 ani
Bulgaria 3 ani Luxemburg 10 ani
Croaţia 3 ani Malta Fără perioadă de prescripție
Cipru 6 ani Olanda 2 ani
Republica
Cehă
3 ani Norvegia 3 ani
Republic a
Cehă
3 ani Polonia 1 an
Estonia 3 ani Portugalia 3 ani
Finlanda 3 ani România 3 ani
Franţa 5 ani Slovacia 2 ani
Germania 3 ani Slovenia 2 ani
Grecia 5 ani Spania 5 ani
Ungaria 5 ani Suedia 3 ani
Islanda 2 ani Elveţia 2 ani
Irlanda 6 ani Regatul Unit 6 ani
Italia 26 de luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *